Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υποκλίνονται φίλοι, εχθροί και “φίλοι” στο «θαύμα» της Αβάνας

in.gr — TA NEA ‑25 Δεκ 2021 | 23:56

Το συγκρό­τη­μα Λαμπρά­κη (in. gr — TA NEA) είναι γνω­στό για τον κορυ­φαίο ‑δια­χρο­νι­κά, πολι­τι­κο-οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό του ρόλο στην υπη­ρε­σία της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης. Μερι­κές φορές όμως τα γεγο­νό­τα είναι τόσο εξό­φθαλ­μα, που η παρα­πλά­νη­ση δεν ωφε­λεί, εξα­να­γκά­ζο­ντας τέτοια ΜΜΕ να “πίνουν το πικρό ποτή­ρι”, προ­βάλ­λο­ντας έστω και μισές αλήθειες.
Δεί­τε τι γρά­φει για το νησί της Επα­νά­στα­σης, τη Σοσια­λι­στι­κή Κού­βα, ανα­φο­ρι­κά με την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας (ανα­δη­μο­σιευ­μέ­νο επί­σης στο politis.com και αλλού)

“(…)
Σε χώρα πρό­τυ­πο στην δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­ναϊ­ού ανα­δει­κνύ­ε­ται η Κού­βα καθώς έχει ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά πλή­ρους εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης του πλη­θυ­σμού της με ποσο­στό μεγα­λύ­τε­ρο του 85% ενώ ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών από τον covid είναι μόνο 8.317.

Για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρι­σης αρκεί να σκε­φτεί ότι η Ελλά­δα με τον ίδιο περί­που πλη­θυ­σμό με την Κού­βα έχει την ίδια στιγ­μή ~20.350 θανά­τους και είναι αρκε­τά πίσω στην εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη του πλη­θυ­σμού της.

Μέχρι χθες, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Κού­βας, είχαν εμβο­λια­στεί πλή­ρως οι 9,5 εκα­τομ­μύ­ρια Κου­βα­νοί από το σύνο­λο των 11,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων με τα εγχω­ρί­ως παρα­γό­με­να σκευά­σμα­τα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, ενώ του­λά­χι­στον ενι­σχυ­τι­κή δόση είχαν λάβει πάνω από 978.000 άνθρω­ποι, κυρί­ως υγειο­νο­μι­κοί εργα­ζό­με­νοι στην πρώ­τη γραμ­μή και ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νοι. Έχουν αρχί­σει να χορη­γού­νται ανα­μνη­στι­κές δόσεις στους εργα­ζό­με­νους στους τομείς του του­ρι­σμού και στα τελωνεία.

Δεί­τε και (in.gr)  Παν­δη­μία κορο­ναϊ­ού – Το «θαύ­μα» της Αβάνας

Είναι δε χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός ότι στα τέλη Οκτω­βρί­ου δηλα­δή μέσα σε έξι μήνες από την έναρ­ξη της εμβο­λια­στι­κής εκστρα­τεί­ας στην Κού­βα με εμβό­λια που παρή­γα­γε η ίδια η χώρα, είχαν κάνει την πρώ­τη δόση το 87,3 % του γενι­κού πλη­θυ­σμού, ενώ την ίδια περί­ο­δο στις ευά­λω­τες ομά­δες η εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη πλη­σί­α­ζε το από­λυ­το (99,8%)!

Σε συν­δυα­σμό με μια σει­ρά άλλα μέτρα, όπως τα αυστη­ρά υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα και το εκτε­τα­μέ­νο testing η Κού­βα, η οποία έχει ένα από τα καλύ­τε­ρα δημό­σια συστή­μα­τα υγεί­ας παγκο­σμί­ως, κατά­φε­ρε σε αυτό το διά­στη­μα να μειώ­σει απο­φα­σι­στι­κά την καμπύ­λη θνη­τό­τη­τας από τον κοροναϊό.

🇨🇺  Δεί­τε in.gr Κού­βα – Συνε­χί­ζε­ται η μεί­ω­ση των ενερ­γών κρου­σμά­των κορο­ναϊ­ού, κανέ­νας θάνα­τος την τελευ­ταία ημέρα
🇨🇺  Δεί­τε in.gr Κού­βα – Κανέ­νας θάνα­τος για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη ημέρα

Είναι δε χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός ότι αυτή τη στιγ­μή σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Κού­βας τα λεγό­με­να ενερ­γά κρού­σμα­τα στη χώρα, που έχει πλη­θυ­σμό 11,2 εκα­τομ­μύ­ρια είναι μόλις 367, ενώ υπάρ­χουν και ημέ­ρες όπως πχ χθες παρα­μο­νή Χρι­στου­γέν­νων όπου η Κού­βα ανα­κοί­νω­σε μόνο 76 νέα κρού­σμα­τα και κανέ­ναν θάνα­το από κορο­ναϊό.
(…)

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία τα αστικά ΜΜΕ παραδέχονται το προφανές

Ενώ τα νού­με­ρα της παν­δη­μί­ας καλ­πά­ζουν παγκό­σμια (~280.000.000 μολύν­σεις ‑5. 5.415.223 θάνα­τοι) και ο πανι­κός της μετάλ­λα­ξης Όμι­κρον οδη­γεί σε σπα­σμω­δι­κές κινή­σεις με μερι­κά | ολι­κά lockdown και «εκκλή­σεις» χωρίς αντι­κεί­με­νο το Δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας του νησιού της Επα­νά­στα­σης δίνει μαθή­μα­τα οργα­νω­μέ­νης λει­τουρ­γί­ας έχο­ντας εξα­σφα­λι­σμέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κή ασπί­δα προ­στα­σί­ας του λαού μέσω εμβο­λί­ων που παρά­γο­νται από τους ίδιους χωρίς να χαρί­ζε­ται δεκά­ρα στους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους.

Στις 18-Δεκέμ­βρη το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας της Κού­βας για πολ­λο­στή φορά –πάνω από 15 συνε­χείς μέρες, ανα­φέ­ρει πως κανέ­νας νέος θάνα­τος δεν έχει κατα­γρα­φεί –ούτε από «υπο­κεί­με­νη νόσο».
Με ανα­λυ­τι­κές λεπτο­μέ­ρειες στα (μερι­κές 10άδες όλα κι όλα) θετι­κά κρού­σμα­τα COVID στο νησί.

1η Νοε 8.240 θάνα­τοι, 30-Νοε 8.304 18-Δεκ 8.314 (στοι­χεία worldometers.info|coronavirus)
Τα αντί­στοι­χα για τη χώρα μας 15.990 | 18.197 | 19.799 (δηλ από 1η Νοέμ­βρη -3.809…) –ίδια πηγή

Οι δικοί μας κάνουν τις συσκέ­ψεις τους ενώ ο Ατσα­λά­κης στο ΣΚΑΪ προ­τεί­νει μερι­κό lockdown επι­ση­μαί­νο­ντας τον κίν­δυ­νο τετρα­πλα­σια­σμού των νοση­λειών (σσ. σε ένα δια­λυ­μέ­νο σύστη­μα υγεί­ας).
Σύμ­φω­να με τα μοντέ­λα (;;) των επι­στη­μό­νων (;;) «τυχόν εκθε­τι­κή αύξη­ση των κρου­σμά­των λόγω Όμι­κρον, θα συμπα­ρα­σύ­ρει τις εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία που θα μπο­ρού­σαν ακό­μη και να τετρα­πλα­σια­στούν, επι­βα­ρύ­νο­ντας δρα­μα­τι­κά το ήδη επι­βα­ρυ­μέ­νο σύστη­μα υγεί­ας», εξή­γη­σε μιλώ­ντας στην τηλε­ό­ρα­ση, πως μόλις τα κρού­σμα­τα της νέας αυτής μετάλ­λα­ξης φτά­σουν στα 50 με 100, η αύξη­ση των μολύν­σε­ων θα είναι εκθε­τι­κή.
«Μόλις φτά­σου­με περί­που στα 50 με 100 κρού­σμα­τα από εκεί και πέρα θα γίνει μια εκθε­τι­κή αύξη­ση και μέσα σε 2 — 3 εβδο­μά­δες θα έχου­με έναν πολύ μεγά­λο αριθ­μό κρου­σμά­των που ίσως να μην τον έχου­με ξανα­δεί ημε­ρη­σί­ως», τόνι­σε επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η Όμι­κρον εξα­πλώ­νε­ται με τετρα­πλά­σια ταχύ­τη­τα από την Δέλ­τα και «δεν την στα­μα­τά­ει σχε­δόν κανέ­να μέτρο»…

Γι αυτές τις ειδήσεις οι αστοί «μούγκα στη στρούγκα»

Είδη­ση 1η: Ο Λάζο καλεί να παλέ­ψου­με για ακό­μη πιο ποιο­τι­κά ιδρύ­μα­τα υγεί­ας. Αυτό συνά­γε­ται από την επί­σκε­ψη του προ­έ­δρου της Εθνι­κής Συνέ­λευ­σης Λαϊ­κής Εξου­σί­ας (ANPP), στους χώρους ενός σύγ­χρο­νου Εργα­στη­ρί­ου Ιολο­γί­ας και Μορια­κής Βιο­λο­γί­ας και του νοσο­κο­μεί­ου Tamara Bunke. (σσ. Esteban Lazo Hernández ‑Εστε­μπάν Λάσο Ερνά­ντες πρό­ε­δρος Asamblea Nacional del Poder Popular ‑ANPP νομο­θε­τι­κό κοι­νο­βού­λιο της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας και το ανώ­τα­το σώμα κρα­τι­κής εξου­σί­ας- τα 605 μέλη του εκλέ­γο­νται από πολυ­με­λείς εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες για 5ετή θητεία)
Είδη­ση 2η: 9.343.711 Κου­βα­νοί (σσ. 84,5% του πλη­θυ­σμού της χώρας) έχουν ολο­κλη­ρώ­σει το πλή­ρες πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού κατά του Covid-19, με τα ανο­σο­γό­να που έχουν ανα­πτυ­χθεί απο­κλει­στι­κά από τη χώρα, Soberana 02, Soberana Plus και Abdala
Είδη­ση 3η: Εγκαι­νιά­στη­κε το νέο –μονα­δι­κό στο είδος του, ιατρι­κό κέντρο Centro de Salud de Montaña στην επαρ­χία Cienfuegos
Είδη­ση 4η: Ανα­γνω­ρί­ζε­ται ο κοι­νω­νι­κός ρόλος εργα­στη­ρί­ου του Σαντιά­γο. Η συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών Κού­βαςCentral de Trabajadores de Cuba (CTC) βρά­βευ­σε το Laboratorio Farmacéutico Oriente (LBF) της κρα­τι­κής BioCubaFarma, σαν εθνι­κά δια­κε­κρι­μέ­νο καθε­στώς, για το κοι­νω­νι­κό και ιδε­ο­λο­γι­κό του έργο στην υπε­ρά­σπι­ση της Επα­νά­στα­σης και του κου­βα­νι­κού κοι­νω­νι­κού συστή­μα­τος.
Είδη­ση 5η: Περισ­σό­τε­ρα από ένα εκα­τομ­μύ­ριο παι­διά της Κού­βας έχουν ολο­κλη­ρώ­σει το πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού κατά του COVID-19
και το κυριότερο …
Είδη­ση 6η: COVID-19 | Κού­βα: συνε­χώς την τελευ­ταία βδο­μά­δα […] νέα κρού­σμα­τα — κανέ­νας θάνα­τος, το τελευ­ταίο 24ωρο  65 νέα κρού­σμα­τα και κανέ­νας θάνα­τος –τέλος και αυτό δεν απο­τε­λεί είδηση

🇨🇺   Το Σύστημα Υγείας της Κούβας (περίθαλψη _φαρμακευτική κάλυψη) είναι αποκλειστικά ‑100% δημόσιο και καλύπτει το 100% του λαού χωρίς προϋποθέσεις


Δεί­τε και “Ατέ­χνως”, “Μανού­λες” ψευ­τιάς – παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης τα αστι­κά ΜΜΕ για το νησί της επανάστασης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο