Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν το The Economist προειδοποιεί και προετοιμάζει… «Όλα είναι υπό έλεγχο»

 Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Το πρω­το­σέ­λι­δο του γνω­στού περιο­δι­κού The Economist εκφρά­ζει ως ένα βαθ­μό την υπάρ­χου­σα κατά­στα­ση, «έκτα­κτης ανά­γκης» και του πολύ­μορ­φου «ελέγ­χου» σε πλα­νη­τι­κό επί­πε­δο, με στό­χο όπως υπο­στη­ρί­ζουν τα αστι­κά επι­τε­λεία, της προ­στα­σί­ας των λαών από την πανδημία.

Γνω­ρί­ζει πολύ καλά το περιο­δι­κό (προει­δο­ποιεί αλλά και προ­ε­τοι­μά­ζει) για το μέλ­λον στη μετα- κορο­νο­ϊό επο­χή. Απο­δει­κνύ­ει με τον δικό του τρό­πο ότι τα δύσκο­λα έπο­νται σε κοι­νω­νι­κό-οικο­νο­μι­κό-πολι­τι­κό επί­πε­δο και ότι τα «έκτα­κτα μέτρα» έρχο­νται για να μείνουν.

Το κύμα φτώ­χειας, ανερ­γί­ας, κατε­δά­φι­σης των λαϊ­κών δικαιω­μά­των προ­βλέ­πε­ται να είναι μεγα­λύ­τε­ρο από την αντί­στοι­χη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση του 2008.

the economistΚαι εδώ για την αντι­με­τώ­πι­ση των πιθα­νών λαϊ­κών αντι­δρά­σε­ων έχουν- εκτός από την μέσω των μηχα­νι­σμών τους (π.χ ΜΜΕ)- προ­σπά­θειας καλ­λιέρ­γειας της «συναί­νε­σης» και «υπα­κο­ής», την προ­σπά­θεια μόνι­μης πια υπο­τα­γής τους,  μέσω της παρα­πέ­ρα εξέ­λι­ξης των μηχα­νι­σμών παρα­κο­λού­θη­σης, ελέγ­χου, χει­ρα­γώ­γη­σης, καταστολής.

Η προ­σπά­θεια επι­βο­λής της «νέας κουλ­τού­ρας» και την “νέας ταυ­τό­τη­τας”  που μας ετοι­μά­ζουν δεν θα πρέ­πει να περάσει.

Ο λαός σε καμία περί­πτω­ση δεν θα πρέ­πει να αφή­σει την ζωή του, τα κοι­νω­νι­κά-οικο­νο­μι­κά-συν­δι­κα­λι­στι­κά – πολι­τι­κά του δικαιώ­μα­τα να μπουν σε μόνι­μη καραντίνα!

Καμία συναί­νε­ση λοι­πόν στις πολι­τι­κές και οικο­νο­μι­κές επι­διώ­ξεις της άρχου­σας τάξης (βαθύ­τα­τα πάντα ταξι­κές υπέρ των οικο­νο­μι­κά ισχυ­ρών και σε βάρος των πολ­λών) για το σήμε­ρα αλλά και το αύριο. Καμία αυτα­πά­τη-εμπι­στο­σύ­νη ότι το αστι­κό κρά­τος μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει «για το κοι­νό καλό»…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο