Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όλιβερ Στόουν: Πέντε αξέχαστες ταινίες του βραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη

Σαν σήμε­ρα, πριν από 74 χρό­νια, γεν­νή­θη­κε ένας απ’ τους πιο πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νους σκη­νο­θέ­τες του Χόλι­γουντ τις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις δεκα­ε­τί­ες, ο Όλι­βερ Στόουν. 

Γεν­νη­μέ­νος στη Νέα Υόρ­κη στις 15 Σεπτέμ­βρη 1946, ο Στό­ουν δια­κρί­θη­κε ως σκη­νο­θέ­της, σενα­ριο­γρά­φος και παρα­γω­γός πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νων ται­νιών με θέμα­τα την πολι­τι­κή, τον πόλε­μο, την εξου­σία και το χρήμα. 

Έχει κερ­δί­σει δύο βρα­βεία Όσκαρ, 3 Χρυ­σές Σφαί­ρες και ένα βρα­βείο ΒΑFΤA, ενώ έχει ψηφι­στεί ως ένας από τους καλύ­τε­ρους σκη­νο­θέ­τες όλων των επο­χών από το περιο­δι­κό Entertainment Weekly.

Ακο­λου­θούν πέντε από τις καλύ­τε­ρες ται­νί­ες που σκη­νο­θέ­τη­σε ο Όλι­βερ Στόουν:

1. Platoon (1986)

Σενά­ριο: Όλι­βερ Στό­ουν. Πρω­τα­γω­νι­στούν: Τσάρ­λι Σιν, Γουί­λεμ Ντα­φόε, Τομ Μπέ­ρεν­τζερ,  Φόρεστ Γουί­τα­κερ, Τζό­νι Ντεπ.

Οι δυσκο­λί­ες και η φρί­κη του πολέ­μου στο Βιετ­νάμ μέσα από τα μάτια ενός νεα­ρού στρα­τιώ­τη. Καθώς γύρω του οι άνθρω­ποι είτε πεθαί­νουν, είτε μετα­τρέ­πο­νται σε αδί­στα­κτες πολε­μι­κές μηχα­νές, αντι­με­τω­πί­ζει ένα ηθι­κό δίλημ­μα και τελι­κά χάνει την αθω­ό­τη­τα του.

2. Wall Street (1987)

Σενά­ριο: Όλι­βερ Στό­ουν, Στάν­λεϊ Γου­ε­ΐ­σερ. Πρω­τα­γω­νι­στούν: Μάικλ Ντά­γκλας, Τσάρ­λι Σιν, Ντά­ριλ Χάνα.

Ένας φιλό­δο­ξος νεα­ρός χρη­μα­τι­στής θα βρε­θεί μπρο­στά σε ηθι­κό αδιέ­ξο­δο όταν θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σει τον Γκόρ­ντον Γκέ­κο, έναν θρύ­λο της Wall Street, έναν άνθρω­πο που δεν στα­μα­τά­ει μπρο­στά σε τίποτα.

3. Γεννημένος την 4η Ιουλίου (Born on the 4th of July), 1989

Σενά­ριο: Όλι­βερ Στό­ουν. Πρω­τα­γω­νι­στούν: Τομ Κρουζ, Κίρα Σέντ­γου­ϊκ, Γουί­λεμ Νταφόε.

Η αλη­θι­νή ιστο­ρία του βετε­ρά­νου του Βιετ­νάμ, Pον Kόβιτς, ο οποί­ος όταν επέ­στρε­ψε με φρι­κτές ανα­μνή­σεις και μερι­κή ανα­πη­ρία από τον πόλε­μο, αγω­νί­στη­κε να ξανα­χτί­σει από το μηδέν μια και­νούρ­για ζωή και επι­δό­θη­κε σε μια επί­πο­νη σταυ­ρο­φο­ρία ενά­ντια στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή και τη συμπε­ρι­φο­ρά των συμπα­τριω­τών του απέ­να­ντι στους βετεράνους.

4. JFK (1991)

Σενά­ριο: Όλι­βερ Στό­ουν, Ζάκα­ρι Σκλαρ. Πρω­τα­γω­νι­στούν: Κέβιν Κόστ­νερ, Γκά­ρι Όλντμαν, Τζακ Λέμον, Κέβιν Μπέι­κον, Τόμι Λι Τζόουνς.

Τα συγκλο­νι­στι­κά γεγο­νό­τα που εκτυ­λί­χτη­καν γύρω από την δολο­φο­νία του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Τζον Κένε­ντι το 1963 και οι θεω­ρί­ες για το ποιοι πραγ­μα­τι­κά ευθύ­νο­νταν όπως περι­γρά­φο­νται σε βιβλία του Τζιμ Μαρς και του Τζιμ Γκά­ρι­σον, εισαγ­γε­λέα της Νέας Ορλε­ά­νης ο οποί­ος είχε ανα­λά­βει την έρευνα.

5. Γεννημένοι Δολοφόνοι (Natural Born Killers), 1994

Σενά­ριο: Κου­ε­ντίν Ταρα­ντί­νο. Πρω­τα­γω­νι­στούν: Γού­ντι Χάρελ­σον, Τόμι Λι Τζό­ουνς, Τζού­λιετ Λιού­ις, Ρόμπερτ Ντά­ου­νι Τζού­νιορ, Τομ Σάιζμορ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο