Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να μην συνηθίσουμε το θάνατο — Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που τον τροφοδοτούν

Πέντε νεκρούς, μετα­ξύ των οποί­ων ένα βρέ­φος και 3 παι­διά αφή­νουν πίσω τους τα δύο νέα πολύ­νε­κρα ναυά­για σε Μυτι­λή­νη και Σάμο. Στα πολύ­πα­θα νησιά του βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου αυξά­νο­νται οι προ­σφυ­γι­κές-μετα­να­στευ­τι­κές ροές. Σχε­δόν καθη­με­ρι­νά κατα­γρά­φο­νται ανθρώ­πι­νες τρα­γω­δί­ες και σκη­νές που μόνο σοκ και ντρο­πή προ­κα­λούν σε κάθε άνθρωπο.

Και δυστυχώς όσο θα συνεχίζονται οι πολιτικές των ιμπεριαλιστών, να υλοποιούνται οι αποφάσεις των ΝΑΤΟ και ΕΕ, που και οι ελληνικές κυβερνήσεις προσυπογράφουν, τόσο θα τροφοδοτούνται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές και οι τραγωδίες θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.Όσο θα ανατινάζονται ολόκληρες περιοχές,όσο θα είναι σε ισχύ η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τόσο θα πληθαίνουν τα ναυάγια και θα μεγαλώνει η λίστα των ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή θα «συναντούν» το θάνατο στα νερά του Αιγαίου.

Ευθύ­νες έχει και η περι­φε­ρεια­κή αρχή καθώς και οι δημο­τι­κές αρχές  που απο­δέ­χο­νται την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, την προ­ω­θούν κόντρα στην κατα­κραυ­γή των κατοί­κων των νησιών, βάζο­ντας πλά­τη, ανά­με­σα σε άλλα, στη δημιουρ­γία κέντρων φυλα­κών για πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στα νησιά μας.

Οι ευθύ­νες είναι δεδο­μέ­νες και η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν επι­τρέ­πει μισό­λο­γα και «ναι μεν αλλά…». Δεν χωρά, δεν μπο­ρεί να γίνε­ται ανε­κτός ο αλά καρτ ανθρω­πι­σμός μπρο­στά στους συνε­χείς θανά­τους και την ίδια ώρα να δια­τρα­νώ­νε­ται η απο­δο­χή και η πιστή εφαρ­μο­γή των πολι­τι­κών που τον σπέρνουν.

Η θλί­ψη για τους θανά­τους που εκφρά­ζε­ται από τον περι­φε­ρειάρ­χη κ. Μου­τζού­ρη και την ίδια στιγ­μή χαϊ­δεύ­ει ακρο­δε­ξιά αυτιά με ανι­στό­ρη­τες προ­σεγ­γί­σεις περί αλλοί­ω­σης των πλη­θυ­σμών του Β. Αιγαί­ου, η ένο­χη σιω­πή για την ταμπα­κιέ­ρα του εκλε­κτού της ΝΔ κ. Στε­φα­νή, όπως και η αφω­νία για την ουσία της κ. Χοχλά­κα ως υπο­ψή­φιας των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικο­λό­γων Πρά­σι­νων, απο­δει­κνύ­ει ότι τα κόμ­μα­τα που τους στη­ρί­ζουν και οι ίδιοι,υπηρετούν τη γενε­σιουρ­γό αιτία και άρα τα όποια κρο­κο­δεί­λεια δάκρυα είναι υπο­κρι­τι­κά και ανα­δει­κνύ­ουν έναν επι­κίν­δυ­νο κυνισμό.

Δεν μπο­ρεί όσοι συμ­φω­νούν στις πολι­τι­κές της ΕΕ, όσοι συμ­φω­νούν στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια ΝΑΤΟ­ποί­η­σης των νησιών μας, όσοι εφαρ­μό­ζουν κατά γράμ­μα τις κατευ­θύν­σεις που γιγα­ντώ­νουν την προ­σφυ­γιά και τους θανά­τους στο Αιγαίο να εμφα­νί­ζο­νται τάχα συντετριμμένοι.

Νεκρά τέσ­σε­ρα παι­διά στο ναυά­γιο ανοι­χτά της Λέσβου

Επι­τέ­λους απαι­τού­νται καθα­ρές θέσεις και απαντήσεις.
Τι λένε και τι θα κάνουν οι υπο­ψή­φιοι περι­φε­ρειάρ­χες γι’ αυτό το μεί­ζον θέμα;

  • Θα συνε­χί­σουν να υπη­ρε­τούν στο προ­σφυ­γι­κό-μετα­να­στευ­τι­κό τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και τις απο­φά­σεις της ΕΕ;
  • Θα συνε­χί­σουν να απο­δέ­χο­νται τα τετε­λε­σμέ­να της ΕΕ και τα σχέ­δια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών;
  • Θα συνε­χί­σουν να χύνουν κρο­κο­δεί­λια δάκρια για τους νεκρούς και την ίδια ώρα θα ασπά­ζο­νται τις πολι­τι­κές που τους προκαλούν;
  • Θα συνε­χί­σουν να απο­δέ­χο­νται το Αιγαίο να γίνε­ται υγρός τάφος για χιλιά­δες ανθρώ­πους και τα νησιά μας ο φρά­χτης που θα κρα­τή­σει τα… «μιά­σμα­τα» μακριά από την «πολι­τι­σμέ­νη» Ευρώπη;

Σχε­δόν ένα μήνα πριν τις περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές εκλο­γές οφεί­λο­νται ξεκά­θα­ρες απα­ντή­σεις από όλους τους υπο­ψή­φιους και τις παρα­τά­ξεις τους.

Οι νησιώτες μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποδεχτούν το σκηνικό θανάτου που έχει στηθεί. Μόνο ο λαός με την κινητοποίησή του και τις επιλογές του μπορεί να αλλάξει την τραγική πραγματικότητα και να πει ένα μεγάλο «όχι» στις πολιτικές και τους πολιτικούς που τρέφουν τις καθημερινές τραγωδίες.

Αγλα­ΐα Κυρίτση
περι­φε­ρεια­κή σύμβουλος
επι­κε­φα­λής
Λαϊ­κής Συσπείρωσης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο