Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση 12χρονης: Τι είπαν υπέρ της μητέρας η μεγάλη αδελφή και η θεία του παιδιού

Κατη­γο­ρη­μα­τι­κά απο­κλεί­ει η θεία της 12χρονης από τον Κολω­νό, να έχει οποια­δή­πο­τε ανά­μει­ξη στην σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση και εκμε­τάλ­λευ­ση του παι­διού η μητέ­ρα του παι­διού. Η γυναί­κα που βρή­κε στο κινη­τό της 12χρονης τα “πει­στή­ρια” της φρι­κώ­δους ιστο­ρί­ας, κατέ­θε­σε χθες στην ανα­κρί­τρια υπέρ της 37χρονης κατη­γο­ρου­μέ­νης για μαστροπεία.

Με από­λυ­τη βεβαιό­τη­τα η αδελ­φή του συζύ­γου και πατέ­ρα των παι­διών της κατη­γο­ρου­μέ­νης δήλω­σε στην δικα­στι­κή λει­τουρ­γό πως “δεν είναι δυνα­τόν να κατη­γο­ρεί­ται η μάνα γι’ αυτό το πράγ­μα, για­τί είδα την αντί­δρα­ση της. Απο­κλεί­ε­ται να έχει οποια­δή­πο­τε ανά­μει­ξη σε αυτό. Τις επό­με­νες ημέ­ρες που η μικρή ήταν πιο ήρε­μη την ρώτη­σα πολ­λές φορές για τη μητέ­ρα της και αρνή­θη­κε ότι η μητέ­ρα της ήξε­ρε οτι­δή­πο­τε. Δεν έχω καμία αμφι­βο­λία για την μητέ­ρα”. Η μάρ­τυ­ρας εξι­στό­ρη­σε στην ανα­κρί­τρια όλα όσα οδή­γη­σαν στο να πάρει το κινη­τό του παι­διού και να το ανοί­ξει, χωρίς καν να ανα­μέ­νει ότι θα υπο­στεί το σοκ που υπέ­στη. “…‘Ανοι­ξα το κινη­τό και πάνω στον πανι­κό μου κάλε­σα τον Μίχο. Του λέω “ποιος είσαι εσύ που μιλάς με 11χρονο;” Με ρωτού­σε συνέ­χεια “ποια είσαι εσύ;” και τότε του είπα “εγώ είμαι αυτή που θα σου ανοί­ξω το λάκ­κο” και μου απά­ντη­σε ότι “δεν μπο­ρείς να μου κάνεις τίπο­τα”. Η θεία των 12χρονης φέρε­ται επί­σης να τόνι­σε πως το παι­δί της είπε πως για όλα αυτά, δεν γνώ­ρι­ζαν τίπο­τα η μητέ­ρα και ο πατέ­ρας της.

Η 18χρονη αδελ­φή του παι­διού κατέ­θε­σε ότι η ανή­λι­κη δεν είχε δώσει κανέ­να σημά­δι. “Όταν πηγαί­να­με μαζί βόλ­τα ήταν πολύ χαρού­με­νη”. Ανέ­φε­ρε επί­σης πως “στο κατά­στη­μα του κ. Μίχου πήγαι­νε δύο φορές περί­που την εβδο­μά­δα για να βγά­ζει ένα χαρ­τζι­λί­κι. Έπαιρ­νε 10 ευρώ από αυτή τη δου­λειά και τα έφερ­νε σπίτι”.

Η μεγα­λύ­τε­ρη αδελ­φή της 12χρονης φέρε­ται επί­σης να δήλω­σε στην δικα­στι­κή λει­τουρ­γό: “Αρνού­μαι τις κατη­γο­ρί­ες που βαρύ­νουν την μητέ­ρα μου. Η μαμά μου ήταν πάντα σε πρώ­τη θέση για ότι μας συνέ­βαι­νε και πάντα μας υπε­ρα­σπι­ζό­ταν όταν μας μιλού­σε κάποιος άσχη­μα. Η μάνα μου ποτέ δεν θα έκα­νε κάτι τέτοιο και ας έχου­με οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα. Παρά τα οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα που έχου­με δεν μας έχει λεί­ψει ποτέ τίπο­τα. Η μητέ­ρα μας είναι σε όλα δίπλα μας τρέ­χει συνέ­χεια για να βοη­θή­σει την οικο­γέ­νεια της και δεν μας έχει παρατημένα”.

Στο μετα­ξύ η υπε­ρά­σπι­ση της 37χρονης, θεω­ρεί “εσφαλ­μέ­νη” την από­φα­ση για προ­φυ­λά­κι­ση της κατη­γο­ρου­μέ­νης για μαστρο­πεία. Σύμ­φω­να με τον εκ των δύο συνη­γό­ρων της γυναί­κας, Από­στο­λο Λύτρα, ανα­κρί­τρια και εισαγ­γε­λέ­ας που απο­φά­σι­σαν την προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση της μητέ­ρας του παι­διού, δεν έκρι­ναν ορθά τα δεδο­μέ­να για την εντο­λέα του η οποία, σύμ­φω­να με τον συνή­γο­ρο, και γνω­στής δια­μο­νής είναι και επι­πλέ­ον η ιδιό­τη­τα της ως μητέ­ρα οκτώ παι­διών δεν την καθι­στά ύπο­πτη φυγής.

Η ίδια η μητέ­ρα του παι­διού, που χθες απο­λο­γή­θη­κε για περί­που μιά­μι­ση ώρα ενώ­πιον της 33ης Τακτι­κής Ανα­κρί­τριας φέρε­ται να απά­ντη­σε σε όσες ερω­τή­σεις της επέ­βα­λε η δικα­στι­κή λει­τουρ­γός ενώ φαί­νε­ται πως εστί­α­σε την απο­λο­γία της στην “από­λυ­τη εμπι­στο­σύ­νη” που είχε στον 53χρονο Ηλία Μίχο. Η κατη­γο­ρου­μέ­νη φέρε­ται να είπε πως το κορι­τσά­κι “πήγαι­νε στο μαγα­ζί του Μίχου, όταν την φώνα­ζε, μετά το ολο­ή­με­ρο σχο­λείο. Μπο­ρεί να ήταν και τρεις με τέσ­σε­ρις φορές την εβδο­μά­δα. Εγώ είχα πάντα επι­κοι­νω­νία με το παι­δί όσο ήταν στο μαγα­ζί του. Δεν το είχα ανε­ξέ­λεγ­κτο το παι­δί… Δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση να το ήξε­ρα εγώ αυτό και να μην του είχα βγά­λει τα μάτια. Του είχα από­λυ­τη εμπιστοσύνη”.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες η γυναί­κα κλή­θη­κε να εξη­γή­σει ποια ήταν τα δεδο­μέ­να που έκα­ναν στα μάτια της τον 53χρονο προ­φυ­λα­κι­σμέ­νο, άνθρω­πο εμπι­στο­σύ­νης και φέρε­ται να απά­ντη­σε πως “ήταν άνθρω­πος της εκκλη­σί­ας, είχε πολ­λούς γνω­στούς στην γει­το­νιά, ηθο­ποιούς, πολι­τι­κούς, του είχα εμπι­στο­σύ­νη. Όταν καμιά φορά πήγαι­νε το παι­δί με σορ­τσά­κι ή κολάν στο μαγα­ζί, μου το έστελ­νε στο σπί­τι για να αλλά­ξει για να μην το βλέ­πει έτσι ο κόσμος… Μου έρι­χνε στά­χτη στα μάτια. Επί­σης του είχα εμπι­στο­σύ­νη για­τί έβλε­πα αστυ­νο­μι­κούς εν ενερ­γεία και μη να συχνά­ζουν στο μαγα­ζί του…”.

Η 37χρονη φέρε­ται επί­σης να τόνι­σε ότι “τα παι­διά μου δεν είναι κακο­ποι­η­μέ­να”, ότι τα αγα­πά πολύ και ότι και αυτά την αγα­πούν ενώ τόνι­σε πως δεν γνώ­ρι­ζε τι συνέ­βαι­νε με το κορι­τσά­κι: “Να το ήξε­ρα ότι βιά­ζουν το παι­δί μου και να καθό­μουν με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια; Ένα μήνα κρα­τιέ­μαι να μην πάω να τον σκο­τώ­σω. Από το Τμή­μα Ανη­λί­κων μου είχαν πει να μην κάνω τίπο­τα για να μην κατα­λά­βει κάτι κανέ­νας ότι έκα­να καταγ­γε­λία, για να τον παρα­κο­λου­θούν. Τον είδα την ημέ­ρα του Σταυ­ρού, που ήταν στην λιτα­νεία της εικό­νας, και ήθε­λα να φωνά­ξω “είναι βια­στής πιά­στε τον”… Πίστευε ότι δεν θα του έκα­να τίποτα”.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο