Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όσο δεν πάει…

Η κατά­πτυ­στη από­φα­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης να κάνει απο­χή στην ψηφο­φο­ρία για το ψήφι­σμα του ΟΗΕ που ζητά­ει κατά­παυ­ση του πυρός στη Γάζα, είναι μόνο η κορυ­φή του παγό­βου­νου. Κανείς δεν περί­με­νε άλλω­στε αυτήν την ψηφο­φο­ρία για να συμπε­ρά­νει ότι η εμπλο­κή της Ελλά­δας στη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού από το Ισρα­ήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι πολύ βαθιά και προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη από και­ρό. Τα στοι­χεία βοούν! Η κυβέρ­νη­ση, με τη στή­ρι­ξη και όλων των άλλων αστι­κών κομμάτων:

  • Έσπευ­σε από τους πρώ­τους να ανα­πα­ρα­γά­γει την ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα για να δικαιο­λο­γή­σει τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού και τη δική της εμπλο­κή. Οπως με τα ανι­στό­ρη­τα περί «δικαιώ­μα­τος αυτο­ά­μυ­νας» του κατο­χι­κού ισραη­λι­νού στρα­τού και τα περί «εθνι­κού συμ­φέ­ρο­ντος», που μετα­τρέ­πει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και κάνει τον λαό της θύμα. Με τα ίδια αισχρά προ­σχή­μα­τα πρω­το­στά­τη­σε και στις άθλιες απο­φά­σεις της ΕΕ, που κάνουν πλά­τες στο κρά­τος — δολο­φό­νο Ισραήλ.
  • Στο όνο­μα των «συμ­βα­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων» ενερ­γο­ποί­η­σε άμε­σα όλο το πλέγ­μα των στρα­τιω­τι­κών διευ­κο­λύν­σε­ων που προ­βλέ­πουν οι στρα­τη­γι­κές συμ­φω­νί­ες με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, με τη Γαλ­λία, όπως και με το ίδιο το Ισρα­ήλ, υπο­στη­ρί­ζο­ντας την τερά­στια δύνα­μη πυρός που συγκε­ντρώ­νε­ται στην Ανατ. Μεσό­γειο και τις πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις που κλι­μα­κώ­νο­νται, με κίν­δυ­νο να γενι­κευ­τούν σε όλη τη Μέση Ανα­το­λή. Σού­δα, Ελευ­σί­να και Λάρι­σα έγι­ναν βασι­κά ορμη­τή­ρια των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στην περιο­χή, «κόμ­βοι» ντε φάκτο εμπλο­κής στον πόλε­μο, παρά την κυβερ­νη­τι­κή προ­σπά­θεια εφησυχασμού.
  • Ενέ­τα­ξε τρεις ελλη­νι­κές φρε­γά­τες στον ΝΑΤΟι­κό σχε­δια­σμό που ξεδι­πλώ­νε­ται στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και ανοι­χτά της Γάζας, για την υπο­στή­ρι­ξη των «ναυαρ­χί­δων» του αμε­ρι­κα­νι­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και ως μέρος της ευρω­α­τλα­ντι­κής δύνα­μης απο­τρο­πής άλλων αντα­γω­νι­στι­κών δυνά­με­ων να συμ­με­τά­σχουν με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο στη σύγκρου­ση. Ετσι, οι ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις βρί­σκο­νται στην «μπού­κα» της εμπλο­κής και στο στό­χα­στρο των αντί­πα­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.
  • «Κορω­νί­δα» της ελλη­νι­κής εμπλο­κής, μετά την κλι­μά­κω­ση των ισραη­λι­νών επι­χει­ρή­σε­ων και μπρο­στά στο ενδε­χό­με­νο μιας γενι­κευ­μέ­νης ανά­φλε­ξης στην περιο­χή, είναι ο ρόλος των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων που έχουν στα­λεί στη Σαου­δι­κή Αρα­βία με το πυραυ­λι­κό σύστη­μα «Patriot» — πάνω από 1.000 χιλιό­με­τρα από τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα και μερι­κές μόλις εκα­το­ντά­δες χιλιό­με­τρα από τη Λωρί­δα της Γάζας — στο πλαί­σιο υλο­ποί­η­σης της ΝΑΤΟι­κής κοπής «διε­θνούς πρω­το­βου­λί­ας» για την «Ενο­ποι­η­μέ­νη Αντια­ε­ρο­πο­ρι­κή Αμυ­να» των συμ­μά­χων των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στην περιο­χή. Θυμί­ζου­με ότι οι ΗΠΑ είχαν σχε­διά­σει πριν από την εκδή­λω­ση της χερ­σαί­ας εισβο­λής στη Γάζα να ενι­σχυ­θεί η αντι­πυ­ραυ­λι­κή τους ασπί­δα σε όλη τη Μέση Ανα­το­λή και στην περιο­χή του Κόλ­που, για να προ­στα­τέ­ψουν τις βάσεις τους. Το ελλη­νι­κό σύστη­μα «Patriot» είναι ενταγ­μέ­νο σε αυτόν ακρι­βώς τον σχεδιασμό.
  • Σύμ­φω­να με όσα απο­κα­λύ­πτο­νται και δεν δια­ψεύ­δο­νται, η κυβέρ­νη­ση δηλώ­νει δια­τε­θει­μέ­νη ακό­μη και να διευ­κο­λύ­νει τα σχέ­δια για εκδί­ω­ξη των Παλαι­στι­νί­ων από τη Λωρί­δα της Γάζας, «φιλο­ξε­νώ­ντας» ένα τμή­μα του­λά­χι­στον των ξερι­ζω­μέ­νων! Είναι δηλα­δή βαθιά μπλεγ­μέ­νη σε ένα από τα πιο απο­κρου­στι­κά σενά­ρια που βρί­σκο­νται στο τρα­πέ­ζι του Ισρα­ήλ και των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών συμ­μά­χων του αυτήν τη στιγμή.

Εκεί, λοι­πόν, στην εμπλο­κή δίχως πάτο, οδη­γεί η «στρα­τη­γι­κή σχέ­ση» Ελλά­δας — Ισρα­ήλ με τη «σφρα­γί­δα» των ΗΠΑ. Πολι­τι­κή που υπη­ρέ­τη­σαν με συνέ­πεια όλες δια­δο­χι­κά οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ και στη­ρί­ζουν «με μια φωνή» όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, όπως έδει­ξε και η «ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νη» ψήφος τους στο πρό­σφα­το ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, που κάνει πλά­τες στο Ισρα­ήλ και στο σχέ­διο εξό­ντω­σης των Παλαιστινίων.

Η άθλια στά­ση τους, υπα­γο­ρευ­μέ­νη από τα συμ­φέ­ρο­ντα και τις συμ­μα­χί­ες της αστι­κής τάξης, είναι σε πλή­ρη διά­στα­ση με την αλλη­λεγ­γύη που εκφρά­ζουν χιλιά­δες λαού και νεο­λαί­ας όλες αυτές τις μέρες στον Παλαι­στι­νια­κό λαό. Συγκρού­ε­ται με τον δίκαιο αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων ενά­ντια στην κατο­χή, με το δικαί­ω­μά τους να έχουν πατρί­δα. Φέρ­νει ακό­μα πιο κοντά την άμε­ση εμπλο­κή της χώρας σε μια γενι­κευ­μέ­νη σύρ­ρα­ξη, με ανυ­πο­λό­γι­στες συνέ­πειες για τον λαό.

Γι’ αυτό ο αγώ­νας για καμιά εμπλο­κή — καμιά συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στο μακε­λειό, για να κλεί­σουν τώρα οι ξένες βάσεις και να γυρί­σουν οι φρε­γά­τες από την Ανατ. Μεσό­γειο, είναι η μεγα­λύ­τε­ρη συμ­βο­λή στην πάλη του Παλαι­στι­νια­κού λαού, μαζί με το τερά­στιο κύμα αλλη­λεγ­γύ­ης, στο οποίο πρω­το­στα­τούν συν­δι­κά­τα και φορείς του κινή­μα­τος. Σε ετοι­μό­τη­τα λοι­πόν και αγω­νι­στι­κή εγρή­γορ­ση! Δίνου­με όλοι τον καλύ­τε­ρο εαυ­τό μας για να ακου­στεί ξανά δυνα­τά την Κυρια­κή από το Σύνταγ­μα: «Λε-λε-λευ­τε­ριά, λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη»!

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Λε-λε-λευτεριά!
λευτεριά στην Παλαιστίνη
”!

Ατέχνως info

ℹ️  Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών ενέ­κρι­νε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία το Σάβ­βα­το ψήφι­σμα που καλεί για άμε­ση ανθρω­πι­στι­κή εκε­χει­ρία στη Γάζα, για «άμε­ση, διαρ­κή και βιώ­σι­μη » στη Γάζα.Ο Ισραη­λι­νός υπΕξ χαρα­κτή­ρι­σε το ψήφι­σμα ως «απε­χθές».

Το όργα­νο των 193 μελών ενέ­κρι­νε το ψήφι­σμα, που συντά­χθη­κε από μια ομά­δα 22 αρα­βι­κών χωρών, με μεγά­λη δια­φο­ρά 120 υπέρ κατά 14, ενώ 45 χώρες απεί­χαν. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και το Ισρα­ήλ ψήφι­σαν όχι.

Το ψήφι­σμα της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών τόνι­σε επί­σης την ανά­γκη να απο­φευ­χθεί μια ευρύ­τε­ρη κλι­μά­κω­ση των μαχών και απαί­τη­σε αυξη­μέ­νη ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια για τη Γάζα, όπου μόνο μια μικρή χού­φτα φορ­τη­γών που μετα­φέ­ρουν βοή­θεια επε­τρά­πη να εισέλ­θουν την τελευ­ταία εβδομάδα.
Η τρο­πο­λο­γία που εισή­γα­γε ο Κανα­δός “πρό­θυ­μος” στο ψήφι­σμα, με στό­χο την κατα­δί­κη της Χαμάς, δεν έλα­βε την απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία των δύο τρίτων.

Αν και το ψήφι­σμα δεν είναι δεσμευ­τι­κό, έχει πολι­τι­κό βάρος, καθώς ανα­δει­κνύ­ει τον βαθ­μό διε­θνούς απο­μό­νω­σης του Ισρα­ήλ και των ΗΠΑ.

Ο Ισραη­λι­νός πρε­σβευ­τής του ΟΗΕ Gilad Erdan είπε ότι «μια κατά­παυ­ση του πυρός σημαί­νει να δοθεί χρό­νος στη Χαμάς να επα­νε­ξο­πλι­στεί», προ­σθέ­το­ντας ότι η ψηφο­φο­ρία δεν είχε σκο­πό να φέρει ειρή­νη αλλά να «δέσει τα χέρια του Ισραήλ».

💀 🇮🇱  Το Ισραήλ, μέχρι στιγμής, έχει _
σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ δολοφονήσει 
7.703 Παλαιστίνιους στη Γάζα, 
___ 3.195 παιδιών, και έχει τραυματίσει 
περισσότερους από 19.743.

Οι εκθέσεις του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας και οι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν ότι η πλειονότητα των νεκρών και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά.

Το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής, το Ισρα­ήλ ενέ­τει­νε τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές και επέ­κτει­νε τις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις του στη Γάζα, ενώ έθε­σε εκτός λει­τουρ­γί­ας όλες τις επι­κοι­νω­νί­ες για τους Παλαι­στι­νί­ους στην πολιορ­κη­μέ­νη Λωρίδα.
Η Γάζα βρί­σκε­ται υπό σφι­χτή ισραη­λι­νή στρα­τιω­τι­κή πολιορ­κία από το 2007, μετά από δημο­κρα­τι­κές εκλο­γές στην κατε­χό­με­νη Παλαι­στί­νη, τα απο­τε­λέ­σμα­τα των οποί­ων απορ­ρί­φθη­καν από το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.
___   (The Palestine Chronicle)

Ψήφι­σμα του 2017 για την Ιερουσαλήμ

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο