Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χωρίς ψωμί κινδυνεύει να μείνει η Ζιμπάμπουε, καθώς αδυνατεί να πληρώσει για την εισαγωγή σταριού

Η Ζιμπά­μπουε μπο­ρεί να μεί­νει χωρίς ψωμί από την επό­με­νη εβδο­μά­δα, καθώς τα απο­θέ­μα­τα εξα­ντλού­νται λόγω της αδυ­να­μί­ας της χώρας να πλη­ρώ­σει για την εισα­γω­γή στα­ριού, σύμ­φω­να με μια εμπι­στευ­τι­κή επι­στο­λή που εστά­λη σε αρτο­ποιούς από τον όμι­λο των αλευρόμυλων.

Ενώ ο πρό­ε­δρος Έμε­ρον Μναν­γκά­γκουα προ­σπα­θεί να υλο­ποι­ή­σει τις προ­ε­κλο­γι­κές υπο­σχέ­σεις του και να ανα­ζω­ο­γο­νή­σει γρή­γο­ρα την προ­βλη­μα­τι­κή οικο­νο­μία, η χώρα αντι­με­τω­πί­ζει έλλει­ψη ρευ­στό­τη­τας σε αμε­ρι­κα­νι­κά δολά­ρια, με απο­τέ­λε­σμα να μειώ­νο­νται τα απο­θέ­μα­τα καυ­σί­μων και φαρμάκων.

Η Ζιμπά­μπουε εισά­γει στά­ρι, το οποίο ανα­μι­γνύ­ε­ται κατό­πιν με ντό­πια σιτη­ρά για την παρα­σκευή αλευ­ριού για ψωμί — αυτό το αλεύ­ρι είναι το δεύ­τε­ρο βασι­κό είδος δια­τρο­φής στη χώρα, μετά τον αραβόσιτο.

Η Λινέτ Βερέ­μου, η γενι­κή διευ­θύ­ντρια της Ένω­σης Αλευ­ρό­μυ­λων (GMAZ) έγρα­ψε στην Εθνι­κή Ένω­ση Αρτο­ποιών (NBAZ) για να εξη­γή­σει ότι τα απο­θέ­μα­τα στα­ριού έχουν μειω­θεί στους 5.800 τόνους. “Έχου­με μεί­νει με απο­θέ­μα­τα για λιγό­τε­ρες από οκτώ ημέ­ρες”, τόνισε.

Ο εκπρό­σω­πος της GMAZ Γκα­ρι­κάι Τσα­ούν­ζα επι­βε­βαί­ω­σε ότι “αυτή είναι η κατά­στα­ση που αντιμετωπίζουμε”.

Η Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα έχει συμπε­ρι­λά­βει το στά­ρι στις εισα­γω­γές πρώ­της προ­τε­ραιό­τη­τας, μαζί με τα καύ­σι­μα και τα φάρ­μα­κα, όμως και στο παρελ­θόν δυσκο­λευό­ταν να πλη­ρώ­σει τους προμηθευτές.

Η GMAZ ανέ­φε­ρε ότι τον Δεκέμ­βριο οφεί­λο­νταν στους ξένους προ­μη­θευ­τές 80 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για παλαιό­τε­ρες εισαγωγές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο