Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

29 Νοεμβρίου 1964: Δολοφονική έκρηξη στο Γοργοπόταμο

Στις 29 Νοέμ­βρη 1964 ορί­στη­κε για πρώ­τη φορά ο γιορ­τα­σμός της επε­τεί­ου του Γορ­γο­πό­τα­μου, με κυβερ­νη­τι­κή ευθύ­νη (κυβέρ­νη­ση Ενω­σης Κέντρου). Τού­τος ο γιορ­τα­σμός δεν ήταν σαν τους άλλους. Η συμ­με­το­χή του κόσμου ήταν μεγα­λύ­τε­ρη παρά ποτέ. Σε χιλιά­δες υπο­λο­γί­ζο­νται τα πλή­θη που κατέ­κλυ­σαν το χώρο κάτω από τη γέφυ­ρα και τις γύρω πλα­γιές. Παρού­σα με τις οργα­νω­μέ­νες δυνά­μεις της η ΕΔΑ και η «Νεο­λαία Λαμπρά­κη», παρό­ντα τα σωμα­τεία της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης με χιλιά­δες αντι­στα­σια­κούς αγω­νι­στές. Εκεί και ο στρα­τη­γός Αυγε­ρό­που­λος του ΕΛΑΣ, καθώς και ο εκπρό­σω­πος αγω­νι­στών του ΕΔΕΣ στρα­τη­γός Κοσί­ντας. Την κυβέρ­νη­ση εκπρο­σω­πού­σε ο υφυ­πουρ­γός Αμυ­νας Μιχ. Παπακωνσταντίνου.

Εντα­ση προ­κλή­θη­κε όταν απα­γο­ρεύ­τη­κε στους εκπρο­σώ­πους του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ να κατα­θέ­σουν στε­φά­νι. Το παν­δαι­μό­νιο που ακο­λου­θεί καλύ­πτε­ται από έναν εκκω­φα­ντι­κό κρό­το και πυκνός καπνός κάλυ­ψε τα πάντα. Τι είχε συμ­βεί; Μια νάρ­κη που είχε σκά­σει προ­κά­λε­σε το θάνα­το 13 ατό­μων και τον τραυ­μα­τι­σμό 45.

Ο δημο­σιο­γρά­φος- ιστο­ρι­κός Γιώρ­γος Πετρό­που­λος στο προ­λο­γι­κό του σημεί­ω­μα στο βιβλίο «Οι δίκες του Γορ­γο­πό­τα­μου (1964–1966). Αγνω­στα ντο­κου­μέ­ντα απ’ την πολύ­κρο­τη υπό­θε­ση», ανα­φέ­ρε­ται σε σει­ρά στοι­χεί­ων που κλο­νί­ζουν την επί­ση­μη τότε κυβερ­νη­τι­κή εκδο­χή περί νάρ­κης του Εμφυ­λί­ου. Σημειώ­νει ότι σύμ­φω­να με εκθέ­σεις του υπουρ­γεί­ου Αμύ­νης είχαν προη­γη­θεί τρεις εκκα­θα­ρί­σεις του ναρ­κο­πε­δί­ου της περιο­χής (1951, 1955, 1957). Ανα­φέ­ρει, ακό­μη, έγγρα­φο των αμε­ρι­κα­νι­κών υπη­ρε­σιών, το οποίο δημο­σιεύ­τη­κε στο «Εθνος» στις 5 Αυγού­στου 1965 και το οποίο έλε­γε ότι την αιμα­το­χυ­σία στο Γορ­γο­πό­τα­μο οργά­νω­σαν πρά­κτο­ρες της CIA, που είχαν έρθει από τη Δ. Γερ­μα­νία και κατα­λή­γει: «Το μετεμ­φυ­λια­κό καθε­στώς φρό­ντι­σε να κλεί­σει την υπό­θε­ση, θεω­ρώ­ντας ενό­χους, ουσια­στι­κά, τα θύμα­τα της αιμα­το­χυ­σί­ας. Συγκε­κρι­μέ­να 17 αντι­στα­σια­κοί παρά­γο­ντες- ανά­με­σά τους ο στρα­τη­γός Γερά­σι­μος Αυγε­ρό­που­λος (του ΕΛΑΣ) και ο στρα­τη­γός Ν. Κοσί­ντας (του ΕΔΕΣ) — και άλλοι απλοί πολί­τες βρέ­θη­καν ξαφ­νι­κά κατη­γο­ρού­με­νοι για τα “γεγο­νό­τα του Γορ­γο­πό­τα­μου”. Αρκε­τοί από αυτούς προ­φυ­λα­κί­στη­καν και στις 26 Μαΐ­ου 1965 άρχι­σε στη Λαμία η σχε­τι­κή δίκη απο­τέ­λε­σμα της οποί­ας ήταν 12 από τους 18 κατη­γο­ρού­με­νους να κατα­δι­κα­στούν και 6 να αθωωθούν».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο