Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

20 ποιητές από 3 νομούς στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το φιλόξενο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας υποδέχτηκε το Σάββατο βράδυ 19 Μαρτίου, για πρώτη φορά είκοσι ποιητές από τρεις νομούς, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε στο αναγνωστήριο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση αυτή που συνδιοργάνωσε και συντόνιζε η ποιήτρια Ξανθή Χονδρού-Χιλλ από την ΚΟΙΝΣΕΠ γρανάζι σε συνεργασία με την Αναστασία Κωνσταντίνου από την Δημοτική Βιβλιοθήκη και Αντιδημαρχία Πολιτισμού Νάουσας. Η Αναστασία Κωνσταντίνου καλωσόρισε το κοινό αναφερόμενη στην επέτειο του θανάτου του Οδυσσέα Ελύτη και διάβασε το ποίημα “Μαρια Νεφέλη”. Εκ μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ γρανάζι χαιρέτισε την εκδήλωση ο Νίκος Βαρούδης, ο οποίος εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για την  άξογη οργάνωση και συνεργασία των δύο φορέων.

Οι είκοσι ποιητές από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας δέχτηκαν με ενθουσιαμό την πρόσκληση αυτή, για την κοινή ανάγνωση ποιημάτων. Από τον νομό Ημαθίας παραβρέθηκε ο Ποιητικός Πυρήνας με τους ποιητές Βασίλη Δασκαλάκη, Δημήτρη Ιορδ. Καρασάββα, Σούλη Λιάκο, Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου και την Ελένη Πιπερίδου που διάβασε μάλιστα κι ένα ποίημα στα Ποντιακά. Από την Νάουσα διάβασαν από τις ποιητικές τους συλλογές ο Γιώργος Αγγελιδάκης, Δημήτρης Ντίκας, Γρηγόρης Σακαλής, η Αθηνά Ξανθίδου και η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ. Από την Πιερία συμμετείχε η Ένωση Συγγραφέων με τους αντιπροσώπους Θάνο Κόσυβα, Ευγένιος Παπαδόπουλο, Γιώτα Τσερτεκίδου, Ευγενία Κορτσάρη και την Ευγενία Κοφινά. Και τέλος το νομό Πέλλας αντιπροσώπευσε η Μαρία Ξανθοπούλου που ανάγνωσε ποιήματα και άλλων συναδέλφων της . Επίσης έστειλαν ποιήματά τους προς ανάγνωση και δήλωσαν ψυχικά παρόντες στην εκδήλωση ο Χρήστος Τουμανίδης και ο Γιώργος Μπίμης, οι οποίοι λόγω αποστάσεως δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Επίσης διαβάστηκαν από τους συμμετέχοντες και ποιήματα του Ναουσαίου ποιητή Ηλία Τσέχου, παρόλο που δεν είχε δηλώσει συμμετοχή. Και ο Χάρης Τομπουλίδης αναφέρθηκε στο γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης λέγοντας ότι “υποδεχόμαστε μαζί με την άνοιξη και το φως, και την αρχή της δημιουργίας και κατά συνέπεια της δημιουργικότητας”.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ποίησης ακούστηκαν ποίηματα τα οποία αντικατοπτρίζουν και πρόσφατα γεγονότα. Στο ποίημά του ΠΥΔΝΑ (από τη συλλογή Αντίστιξη των Άστρων που επαναδημοσιεύτηκε στη Θράκα) που διάλεξε να ακουστεί ο Χρήστος Τουμανίδης, γράφει … Περνούν οι αιώνες,/ οι στρατιές, τα αυτοκίνητα- / Περσέα! Κάσσανδρε! / Θνητοί κι αθάνατοι των ερειπίων / πείτε μου: / Οι λύπες πως περνούν;” Ο Γιώργος Μπίμης στον γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε για την εκδήλωση αυτή τονίζει μεταξύ άλλων ότι: “Η τέχνη είναι ο μονόδρομος για να υπάρξει μια ελπίδα κι ένα όραμα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε το φόβο και την αβεβαιότητα που καλλιεργεί κι επιβάλλει μόνιμα το σύστημα, για να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ψυχή για να μπορέσουμε ν’αντισταθούμε και να διεκικήσουμε μια ζωή πιο καλή απ’αυτή την τραγωδία που ζούμε σήμερα…”
Την βραδιά συνόσευσε μελωδικά και έκλεισε με μελωποιημένα ποιήματα η Δέσποινα Κανελιάδου στο πιάνο και στο τραγούδι σε συνοδεία του Μάκη Δημελή στο τραγούδι. Οι δύο καλλιτέχνες εντυπωσίασαν επιπλέον τους παρευρισκόμενους με τις ερμηνίες τους και έδωσαν μία αρμονική ατμόσφαιρα στην όλη βραδυά.