Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ: Το απόλυτο «κουκούλωμα» μιας δύσοσμης και επικίνδυνης υπόθεσης

Πολι­τι­κά έκθε­τες είναι οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το άνευ προη­γου­μέ­νου «κου­κού­λω­μα» της υπό­θε­σης «συνα­κρο­ά­σε­ων» — υπο­κλο­πών στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εξι χρό­νια μετά την πρώ­τη καταγ­γε­λία, τον Δεκέμ­βρη του 2016, μέχρι και σήμε­ρα, από τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες καταγ­γε­λί­ες του ΚΚΕ δεν «ίδρω­σε το αυτί» κανε­νός, ενώ σήμε­ρα εμφα­νί­ζο­νται όλοι προ­κλη­τι­κά να πέφτουν τάχα από τα σύν­νε­φα με αφορ­μή την υπό­θε­ση παρα­κο­λού­θη­σης του τηλε­φώ­νου του αρχη­γού του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι σωρεία σοβα­ρό­τα­των στοι­χεί­ων για τις «συνα­κρο­ά­σεις» — υπο­κλο­πές στο ΚΚΕ υπήρ­χαν κυριο­λε­κτι­κά στο πιά­το των αρμό­διων αρχών και ήταν σε γνώ­ση των κυβερ­νή­σε­ων. Και, βέβαια, η δήλω­ση του βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρού­γκα­λου την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη, ότι «δεν υπήρ­χαν αδιά­σει­στα στοι­χεία, γι’ αυτό δεν έγι­νε έρευ­να», είναι ασύ­στο­λο ψεύδος.

Τελευ­ταίο κρού­σμα «συνα­κρό­α­σης» — υπο­κλο­πής στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν στις 26/4/2022. Ηταν το τέταρ­το κατά σει­ρά, μετά από εκεί­να το 2016 — 2017, το 2019 και το 2020. Οι ενέρ­γειες που κατά και­ρούς έγι­ναν από τις αρμό­διες αρχές (αστυ­νο­μι­κές, εισαγ­γε­λι­κές κ.ά.) ήταν «για τα μάτια του κόσμου» και ύστε­ρα από συνε­χείς παρεμ­βά­σεις του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η υπό­θε­ση του πρώ­του κρού­σμα­τος παρα­λί­γο να τεθεί άρον άρον στο αρχείο, με μια αιτιο­λο­γία που υπο­βάθ­μι­ζε πλή­ρως το γεγο­νός. Ολα αυτά τα χρό­νια, τα πορί­σμα­τα και οι απα­ντή­σεις της «ανε­ξάρ­τη­της» Αρχής Δια­σφά­λι­σης του Απορ­ρή­του των Επι­κοι­νω­νιών (ΑΔΑΕ) έβρι­θαν από κενά και αντιφάσεις.

Με λίγα λόγια, έξι ολό­κλη­ρα χρό­νια μετά το πρώ­το περι­στα­τι­κό η διε­ρεύ­νη­ση των «συνα­κρο­ά­σε­ων» — υπο­κλο­πών, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, βρί­σκε­ται «στο που­θε­νά». Δεν υπάρ­χει εργα­ζό­με­νος και νέος άνθρω­πος που δεν προ­βλη­μα­τί­ζε­ται για την προ­στα­σία των επι­κοι­νω­νιών του, όταν ακό­μα και οι σοβα­ρές καταγ­γε­λί­ες του ΚΚΕ θάβο­νται και «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Ας δού­με όμως ορι­σμέ­να στοι­χεία που απο­κα­λύ­πτουν το μέγε­θος της συγκάλυψης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μερι­κοί από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους σταθ­μούς της υπό­θε­σης είναι οι εξής:

- Τα πρώ­τα κρού­σμα­τα «συνα­κρο­ά­σε­ων» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ έγι­ναν τον Νοέμ­βρη του 2016 και άμε­σα, στις 31/11/2016, το ΚΚΕ τα κατήγ­γει­λε δημό­σια σε ανα­κοί­νω­σή του. Λίγους μήνες αργό­τε­ρα, στις 5/4/2017, σημειώ­θη­κε νέο κρού­σμα τηλε­φω­νι­κών παρεμ­βά­σε­ων στην έδρα της ΚΕ, το οποίο επί­σης καταγ­γέλ­θη­κε άμεσα.

Γι’ αυτά τα πρώ­τα κρού­σμα­τα (2016, 2017), σε δημο­σιεύ­μα­τα του «Ριζο­σπά­στη» έχου­με τονί­σει ότι σημειώ­θη­κε πολύ μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση στις έρευ­νες, το μπα­λά­κι των ευθυ­νών πήγαι­νε από τη μία Αρχή στην άλλη, ενώ υπήρ­χαν στοι­χεία αξιο­ποι­ή­σι­μα. Μετα­ξύ άλλων σημειώ­να­με την ύπαρ­ξη 2 κλή­σε­ων από το εξω­τε­ρι­κό και μέσω στα­θε­ρού δικτύ­ου, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι σε περί­πτω­ση που και αυτά τα συγκε­κρι­μέ­να τηλε­φω­νή­μα­τα έχουν υπο­στεί παρα­ποί­η­ση προ­έ­λευ­σης, τότε είναι βέβαιο ότι το «χέρι» που κινεί τις συνα­κρο­ά­σεις δεν είναι ένας απλός ιδιώ­της, αλλά κέντρο με ανα­βαθ­μι­σμέ­νη τεχνο­γνω­σία και μέσα…

Από­δει­ξη εξάλ­λου της προ­σπά­θειας να ερευ­νη­θεί η υπό­θε­ση μόνο «για τα μάτια του κόσμου», και να μπει άρον άρον στο αρχείο, είναι το γεγο­νός ότι τα πορί­σμα­τα της άρσης του τηλε­φω­νι­κού απορ­ρή­του στάλ­θη­καν στην ΑΔΑΕ σχε­δόν δύο χρό­νια μετά. Παρό­τι όμως τα πήρε, έστω και καθυ­στε­ρη­μέ­να, η ΑΔΑΕ δεν συνέ­βα­λε με κανέ­ναν τρό­πο να προ­χω­ρή­σει σε βάθος η έρευ­να, αφού ισχυ­ρι­ζό­ταν ότι δεν προ­κύ­πτει τίπο­τα καινούργιο!

Και ενώ μια σει­ρά στοι­χεία από τους ελέγ­χους ποτέ δεν αξιο­ποι­ή­θη­καν για τη βαθύ­τε­ρη διε­ρεύ­νη­ση της υπό­θε­σης, με πρά­ξη της αρμό­διας εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών στις 6/11/2017 η δικο­γρα­φία όδευε για το αρχείο. Μετά τις έντο­νες αντι­δρά­σεις του ΚΚΕ και υπό­μνη­μά του στην εισαγ­γε­λι­κή αρχή, η Εισαγ­γε­λία Εφε­τών «επέ­στρε­ψε» την υπό­θε­ση στην Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών, για επα­νε­ξέ­τα­ση και περαι­τέ­ρω έρευ­να. Από εκεί φαί­νε­ται να στάλ­θη­κε για προ­κα­ταρ­κτι­κή εξέ­τα­ση στη ΓΑΔΑ και στη συνέ­χεια να επέ­στρε­ψε σε εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών, ο οποί­ος τη χειρίζεται.

Και ενώ το ΚΚΕ συνε­χί­ζει να ζητά­ει απα­ντή­σεις, και με κατά­θε­ση Ερώ­τη­σης στη Βου­λή, στις 18/1/2019 εμφα­νί­ζε­ται το νέο κρού­σμα «συνα­κρο­ά­σε­ων» με τρί­τους στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισ­σό, μετα­ξύ άλλων και με άλλο πολι­τι­κό κόμ­μα. Σε όλη αυτή τη δια­δρο­μή το μπα­λά­κι των ευθυ­νών πετιέ­ται από τη μία Αρχή στην άλλη, και με εντυ­πω­σια­κή ευκο­λία ορι­σμέ­νοι αρμό­διοι κατα­λή­γουν ότι «είναι αδύ­να­τος ο εντο­πι­σμός των υπαι­τί­ων». Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, εδώ και δύο χρό­νια δεν έχουν αξιο­ποι­η­θεί οι τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες για να απο­κα­λυ­φθούν οι υπαίτιοι.

Οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη»

Ας δού­με τώρα μερι­κές από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες απο­κα­λύ­ψεις και τα ερω­τή­μα­τα που έθε­τε ο «Ριζο­σπά­στης» σχε­τι­κά με την υπό­θε­ση. Ερω­τή­μα­τα βέβαια που έχουν μεί­νει αναπάντητα…

1. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες υπάρ­χουν τηλε­φω­νι­κοί πάρο­χοι που μετά το κρού­σμα «συνα­κρο­ά­σε­ων» του Απρί­λη του 2017, και ενώ βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη η έρευ­να από τις συναρ­μό­διες αρχές, απά­ντη­σαν ότι δεν δια­θέ­τουν πλέ­ον τα στοι­χεία που τους ζητού­νται… Αυτές οι πλη­ρο­φο­ρί­ες δεν έχουν δια­ψευ­στεί. Επο­μέ­νως, υπάρ­χουν στοι­χεία που «χάθη­καν» από τα χέρια των τηλε­φω­νι­κών παρό­χων ενώ εξε­λίσ­σε­ται έρευ­να των εισαγ­γε­λι­κών, αστυ­νο­μι­κών και άλλων αρχών για τη δια­λεύ­καν­ση παρα­βί­α­σης του απορ­ρή­του των επικοινωνιών.

2. Η ΑΔΑΕ, που διε­ξή­γα­γε έλεγ­χο για την καταγ­γε­λία των πρώ­των κρου­σμά­των «συνα­κρο­ά­σε­ων», στην έκθε­σή της κατέ­γρα­φε ανά­με­σα σε άλλα ότι υπήρ­χαν κλή­σεις μέσω τηλε­φω­νι­κού δικτύ­ου από το εξω­τε­ρι­κό, καθώς και κλή­σεις χωρίς από­κρυ­ψη. Ομως, η κρα­τι­κή Ασφά­λεια φέρε­ται να χαρα­κτη­ρί­ζει όλες τις κλή­σεις σαν να έγι­ναν με από­κρυ­ψη. Παρα­μέ­νει το εύλο­γο ερώ­τη­μα: Τελι­κά η κρα­τι­κή Ασφά­λεια εξέ­τα­σε όλες τις κλή­σεις, και με τι τρό­πο; Εξάλ­λου, αν δει κανείς τις δυνα­τό­τη­τες και το εύρος του πεδί­ου των ερευ­νών που μπο­ρεί να κάνει η ΑΔΑΕ, πραγ­μα­τι­κά θα απο­ρή­σει για­τί η ίδια η Αρχή αυτή δεν μπο­ρού­σε να βρει αυτούς τους αριθ­μούς και τους υπαί­τιους, να συμ­βά­λει στην επί­σπευ­ση και στη βαθύ­τε­ρη έρευ­να, αντί να «σηκώ­νει τα χέρια ψηλά».

3. Τα ερω­τή­μα­τα του «Ριζο­σπά­στη» για τους ελέγ­χους που έκα­νε η ΑΔΑΕ δεν έχουν απα­ντη­θεί, διό­τι το ζήτη­μα δεν είναι αν έγι­νε οποιοσ­δή­πο­τε έλεγ­χος στους τηλε­φω­νι­κούς παρό­χους (ΟΤΕ κ.λπ.), αλλά αν ο έλεγ­χος ήταν ουσια­στι­κός. Τι είδους έλεγ­χος έγι­νε, σε τι έκτα­ση και τι βάθος. Για παρά­δειγ­μα: Ελεγ­ξε η ΑΔΑΕ όλες τις εγκα­τα­στά­σεις, όλα τα συστή­μα­τα και υπο­συ­στή­μα­τα του παρό­χου και τα αρχεία πρό­σβα­σης σε αυτά, και ποια ακρι­βώς ανα­λυ­τι­κά; Εκα­νε η ίδια, μέσω της αρμό­διας ομά­δας της, έλεγ­χο όπου χρεια­ζό­ταν, ή ζήτη­σε από τους παρό­χους στοι­χεία και πλη­ρο­φο­ρί­ες και αρκέ­στη­κε σε όσα ο κάθε πάρο­χος της έδω­σε; Και πώς θεω­ρού­νται αρκε­τά από τις αρμό­διες αρχές στοι­χεία που είναι προ­φα­νές ότι είναι ελλιπή;

4. Είχα­με γρά­ψει στον «Ριζο­σπά­στη» ότι οι υπη­ρε­σί­ες του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού πολύ συχνά αξιο­ποιούν μία πρα­κτι­κή παρα­κο­λου­θή­σε­ων, επι­κα­λού­με­νες διά­φο­ρους λόγους. Ονο­μά­ζε­ται «νόμι­μη συνα­κρό­α­ση». Και μάλι­στα υπάρ­χουν ειδι­κά συστή­μα­τα «νόμι­μης συνα­κρό­α­σης». Πηγές που γνω­ρί­ζουν καλά αυτά τα θέμα­τα ανα­φέ­ρουν στον «Ριζο­σπά­στη» ότι «συνα­κρο­ά­σεις γίνο­νται και παρά­νο­μα», με την έννοια ότι δεν έχει προη­γη­θεί η απα­ραί­τη­τη δικα­στι­κή διά­τα­ξη. Και εδώ παρα­μέ­νουν κρί­σι­μα ερω­τή­μα­τα: Εγι­νε επι­τό­πιος ή άλλου είδους έλεγ­χος στα συστή­μα­τα «νόμι­μης συνα­κρό­α­σης», τόσο του παρό­χου όσο και των αρμό­διων κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών; Ελεγ­ξε η ΑΔΑΕ τα αρχεία πρό­σβα­σης των σχε­τι­κών συστη­μά­των συνα­κρο­ά­σε­ων που τηρού­νται στις κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες; Τι προ­έ­κυ­ψε από όλα αυτά;

5. Απο­κα­λύ­ψα­με ότι σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, λίγες μέρες μετά την πρώ­τη καταγ­γε­λία του ΚΚΕ, τον Δεκέμ­βρη του 2016, άγνω­στο πρό­σω­πο επι­κοι­νώ­νη­σε με την ΑΔΑΕ και είπε πως είναι ο «φυσι­κός αυτουρ­γός» των παρεμ­βά­σε­ων στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο του ΚΚΕ! Τα ερω­τή­μα­τα που προ­κύ­πτουν είναι αμεί­λι­κτα: Αλη­θεύ­ει ότι υπήρ­ξε τέτοιο τηλε­φω­νι­κό ή ηλε­κτρο­νι­κό μήνυ­μα στα γρα­φεία της ΑΔΑΕ, από πρό­σω­πο που παρου­σιά­στη­κε ως «αυτουρ­γός» των τηλε­φω­νι­κών συνα­κρο­ά­σε­ων; Αν ναι, τι ακρι­βώς έκα­νε η ΑΔΑΕ; Ερεύ­νη­σε η ίδια αυτό το σοβα­ρό στοι­χείο; Πώς το αξιο­ποί­η­σε; Το περιέ­λα­βε στις εκθέ­σεις και στα πορί­σμα­τά της; Και πώς το αξιολόγησε;

6. Η κρα­τι­κή Ασφά­λεια, που με εντο­λή εισαγ­γε­λέα διε­ρεύ­νη­σε την υπό­θε­ση, τι έρευ­να ακρι­βώς έκα­νε γι’ αυτό το σημα­ντι­κό στοι­χείο και μέχρι ποιο σημείο έφτα­σε; Δεν είναι και λίγο πράγ­μα να καλεί κάποιος, να δηλώ­νει φυσι­κός αυτουρ­γός και να μην ανοί­γει μύτη… Συνερ­γά­στη­κε με τη Δίω­ξη Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος; Και ποια ήταν τα απο­τε­λέ­σμα­τα; Τελι­κά, οι κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες «αδυ­να­τούν» να ανα­κα­λύ­ψουν τα πρό­σω­πα πίσω από τέτοιες ενέρ­γειες; Και γι’ αυτό το θέμα δεν έχει δοθεί καμία απο­λύ­τως απάντηση.

7. Για τα πρώ­τα κρού­σμα­τα (2016, 2017), σε δημο­σιεύ­μα­τα του «Ριζο­σπά­στη» επι­ση­μαί­νο­νταν η πολύ μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση στις έρευ­νες και το μπα­λά­κι των ευθυ­νών που πήγαι­νε από τη μία αρχή στην άλλη, ενώ υπήρ­χαν πολ­λά σημα­ντι­κά στοι­χεία. Μετα­ξύ άλλων σημειω­νό­ταν η ύπαρ­ξη 2 κλή­σε­ων από το εξω­τε­ρι­κό και μέσω στα­θε­ρού δικτύ­ου, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι σε περί­πτω­ση που και αυτά τα συγκε­κρι­μέ­να τηλε­φω­νή­μα­τα έχουν υπο­στεί παρα­ποί­η­ση προ­έ­λευ­σης, τότε είναι βέβαιο ότι το «χέρι» που κινεί τις συνα­κρο­ά­σεις δεν είναι ένας απλός ιδιώ­της, αλλά κέντρο με ανα­βαθ­μι­σμέ­νη τεχνο­γνω­σία και μέσα… Ομως, δεν ελέγ­χθη­κε ουσια­στι­κά τίπο­τα απ’ όλα αυτά.

Αυτά είναι μόνο μερι­κά από τα στοι­χεία που έχουν στα χέρια τους οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία δεν διε­ρευ­νή­θη­καν ποτέ. Και ακό­μα και σήμε­ρα, που το θέμα των υπο­κλο­πών κυριαρ­χεί στην επι­και­ρό­τη­τα, δεν βγά­ζουν τσι­μου­διά. Η αιτία αυτής της τάσης τους είναι προ­φα­νής και πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει για τον λαό κρι­τή­ριο κατα­δί­κης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής τους, όπως αυτή εκφρά­ζε­ται και στο ζήτη­μα των παρα­κο­λου­θή­σε­ων και των υποκλοπών.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο