Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Σε ύφεση αλλά όχι οριοθετημένη — Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Η φωτιά είναι σε ύφε­ση αλλά δεν μπο­ρούν να πουν ότι είναι οριο­θε­τη­μέ­νη αυτή τη στιγ­μή, σύμ­φω­να με τον Ν. Χαρα­λιά που πραγ­μα­το­ποιεί αυτο­ψία στην περιο­χή που μαί­νε­ται η πυρκαγιά.

«Συνε­χώς βελ­τιώ­νε­ται η εικό­να της πυρ­κα­γιάς. Ανα­μέ­νου­με ότι και αύριο θα υπάρ­χουν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις της σε διά­φο­ρα σημεία της μεγά­λης έκτα­σής της, ενώ οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις παρα­μέ­νουν σε επι­φυ­λα­κή», ανα­φέ­ρει στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Πυρο­σβε­στι­κής, Βασί­λης Βαθρακογιάννης.

Οσον αφο­ρά στους οικι­σμούς Παπα­γιαν­νέϊ­κα και Καλ­κά­νι, οι κάτοι­κοι των οποί­ων απο­μα­κρύν­θη­καν το μεση­μέ­ρι για καθα­ρά προ­λη­πτι­κούς λόγους, ο κ.Βαθρακογιάννης επι­ση­μαί­νει: «Στα συγκε­κρι­μέ­να σημεία ελέγ­χθη­κε άμε­σα η φωτιά και δεν υπάρ­χει πρόβλημα».

Σημειώ­νε­ται ότι η Πυρο­σβε­στι­κή παρα­μέ­νει σε γενι­κή επι­φυ­λα­κή σε Αττι­κή και Πελο­πόν­νη­σο, ενώ είναι σε μερι­κή επι­φυ­λα­κή στα άλλα σημεία της χώρας.

Αυτή την ώρα επι­χει­ρούν στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς, στα Γερά­νεια Ορη, που είναι σε εξέ­λι­ξη για δεύ­τε­ρο 24ωρο, 278 πυρο­σβέ­στες με 89 οχή­μα­τα, 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, το ειδι­κό μηχα­νο­κί­νη­το της Πυρο­σβε­στι­κής, το κινη­τό επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο «Ολυ­μπος», ενώ από αέρος συν­δρά­μουν 18 αερο­πλά­να και 3 ελι­κό­πτε­ρα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνε­χώς ρίψεις νερού, και 1 ελι­κό­πτε­ρο της Πυρο­σβε­στι­κής, ως συντο­νι­στι­κό. Μόλις νυχτώ­σει τα ενά­ε­ρια μέσα θα απο­συρ­θούν και θα απο­γειω­θούν πάλι με το πρώ­το φως του Σαββάτου.

Ταυ­τό­χρο­να, στην προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης της πυρ­κα­γιάς συν­δρά­μουν συνε­χώς εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και μηχα­νή­μα­τα έργου.

Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες, το βασι­κό μέτω­πο είναι περί­που 5 χιλιό­με­τρα, ξεκι­νά­ει από το Αλε­πο­χώ­ρι και κατα­λή­γει στον οικι­σμό Πευ­κε­νέα, ο οποί­ος έχει εκκε­νω­θεί προληπτικά.

Ένα δεύ­τε­ρο μέτω­πο, που προ­έ­κυ­ψε από ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, βρί­σκε­ται ανά­με­σα στο Αλε­πο­χώ­ρι και τη Μαυ­ρο­λί­μνη. Στο σχε­τι­κό video του 902.gr φαί­νε­ται η πορεία που δια­γρά­φει αυτό το δεύ­τε­ρο πύρι­νο μέτωπο.

 

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο