Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ _ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ: Την Παρασκευή η πανελλαδική απάντηση στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με το μεγά­λο πανελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γα­νώ­νουν φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι την Παρα­σκευή 8 Μάρ­τη, στις 12 το μεση­μέ­ρι στα Προ­πύ­λαια, συνε­χί­ζε­ται ο μεγά­λος αγώ­νας που ξεκί­νη­σε από τις αρχές Γενά­ρη με Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις, πορεί­ες, κατα­λή­ψεις, και ο οποί­ος διευ­ρύν­θη­κε με τη συμ­με­το­χή όλης της πανε­πι­στη­μια­κής κοι­νό­τη­τας, μαθη­τών, εργα­τι­κών και άλλων φορέ­ων, με κοι­νό αίτη­μα την από­συρ­ση του αντι­δρα­στι­κού νομο­σχε­δί­ου για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια. Παράλ­λη­λα οι φοι­τη­τές προ­βάλ­λουν τις πραγ­μα­τι­κές σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους, τις οποί­ες υπο­νο­μεύ­ει η περαι­τέ­ρω επι­χει­ρη­μα­τι­κή λει­τουρ­γία της Ανώ­τα­της Εκπαίδευσης.

Καθώς σήμε­ρα Τετάρ­τη ξεκί­νη­σε η συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, μέσα από νέες συνε­λεύ­σεις που πραγ­μα­το­ποιούν από την αρχή της βδο­μά­δας σε όλη τη χώρα, οργα­νώ­νουν την κλι­μά­κω­ση των κινη­το­ποι­ή­σε­ων με το συλ­λα­λη­τή­ριο της Παρα­σκευ­ής. «Στους δρό­μους κατα­ψη­φί­ζο­νται τα νομο­σχέ­δια και ακυ­ρώ­νο­νται οι νόμοι!», δηλώ­νουν οι σύλ­λο­γοι, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι η πλειο­ψη­φία μίλη­σε, απορ­ρί­πτει το νομο­σχέ­διο και διεκ­δι­κεί σπου­δές δημό­σιες και δωρε­άν, πτυ­χία με αξία για δου­λειά με δικαιώματα.

Στα Προ­πύ­λαια θα βρί­σκο­νται και οι μαθη­τές, με τη Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας να καλεί τα σχο­λεία σε όλη την Αττι­κή και την Ελλά­δα να προ­χω­ρή­σουν εκ νέου σε απο­χές — κατα­λή­ψεις και να βγουν στον δρό­μο μαζί με τους φοι­τη­τές την ώρα που θα ψηφί­ζε­ται το νομο­σχέ­διο. «Οι χιλιά­δες που κινη­το­ποιού­μα­στε με όλους τους τρό­πους πάνω από 2 μήνες, μαζί με τους φοι­τη­τές, τους εκπαι­δευ­τι­κούς, όλο τον λαό για να μη γίνει η αδι­κία νόμος στην Παι­δεία μας, για να έχου­με δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία για όλους, έχου­με κάνει ξεκά­θα­ρο στην κυβέρ­νη­ση ότι μας έχει απέ­να­ντι», δηλώ­νουν ανά­με­σα σε άλλα οι μαθητές.

ΠΑΣΟΚ: Θέλει ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια και με τη “βού­λα” του Συντάγματος

Μαζί τους δια­δη­λώ­νουν και οι καθη­γη­τές, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προ­κη­ρύσ­σει 3ωρη στά­ση εργα­σί­ας από 8 π.μ. έως 11 π.μ. συμπλη­ρω­μα­τι­κά στη στά­ση εργα­σί­ας (11 π.μ. ως τη λήξη του ωρα­ρί­ου) που έχει προ­κη­ρύ­ξει η ΑΔΕΔΥ για τη Μέρα της Γυναίκας.

«Δεν θα τους επι­τρέ­ψου­με να απα­ξιώ­σουν τα όνει­ρα και τις προ­σπά­θειες των παι­διών μας! Να απο­συρ­θεί τώρα το νομο­σχέ­διο! Διεκ­δι­κού­με δημό­σιες και δωρε­άν σπου­δές, πτυ­χία με αξία!». Με αυτά τα λόγια η Ομο­σπον­δία Γονέ­ων Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, που στη­ρί­ζει εξαρ­χής τον δίκαιο αγώ­να ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, καλεί τις Ενώ­σεις και τους Συλ­λό­γους Γονέ­ων, κάθε γονιό ξεχω­ρι­στά, να συμ­με­τά­σχουν στο συλλαλητήριο.

Σε στά­ση εργα­σί­ας αύριο Πέμ­πτη και 24ωρη απερ­γία την Παρα­σκευή προ­χω­ρούν οι εργα­ζό­με­νοι στα πανε­πι­στή­μια. Η Ομο­σπον­δία Διοι­κη­τι­κού Προ­σω­πι­κού τους (ΟΔΠΤΕ) σημειώ­νει στο κάλε­σμά της: «Δεν ανε­χό­μα­στε η μόρ­φω­ση να είναι εμπό­ρευ­μα. Λέμε ΟΧΙ στα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, ΟΧΙ στη λει­τουρ­γία των δημό­σιων πανε­πι­στη­μί­ων σαν επι­χει­ρή­σεις. Παλεύ­ου­με για απο­κλει­στι­κά δημό­σιες και δωρε­άν σπου­δές, για γεν­ναία αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, για μαζι­κές, μόνι­μες προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού στα πανε­πι­στή­μια, για μονι­μο­ποί­η­ση των συμβασιούχων».

Με βάση την ομό­φω­νη από­φα­ση της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας των πανε­πι­στη­μια­κών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία έχει καλέ­σει σε κινη­το­ποί­η­ση τον κλά­δο τις μέρες συζή­τη­σης και ψήφι­σης του νομο­σχε­δί­ου, με προ­κή­ρυ­ξη απερ­γί­ας για τις 7 και 8 Μάρ­τη και συμ­με­το­χή στο πανελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο, ήδη μια σει­ρά Σύλ­λο­γοι ΔΕΠ της χώρας έχουν απο­φα­σί­σει απερ­γί­ες και στά­σεις εργασίας.

Συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο έχει δηλώ­σει και ο Σύλ­λο­γος Υπαλ­λή­λων Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, στο πλαί­σιο της τρί­ω­ρης στά­σης εργα­σί­ας της ΑΔΕΔΥ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο