Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αίγιο και Κάρυστο: Μαζικές εκκενώσεις οικισμών — Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ολο­νύ­χτια μάχη με τις φλό­γες έδω­σαν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής στο Αίγιο, στην Κέρ­κυ­ρα, στην Κάρυ­στο, στη Ρόδο και στην Υλί­κη ενώ σήμε­ρα είναι αντι­μέ­τω­πες με αναζωπυρώσεις.

Ρόδος: Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο χωριό Ασκληπιείο

Νέα ανα­ζω­πύ­ρω­ση της πυρ­κα­γιάς που μαί­νε­ται στη Ρόδο ανε­ξέ­λεγ­κτη για έβδο­μη μέρα, σημειώ­θη­κε στο χωριό Ασκληπιείο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το βρά­δυ εκκε­νώ­θη­καν για ακό­μη φορά οικι­σμοί, καθώς η φωτιά πλη­σί­α­ζε προς κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Συγκε­κρι­μέ­να εκκε­νώ­θη­καν οι οικι­σμοί Κιο­τά­ρι, Γεν­νά­δι, Πυλώ­νας, Λάερ­μα, Λάρ­δος, Λίν­δος, Κάλα­θος, Μαλώ­να, Ασκλη­πιείο, Πεύ­κος, Μάσ­σα­ρη, Χαράκι.

Κάρυστος: Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς πάνω από τον οικισμό Ποτάμι

Ανα­ζω­πύ­ρω­ση της πυρ­κα­γιάς στην Κάρυ­στο πάνω από τον οικι­σμό Ποτά­μι σημειώ­θη­κε το πρωί της Δευ­τέ­ρας, ενώ ανη­συ­χία προ­κα­λεί το γεγο­νός πως ενι­σχύ­ο­νται οι άνε­μοι στην περιοχή.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευ­τέ­ρας (247) εστά­λη νέο μήνυ­μα από το 112 για εκκέ­νω­ση της περιο­χής Πλα­τύς Για­λός προς Κάρυ­στο ενώ στις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα έλα­βαν το ίδιο μήνυ­μα όσοι βρί­σκο­νταν σε Λιβά­δι και Καστρί.

Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας

Καλύ­τε­ρη η εικό­να στα πύρι­να μέτω­πα της Κέρ­κυ­ρας, καθώς τα ενα­έ­ρια μέσα της πυρο­σβε­στι­κής επι­χει­ρούν κάνο­ντας συνε­χώς ρίψεις, από το πρώ­το φως της ημέρας.

Η φωτιά μαί­νε­ται στο βορειο­α­να­το­λι­κό κομ­μά­τι του νησιού και νότια της Περί­θειας, αλλά σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή δεν έχει περά­σει, μέχρι στιγ­μής, σε κάποιο οικι­σμό. Για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν 62 πυρο­σβέ­στες με 21 οχή­μα­τα και τρεις ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, ενώ από αέρος δύο ελι­κό­πτε­ρα και δύο αεροσκάφη.

Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας εστά­λη μήνυ­μα από το 112 για εκκέ­νω­ση των περιο­χών Σάντα, Μέγκου­λα, Πόρ­τα, Παλιά Περί­θεια, Σινιές, Βιγ­γλα­τού­ρι, Νησά­κι, Ρου, Κατά­βο­λο, Κέντρω­μα, Τρί­τσι, Κοκ­κο­κύ­λας, Σαρα­κη­νιά­τι­κα, Πλα­γιά, Καλά­μι, Βλα­χά­τι­κα και Καβαλλέραινα.

Αίγαιο: Προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά την Εθνική

Στο Αίγιο εκκε­νώ­θη­καν το βρά­δυ, με μήνυ­μα από το 112, το χωριό Τρά­πε­ζα και ο οικι­σμός Κάστρο Αιγια­λεί­ας, καθώς η πυρ­κα­γιά συνε­χί­ζει να καί­ει σε κοντι­νό λόφο. Οι πυρο­σβέ­στες επι­χει­ρούν ώστε να μην περά­σει η φωτιά την εθνι­κή οδό και μέχρι στιγ­μής το έχουν καταφέρει.

Στο σημείο επι­χει­ρούν 99 πυρο­σβέ­στες, 35 οχή­μα­τα και τέσ­σε­ρις ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, δύο αερο­σκά­φη, δύο ελι­κό­πτε­ρα και το επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο Όλυμπος.

Υλίκη

Τέλος, σε εξέ­λι­ξη είναι και η φωτιά στην Υλί­κη, όπου δεν απει­λεί­ται κάποιος οικι­σμός και για την κατά­σβε­σή της επι­χει­ρούν 60 πυρο­σβέ­στες, 21 οχή­μα­τα, τρεις ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, δύο ελι­κό­πτε­ρα και δύο αεροσκάφη.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο