Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Καταδίκη στελεχών της δικτατορίας Πινοσέτ για τη δολοφονία του κομμουνιστή μουσικού Βίκτορ Χάρα

Το ανώ­τα­το δικα­στή­ριο της Χιλής επέ­βα­λε χθες Δευ­τέ­ρα ποι­νές κάθειρ­ξης σε βάρος επτά πρώ­ην στρα­τιω­τι­κών για τη δολο­φο­νία, το 1973, του δημο­φι­λούς λαϊ­κού τρα­γου­δι­στή Βίκτορ Χάρα, την επο­μέ­νη του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στο οποίο είχε προ­χω­ρή­σει ο Αου­γού­στο Πινοσέτ.

Ηλι­κιών μετα­ξύ 73 και 85 ετών, ελεύ­θε­ροι ως αυτή την αμε­τά­κλη­τη κατα­δί­κη τους, οι επτά πρώ­ην στρα­τιω­τι­κοί θα εκτί­σουν ποι­νές διάρ­κειας 8 ως και 25 ετών κάθειρξης.

Ο Βίκτορ Χάρα ήταν μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Χιλής και φλο­γε­ρός υπο­στη­ρι­κτής του προ­έ­δρου Σαλ­βα­δόρ Αλιέ­ντε, ο οποί­ος εξε­λέ­γη το 1970 και ανα­τρά­πη­κε με το στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου 1973, το οποίο υπο­στη­ρί­χθη­κε από τη CIA.

Το πτώ­μα του βρέ­θη­κε μερι­κές ημέ­ρες αργό­τε­ρα, με τραύ­μα­τα από 44 σφαί­ρες. Ήταν 40 ετών.

Ο συν­θέ­της, κιθα­ρί­στας και τρα­γου­δι­στής συνε­λή­φθη και οδη­γή­θη­κε, μαζί με άλλους 5.000 πολι­τι­κούς κρα­τού­με­νους, στο στά­διο του Σαντιά­γο, που σήμε­ρα φέρει το όνο­μά του. Εκεί ανα­κρί­θη­κε, βασα­νί­στη­κε και δολο­φο­νή­θη­κε. Μετα­ξύ άλλων, του έσπα­σαν τα δάχτυλα.

Το πτώ­μα συγκρα­τού­με­νού του, του Λιτρέ Κιρό­γκα, 33 ετών, διευ­θυ­ντή του συστή­μα­τος φυλα­κών και επί­σης μέλους του ΚΚ Χιλής, βρέ­θη­κε με σημά­δια από βασα­νι­στή­ρια κοντά σε αυτό του Βίκτορ Χάρα και άλλων τριών πολι­τι­κών κρα­τού­με­νων σε εκτα­φή που δια­τά­χθη­κε να γίνει το 2009.

Ο Βίκτορ Χάρα κατό­πιν κηδεύ­τη­κε σε επί­ση­μη τελε­τή στην οποία συγκε­ντρώ­θη­καν χιλιά­δες Χιλιανοί.

Σπου­δαί­ος και συνει­δη­το­ποι­η­μέ­νος ταξι­κά και πολι­τι­κά τρα­γου­δο­ποιός, ο Χάρα ύμνη­σε την εργα­τι­κή τάξη, τρα­γού­δη­σε για τα βάσα­να του λαού του και για τους αγώ­νες του για ανε­ξαρ­τη­σία, κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη, ισό­τη­τα, αξιοπρέπεια…

Από τα γνω­στό­τε­ρα τρα­γού­δια του, η «Προ­σευ­χή σ’ έναν εργά­τη» και το «Το δικαί­ω­μα να ζεις ειρη­νι­κά». Ενέ­πνευ­σε μου­σι­κούς όπως το συγκρό­τη­μα U2 και ο Μπομπ Ντί­λαν. Κατά τη διάρ­κεια συναυ­λί­ας του το 2013 στο Σαντιά­γο, ο Μπρους Σπρίν­γκ­στιν του απέ­τι­σε φόρο τιμής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο