Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ό,τι να ‘ναι

«Οι κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας είναι αυτό που συμ­βαί­νει σήμε­ρα στις 24 από τις 27 χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Είναι το σύγ­χρο­νο στοι­χείο της Ευρώ­πης. Η Ιτα­λία, το Βέλ­γιο, η Ολλαν­δία, το Λου­ξεμ­βούρ­γο, η Ισπα­νία, η Πορ­το­γα­λία έχου­νε κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας. Και καλά πάνε, δεν πάνε άσχη­μα! Πάνε πάρα πολύ καλά. Η αντί­λη­ψη στην Ελλά­δα ότι δεν περ­νά­ει η συνερ­γα­σία είναι μία αντί­λη­ψη που θέλει να επι­βε­βαιώ­σει τον μονο­κομ­μα­τι­σμό ως στοι­χείο αλα­ζο­νεί­ας. Οι μονο­κομ­μα­τι­κές κυβερ­νή­σεις οδή­γη­σαν με την αλα­ζο­νεία τους στην οικο­νο­μι­κή κρί­ση και τη χρε­ο­κο­πία της χώρας. Θέλου­με κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας με ελέγ­χους δημοκρατικούς».

Τάδε έφη σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή ο Νίκος Φίλης, βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρου­με αν ισχύ­ει πως 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας και μικρή σημα­σία έχει. Ωστό­σο αυτά που ισχύ­ουν είναι τα εξής:

- Οι λαοί των χωρών, που επι­κα­λεί­ται ο Νίκος Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την περί­ο­δο είναι στους δρό­μους για­τί τους έχουν δια­λύ­σει οι κυβερ­νή­σεις τους με την πολι­τι­κή τους. Το δίκιο που δίνου­με στον Φίλη είναι όντως οι κυβερ­νή­σεις αυτές «πάνε πάρα πολύ καλά» στην άσκη­ση της πολι­τι­κής της ΕΕ και του μεγά­λου κεφα­λαί­ου. Αυτή η πολι­τι­κή εφαρ­μό­ζε­ται άσχε­τα από το χρώ­μα και τη σύν­θε­ση της συγκυ­βέρ­νη­σης. Γι’ αυτό άλλω­στε και οι μετα­φρά­σεις τέτοιων σχη­μά­των στην Ελλά­δα καθό­λου δεν θα αλλά­ξουν το «με ποια πολι­τι­κή» θα κυβερ­νή­σουν οι όποιοι συγκυ­βερ­νή­τες. Άλλω­στε αυτή η πολι­τι­κή απο­τε­λεί το κοι­νό αντι­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

- Στις κυβερ­νή­σεις τις οποί­ες επι­κα­λεί­ται ο Ν. Φίλης συγκα­τα­λέ­γε­ται και η συγκυ­βέρ­νη­ση δια­φό­ρων ακρο­δε­ξιών, ακό­μα και νοσταλ­γών του Μου­σο­λί­νι, στην Ιτα­λία. Δεν ξέρου­με τι καλό μπο­ρεί να σημαί­νει για τον λαό της Ιτα­λί­ας ότι και αυτή η κυβέρ­νη­ση τα «πάει πάρα πολύ καλά», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Το ότι η αλα­ζο­νεία των μονο­κομ­μα­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων έφε­ρε την κρί­ση το αφή­νου­με ασχο­λί­α­στο. Τέτοια μπα­ρού­φα δεν είχα­με ακού­σει από το 2008… Άλλω­στε μέσα στην καρ­διά της προη­γού­με­νης κρί­σης ‑2011 έως 2017- στην Ελλά­δα είχα­με δια­δο­χι­κές, δια­φο­ρε­τι­κές κυβερ­νή­σεις συνεργασίας…

- Τα όνει­ρα… τζά­μπα είναι, αλλά οι μπούρ­δες ότι οι συγκυ­βερ­νή­σεις υπό­κει­νται σε «ελέγ­χους δημο­κρα­τι­κούς» δεν μπο­ρούν να στα­θούν ειδι­κά στην Ελλά­δα της συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΛΑ.Ο.Σ. με πρω­θυ­πουρ­γό έναν τρα­πε­ζί­τη, της συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΔΗΜΑΡ και της επό­με­νης συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Εν τω μετα­ξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, που συγκυ­βέρ­νη­σε με τους ακρο­δε­ξιούς ΑΝΕΛ για 4 χρό­νια, λέει τώρα ότι οι συγκυ­βερ­νή­σεις είναι πιο «δημο­κρα­τι­κά ελεγ­χό­με­νες», ενώ για να δικαιο­λο­γή­σει τα αίσχη που νομο­θέ­τη­σε ως κυβέρ­νη­ση λέει ότι τα έκα­νε για­τί δήθεν πιε­ζό­ταν από την τρόι­κα! Πιάσ’ τ’ αυγό και κού­ρευ’ το!

Το μόνο φρέ­σκο που έχουν οι χώρες που ανέ­φε­ρε ο Φίλης δεν είναι οι κυβερ­νή­σεις τους, που μυρί­ζουν ναφθα­λί­νη, αλλά οι λαοί τους που έχουν βγει στους δρό­μους να διεκ­δι­κή­σουν ό,τι διεκ­δι­κεί και ο δικός μας λαός: Αυξή­σεις στους μισθούς, συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, μέτρα για τη στέ­γα­ση του λαού, την ακρί­βεια και την αντι­με­τώ­πι­ση της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας. Για­τί παντού οι κατευ­θύν­σεις της ΕΕ και οι απαι­τή­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων φέρ­νουν αστά­θεια και ανα­σφά­λεια για τους λαούς. Τα κυβερ­νη­τι­κά σενά­ρια των κομ­μά­των του συστή­μα­τος είναι για «κάψι­μο»! 21 Μάη ψηφί­ζου­με ΚΚΕ για­τί το μόνο φρέ­σκο που μπο­ρεί να προ­κύ­ψει από τις εκλο­γές είναι ένα πολύ πιο δυνα­τό ΚΚΕ!

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο