Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέχρι τα μπούνια η Ελλάδα στα επικίνδυνα σχέδια, σε «συντονισμό» με ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο «συντο­νι­σμός» της κυβέρ­νη­σης με ΝΑΤΟ και ΕΕ όσον αφο­ρά τις αντι­δρά­σεις κατά της Ρωσί­ας και τα μέτρα για την προ­μή­θεια της χώρας με φυσι­κό αέριο βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο της συνε­δρί­α­σης, χτες το πρωί, του Κυβερ­νη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγα­ρο Μαξί­μου, υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό, με συμ­με­το­χή και του υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Κ. Σκρέ­κα.

Συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση κατό­πιν του κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που, Γ. Οικο­νό­μου, «η Ελλά­δα βρί­σκε­ται σε πλή­ρη συντο­νι­σμό με τους εταί­ρους της στην ΕΕ και τους συμ­μά­χους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντι­με­τώ­πι­ση της κατά­στα­σης που έχει δια­μορ­φω­θεί, η οποία συνι­στά παρα­βί­α­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας και των θεμε­λιω­δών αρχών του Διε­θνούς Δικαί­ου», δίνο­ντας έτσι μια πρό­γευ­ση για την παρα­πέ­ρα εμπλο­κή της χώρας στους σχε­δια­σμούς του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να.

Στη συνε­δρί­α­ση του ΚΥΣΕΑ τέθη­κε και το θέμα των Ελλή­νων που ζουν στη Μαριού­πο­λη, για τους οποί­ους οι κυβερ­νη­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις έλε­γαν ότι «οι ελλη­νι­κές Αρχές στο Κίε­βο και τη Μαριού­πο­λη βρί­σκο­νται σε διαρ­κή ετοι­μό­τη­τα προ­κει­μέ­νου να παρά­σχουν την οποια­δή­πο­τε συν­δρο­μή απαι­τη­θεί». Θυμί­ζου­με, εδώ και μέρες, έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας πλη­ρο­φο­ρί­ες για σχέ­διο εκκέ­νω­σης που έχει εκπο­νη­θεί των περί­που 120.000 ομο­γε­νών που ζουν στη Μαριού­πο­λη και την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Ενώ όσον αφο­ρά την προ­μή­θεια φυσι­κού αερί­ου, η κυβέρ­νη­ση ισχυ­ρι­ζό­ταν πως «εξε­τά­στη­καν όλα τα πιθα­νά σενά­ρια και έχουν ληφθεί όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για τη συνέ­χι­ση του ομα­λού εφο­δια­σμού της χώρας».

Των ανα­κοι­νώ­σε­ων του ΚΥΣΕΑ προη­γή­θη­κε ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΕΞ, που — με φόντο και το χτε­σι­νό έκτα­κτο Συμ­βού­λιο των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ για την Ουκρα­νία — έλε­γε ότι «στο πλαί­σιο των δεσμεύ­σε­ών της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η Ελλά­δα θα δια­βου­λευ­θεί και θα συντο­νι­στεί με τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους και τους Συμ­μά­χους της ανα­φο­ρι­κά με την αντί­δρα­ση στην από­φα­ση αυτή».

Πρό­σθε­τε δε ότι «η ανα­γνώ­ρι­ση από τη Ρωσία της παρά­νο­μης και μονο­με­ρούς ανα­κή­ρυ­ξηςανε­ξαρ­τη­σί­αςτων απο­σχι­στι­κών εδα­φών του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­χάνσκ της Ουκρα­νί­ας απο­τε­λεί κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση θεμε­λιω­δών αρχών του Διε­θνούς Δικαί­ου, της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας και των συμ­φω­νιών του Μινσκ», συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «η Ελλά­δα τάσ­σε­ται υπέρ του σεβα­σμού της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας, της κυριαρ­χί­ας και της ανε­ξαρ­τη­σί­ας όλων των κρα­τών και κατα­δι­κά­ζει κάθε από­φα­ση που αντι­βαί­νει τις θεμε­λιώ­δεις αυτές αρχές του Διε­θνούς Δικαί­ου».

Στο μετα­ξύ, το ΥΠΕΞ με ανα­κοί­νω­σή του «συμ­βου­λεύ­ει τους Ελλη­νες πολί­τες να μην ταξι­δεύ­ουν προς το παρόν στην Ουκρα­νία». Καλεί, δε, όσους Ελλη­νες πολί­τες επι­θυ­μούν αρω­γή για την απο­χώ­ρη­σή τους από την Ουκρα­νία, να έρθουν σε επα­φή με τις ελλη­νι­κές αρχές στην Ουκρα­νία, ενώ ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών προ­σερ­χό­με­νος χτες στο Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ, έλε­γε ότι θα έθε­τε ξανά το θέμα της μειο­νό­τη­τας στους ομο­λό­γους του.

Στο μετα­ξύ, στο πλαί­σιο και της προ­σπά­θειας να ξεπλυ­θεί η συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, τα κυβερ­νη­τι­κά επι­τε­λεία επι­χει­ρούν και πάλι να παρου­σιά­σουν την εμπλο­κή ως υπο­τι­θέ­με­νη «ασπί­δα» απέ­να­ντι στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, που βέβαια τρο­φο­δο­τεί­ται από τους σχε­δια­σμούς αυτούς. Ενδει­κτι­κά ο αναπ. υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μ. Βαρ­βι­τσιώ­της, προ­σερ­χό­με­νος στο Συμ­βού­λιο Γενι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ, στις Βρυ­ξέλ­λες, έλε­γε ότι τάχα μαζί με τους υπό­λοι­πους ευρω­ε­νω­σια­κούς «εταί­ρους» «δεν θα αφή­σου­με κανέ­να περι­θώ­ριο σε οποιον­δή­πο­τε άλλο σκέ­φτε­ται να μιμη­θεί τέτοιου είδους συμπε­ρι­φο­ρές, να το πρά­ξει στο μέλ­λον».

Ευκαιρία για τα αμερικανικά σχέδια
«απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο

Λίγο αργό­τε­ρα, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης υπο­δε­χό­ταν στο Μαξί­μου υπουρ­γι­κή αντι­προ­σω­πεία από τη Βουλ­γα­ρία, υπό τον αναπ. πρω­θυ­πουρ­γό και υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών Assen Vassilev.

Ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός δήλω­νε εκεί ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση κατα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα τη ρωσι­κή κίνη­ση και «ως κρά­τος — μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντο­νί­ζε­ται ήδη με τους εταί­ρους της ώστε η αντί­δρα­σή της να είναι κοι­νή και ουσια­στι­κή», ενώ γνω­στο­ποιού­σε πως γι’ αυτό επι­κοι­νώ­νη­σε ήδη με την πρό­ε­δρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν.

Παράλ­λη­λα έδι­νε τις γνω­στές δια­βε­βαιώ­σεις περί δια­σφά­λι­σης της ενερ­γεια­κής επάρ­κειας, ενώ παρου­σιά­ζο­ντας την κατά­στα­ση ως ευκαι­ρία για να «τρέ­ξει» ο αμε­ρι­κα­νι­κός ενερ­γεια­κός σχε­δια­σμός «απε­ξάρ­τη­σης» από το ρωσι­κό αέριο με την Ελλά­δα ως κόμ­βο, έσπευ­σε να δια­βε­βαιώ­σει ότι «η Ελλά­δα είναι πρό­θυ­μη να συν­δρά­μει τη φίλη Βουλ­γα­ρία και στον τομέα της ενερ­γεια­κής επάρ­κειας», παρα­πέ­μπο­ντας στις προ­σπά­θειες να «ολο­κλη­ρω­θεί το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό ο αγω­γός δια­σύν­δε­σης Ελλά­δας — Βουλ­γα­ρί­ας (IGB), ο οποί­ος — όπως γνω­ρί­ζου­με — είναι ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κός για τη Βουλ­γα­ρία, ώστε να έχε­τε τη δυνα­τό­τη­τα δια­φο­ρο­ποί­η­σης των πηγών προ­μή­θειας φυσι­κού αερίου».

Ο Vassilev από την πλευ­ρά του είπε ότι και τη βουλ­γα­ρι­κή κυβέρ­νη­ση ανη­συ­χεί «ιδιαί­τε­ρα η κρί­ση στην Ουκρα­νία, αλλά και η επα­κό­λου­θη ενερ­γεια­κή κρί­ση». Ζήτη­σε και αυτός διμε­ρή συνερ­γα­σία για «να βοη­θή­σου­με στο ζήτη­μα προ­μή­θειας ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, για να εγγυ­η­θού­με πως δεν θα υπάρ­ξουν δια­κο­πές παρο­χής. Αλλά και για να προ­ε­τοι­μά­σου­με όλα τα σχέ­δια (…) όπως το θέμα της συν­δε­σι­μό­τη­τας Βορ­ρά — Νότου που είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας για την Ευρώπη».

Σήμε­ρα στο μετα­ξύ ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός μετα­βαί­νει για επί­ση­μη επί­σκε­ψη στην Ρου­μα­νία.

«Το λύκο ως πρόβατο» παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευχο­λό­για, την παρου­σί­α­ση του «λύκου ως πρό­βα­του» και ούτε λέξη για τα αίτια της κατά­στα­σης που δια­μορ­φώ­νε­ται με επί­κε­ντρο την Ουκρα­νία και την επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή της χώρας στα ευρω­α­τλα­ντι­κά σχέ­δια περι­λάμ­βα­ναν και οι τοπο­θε­τή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υπό­λοι­πων αστι­κών κομ­μά­των για τις τελευ­ταί­ες εξελίξεις.

Σε ανα­κοί­νω­σή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγ­γέλ­λει την «παρα­βί­α­ση του Διε­θνούς Δικαί­ου και την υπο­νό­μευ­ση της Συμ­φω­νί­ας του Μινσκ με την ανα­γνώ­ρι­ση των απο­σχι­σθει­σών περιο­χών του Ντον­μπάς από τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία» και ανα­γο­ρεύ­ει την ΕΕ σε παρά­γο­ντα… ειρή­νης, καλώ­ντας την να αντι­με­τω­πί­σει την κατά­στα­ση για «να ανοί­ξει ξανά η προ­ο­πτι­κή των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για την εφαρ­μο­γή των Συμ­φω­νιών από όλες τις πλευ­ρές και προ­ω­θώ­ντας ένα πανευ­ρω­παϊ­κό σύστη­μα ασφα­λεί­ας και ελέγ­χου εξο­πλι­σμών που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει τη Ρωσία», όπως λέει προ­σπα­θώ­ντας να κρύ­ψει πως με όποιο «σύστη­μα ασφα­λεί­ας» και προ­σω­ρι­νούς συμ­βι­βα­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών, οι αντι­θέ­σεις τους παρα­μέ­νουν και οξύ­νο­νται σε βάρος των λαών και η ιμπε­ρια­λι­στι­κή «ειρή­νη» είναι νύχι — κρέ­ας με τον πόλε­μό τους. Σε αυτό το πλαί­σιο, άλλω­στε, για την «ανα­βάθ­μι­ση» της αστι­κής τάξης ζητά απ’ την κυβέρ­νη­ση «να υπο­στη­ρί­ξει ενερ­γά αυτήν την προ­ο­πτι­κή της ειρή­νης, της προ­ά­σπι­σης του Διε­θνούς Δικαί­ου και της διπλωματίας».

«Η εκ μέρους μας κατα­δί­κη της Ρωσί­ας (…) είναι ευθεία, ρητή και απε­ρί­φρα­στη», ανέ­φε­ρε, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο τομε­άρ­χης Εξω­τε­ρι­κών Α. Λοβέρ­δος, προ­σθέ­το­ντας ότι «η απε­μπλο­κή από την πολε­μι­κή ατμό­σφαι­ρα τελι­κά απο­δει­κνύ­ε­ται πιο επι­κίν­δυ­νη από τα γεγο­νό­τα που προ­κά­λε­σαν την ίδια την ουκρα­νι­κή κρίση».

Με το σύν­θη­μα «Μη πόλε­μος!», σαν αυτός να «φυτρώ­νει» από το που­θε­νά, και όχι στο έδα­φος των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών που οξύ­νο­νται, και με αίτη­μα «καμία επέ­κτα­ση του ΝΑΤΟ και επι­στρο­φή των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των σε ρωσι­κό έδα­φος», σαν να πρό­κει­ται μ’ αυτόν τον τρό­πο να πάψουν η έντα­ση και οι πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες της αντι­πα­ρά­θε­σης, ή να δια­σφα­λι­στούν συν­θή­κες ασφά­λειας για τους λαούς, το ΜέΡΑ25 σπεύ­δει να παρου­σιά­σει την ΕΕ ως «ανή­μπο­ρη» κορα­σί­δα, ζητώ­ντας να «ορθώ­σει το ανά­στη­μά της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στον Πού­τιν», να μπει δηλα­δή ακό­μα περισ­σό­τε­ρο στα γεμά­τα στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρουση.

«Σιγή ασυρμάτου» για τον νέο γύρο των διερευνητικών

Με φόντο τις εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία και την «ανά­γκη δια­σφά­λι­σης της ΝΑΤΟι­κής συνο­χής», όπως και τις συνε­χείς δηλώ­σεις Τούρ­κων αξιω­μα­τού­χων και του ίδιου του Τούρ­κου Προ­έ­δρου, που θέτουν, εντός ΝΑΤΟι­κού πλαι­σί­ου, ζήτη­μα κυριαρ­χί­ας στα ελλη­νι­κά νησιά, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες στην Αθή­να ο 64ος γύρος των λεγό­με­νων διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών Ελλά­δας — Τουρκίας.

Στις χτε­σι­νές επα­φές συμ­με­τεί­χαν εκ μέρους της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, ως επι­κε­φα­λής, ο πρέ­σβης επί τιμή Π. Απο­στο­λί­δης, ο πολι­τι­κός διευ­θυ­ντής του ΥΠΕΞ, Θ. Λαλά­κος, και η διπλω­μά­τισ­σα Ευαγ­γε­λία Γραμ­μα­τί­κα. Επι­κε­φα­λής της τουρ­κι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας ήταν ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Σ. Ονάλ, μαζί με τους Μπα­ρίς Καλ­κα­βάν και ο Τσ. Ερτζι­γές.

Κυβερ­νη­τι­κές πηγές ανέ­φε­ραν ότι κατά τις χτε­σι­νές επα­φές «δεν προ­έ­κυ­ψε κάτι το θεα­μα­τι­κό», αλλά σε κάθε περί­πτω­ση τόνι­σαν τη «χρη­σι­μό­τη­τα» των «ανοι­κτών διαύ­λων» με την Αγκυρα.

Προη­γή­θη­κε, προ­χτές, στο πλαί­σιο προ­ώ­θη­σης του δια­λό­γου με την Τουρ­κία και «στα θέμα­τα της θετι­κής ατζέ­ντας στον οικο­νο­μι­κό και εμπο­ρι­κό τομέα», συνά­ντη­ση του υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, αρμό­διου για την Οικο­νο­μι­κή Διπλω­μα­τία, Κ. Φρα­γκο­γιάν­νη, με τον υφυ­πουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας, Σ. Ονάλ, η τρί­τη μέσα σε έναν χρό­νο, με τις δύο πλευ­ρές να εκφρά­ζουν «ικα­νο­ποί­η­ση για την πρό­ο­δο που έχει σημειω­θεί» σε μια σει­ρά από διμε­ρείς συνερ­γα­σί­ες που θεω­ρεί­ται ότι μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν ως πλαί­σιο για να «ξεκλει­δώ­σουν» και άλλα μέρη του παζα­ριού ανά­με­σα στις δύο αστι­κές τάξεις.

Περισ­σό­τε­ρα στο Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο