Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

19 Σεπτεμβρίου 1985: Σεισμός στο Μεξικό με 7.000 νεκρούς

Το πρωί της 19ης του Σεπτέμ­βρη του 1985, ένας ισχυ­ρό­τα­τος σει­σμός, 8,1 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, σαρώ­νει το Μεξι­κό. Το επί­κε­ντρο του σει­σμού εντο­πί­ζε­ται στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, σε από­στα­ση 320 χιλιο­μέ­τρων δυτι­κά της Πόλης του Μεξι­κού. Οι σοβα­ρό­τε­ρες κατα­στρο­φές εντο­πί­ζο­νται στο κέντρο της εξαι­ρε­τι­κά πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νης πρω­τεύ­ου­σας της χώρας. Πολυώ­ρο­φα κτί­ρια καταρ­ρέ­ουν, το διε­θνές αερο­δρό­μιο της πόλης κλεί­νει, οι τηλε­φω­νι­κές γραμ­μές κόβο­νται. Μεγά­λες ζημιές έχει υπο­στεί και το δεκα­ώ­ρο­φο μνη­μείο της Επα­νά­στα­σης του Μεξι­κού, που αντί για σύμ­βο­λο ανε­ξαρ­τη­σί­ας, υψώ­νε­ται ως σύμ­βο­λο της καταστροφής.

Η κατά­στα­ση είναι τόσο χαώ­δης, που πολ­λοί μιλούν για «σκη­νές από τον τρί­το παγκό­σμιο πόλε­μο». Η ειρω­νεία είναι ότι η μανία του Εγκέ­λα­δου δεν μπο­ρεί να εμπο­δί­σει τις εικό­νες του ολέ­θρου να ταξι­δέ­ψουν σε όλο τον κόσμο με τον ολο­καί­νου­ριο μεξι­κά­νι­κο δορυ­φό­ρο. Ο Πρό­ε­δρος της χώρας, Μιγκέλ ντε λα Μαδρίδ, κηρύσ­σει κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης και ανα­πτύσ­σει στην πρω­τεύ­ου­σα 10.000 στρα­τιώ­τες, για να προ­λά­βει τις λεηλασίες.

Ενώ η γη εξα­κο­λου­θεί να τρέ­μει, 50.000 στρα­τιώ­τες και πολί­τες επαν­δρώ­νουν τα συνερ­γεία διά­σω­σης, που αγω­νί­ζο­νται να ανα­σύ­ρουν τους δεκά­δες χιλιά­δες τραυ­μα­τί­ες και νεκρούς κάτω από τα ερείπια.

Το βρά­δυ της 20ής Σεπτέμ­βρη, ένας δεύ­τε­ρος ισχυ­ρός σει­σμός προ­κα­λεί την κατάρ­ρευ­ση πολ­λών κτι­ρί­ων, που έχουν ήδη κατα­πο­νη­θεί. Παρά την αρω­γή της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας, η περί­θαλ­ψη των χιλιά­δων τραυ­μα­τιών είναι τρο­με­ρά δύσκο­λη υπό­θε­ση, καθώς το Εθνι­κό Ιατρι­κό Κέντρο και τέσ­σε­ρα μεγά­λα νοσο­κο­μεία έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές. Οι νεκροί ξεπερ­νούν τους 7.000 και οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται σε περί­που 30.000, από τους οποί­ους οι 10.000 σοβα­ρά. Πάνω από 20.000 κτί­ρια έχουν καταρ­ρεύ­σει, ενώ οι άστε­γοι υπο­λο­γί­ζο­νται σε 100.000. Οι οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις του σει­σμού είναι βαρύ­τα­τες. Σύμ­φω­να με την εκτί­μη­ση της Οικο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής του ΟΗΕ για τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, οι υλι­κές ζημιές ανέρ­χο­νται σε 3,7 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

Μπρο­στά στην αδυ­να­μία του κρά­τους να αντι­με­τω­πί­σει την κατά­στα­ση, οι σει­σμό­πλη­κτοι παίρ­νουν την υπό­θε­ση στα χέρια τους. Το Νοέμ­βρη συγκρο­τεί­ται το Ενω­μέ­νο Μέτω­πο Σει­σμο­πλή­κτων, που συσπει­ρώ­νει 100.000 μέλη. Το Μέτω­πο οργα­νώ­νει μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και επι­κρί­νει την κυβέρ­νη­ση της χώρας για αδυ­να­μία να εφαρ­μό­σει ένα απο­τε­λε­σμα­τι­κό πρό­γραμ­μα για την ανα­κού­φι­ση των θυμά­των του σεισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο