Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΒΟ — «Chernobyl»: αποκρύπτει τη διεθνιστική αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας

Η σει­ρά του ΗΒΟ, «Chernobyl», έχει δεχτεί ‑ακό­μη και από αστούς δημο­σιο­γρά­φους σκλη­ρή κρι­τι­κή για τις ιστο­ρι­κές ανα­κρί­βειες που περιέ­χει, μέσα από ένα κυριο­λε­κτι­κά «ξανα­γρά­ψι­μο» της ιστο­ρί­ας. Και μάλι­στα με τον τρό­πο που οι Άγγλοι ‑παλιοί μάστο­ρες του είδους, παί­ζουν κυριο­λε­κτι­κά στα δάχτυ­λα: διά­χυ­τος (και συχνά χυδαί­ος) αντι­κο­μου­νι­σμός πίσω από την «παρα­δο­σια­κή» αρι­στουρ­γη­μα­τι­κή σκη­νο­θε­σία και έμφα­ση στη λεπτο­μέ­ρεια ‑θυμη­θεί­τε και το «Foyle’s War»… Από το κάδρο «φυσι­κά» δεν μπο­ρού­σε να λεί­ψει η ανα­φο­ρά στη σοσια­λι­στι­κή Κού­βα, που ανα­γκά­στη­κε  να παρέμ­βει, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι έχει σβη­στεί ο κρί­σι­μος ρόλος της στην παρο­χή δωρε­άν φρο­ντί­δας στα θύμα­τα της πυρη­νι­κής κατα­στρο­φής.

H σει­ρά (που ήδη επι­σκί­α­σε ακό­μη και την top of tops «game of thrones»…) ασχο­λεί­ται ‑υπο­τί­θε­ται με τα γεγο­νό­τα της τρα­γω­δί­ας του 1986 στο Τσερ­νο­μπίλ, όπου η έκρη­ξη σε μία πυρη­νι­κή εγκα­τά­στα­ση στην πρώ­ην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση οδή­γη­σε σε ανε­πα­νόρ­θω­τες ζημιές, με απώ­λειες ζωών και την μόλυν­ση από ραδιε­νέρ­γεια. Η παρα­γω­γή του HBO, στην οποία συμ­με­τέ­χουν απο­κλει­στι­κά βρε­τα­νοί ηθο­ποιοί, έχει κατη­γο­ρη­θεί ότι απο­τε­λεί μια αντι­σο­βιε­τι­κή ανα­πα­ρά­στα­ση των γεγο­νό­των παρου­σιά­ζο­ντας τους Σοβιε­τι­κούς ως εγω­ι­στές και ανί­κα­νους, απο­κρύ­πτο­ντας ακό­μη και τα ηρω­ι­κά προ­σω­πι­κά παρα­δείγ­μα­τα: θυμί­ζου­με πως δεκά­δες ειδι­κοί, από την πρώ­τη στιγ­μή αψή­φη­σαν τον προ­φα­νή κίν­δυ­νο και πολ­λοί απ’ αυτούς έχα­σαν τη ζωή τους ‑ουσια­στι­κά επέ­λε­ξαν την υπέρ­τα­τη θυσία, οι άνδρες του Συνταγ­μα­τάρ­χη Osipov εγκα­τα­στά­θη­καν σε από­στα­ση μόλις τεσ­σά­ρων χιλιο­μέ­τρων από το εργο­στά­σιο (τιμή­θη­καν όλοι με μετάλ­λιο ανδρεί­ας από το σοβιε­τι­κό κρά­τος) και πάνω από 75.000 μηχα­νι­κοί του στρα­τού πήραν μέρος στην κατα­σκευή πλω­τών γεφυ­ρών για να διευ­κο­λύ­νουν την εκκέ­νω­ση της πόλης μετά το λιώ­σι­μο του πυρη­νι­κού αντι­δρα­στή­ρα, σε από­στα­ση ανα­πνο­ής από το σημείο του ολέθρου…

«Οι Σοβιε­τι­κοί απει­κο­νί­ζο­νται σαν αγριω­ποί μέθυ­σοι, όπως εμφα­νί­ζο­νται και σε ορι­σμέ­νες ται­νί­ες του Χόλι­γουντ όπου οι Σλά­βοι εμφα­νί­ζο­νται σαν απο­κρου­στι­κοί χαρα­κτή­ρες» γρά­φουν τα ρωσι­κά ΜΜΕ κατη­γο­ρώ­ντας τη σει­ρά για πολ­λα­πλές ιστο­ρι­κές ανα­κρί­βειες. Ο βασι­κός χαρα­κτή­ρας, ο καθη­γη­τής Valery Legasov (Jared Harris) είναι μεν υπαρ­κτό πρό­σω­πο, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν ήταν το άπαν και παντα­χού παρών  (όπως η σει­ρά σει­ρά αφή­νει να εννοη­θεί) υπήρ­ξε ένας ανά­με­σα σε 100άδες, ίσως και χιλιά­δες που απο­φά­σι­ζαν και συντό­νι­ζαν για τα απα­ραί­τη­τα μέτρα μετά την κατα­στρο­φή ‑υπήρ­χε μια μεγά­λη ομά­δα ανθρώ­πων κάθε ειδι­κό­τη­τας που ήταν υπεύ­θυ­νη για να περιο­ρί­σει το ρίσκο και τις επι­πτώ­σεις. Η Ulana Khomyuk (Emily Watson) δεν υπήρ­ξε στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αν και εμφα­νί­ζε­ται σαν κατα­λυ­τι­κός παρά­γο­ντας στην εξέ­λι­ξη των γεγο­νό­των! Ο χαρα­κτή­ρας της γρά­φτη­κε για να εξυ­πη­ρε­τή­σει την απει­κό­νι­ση της αντί­δρα­σης επι­στη­μό­νων από άλλες χώρες. Επί­σης το «τετηγ­μέ­νο καύ­σι­μο» που θα οδη­γού­σε σε μεγα­λύ­τε­ρη έκρη­ξη ερχό­με­νο σε επα­φή με τα υπό­γεια ύδα­τα σαν πιθα­νό­τη­τα ενός μπαμ 4 μεγα­τό­νων TNT ανή­κει στη σφαί­ρα της φαντα­σί­ας. Αντί­θε­τα αυτό που όντως ανη­σύ­χη­σε τους ειδι­κούς τότε ήταν ότι μέρος από το καύ­σι­μο αν έφτα­νε στα υπό­γεια ύδα­τα θα απε­λευ­θέ­ρω­νε μεγα­λύ­τε­ρες ποσό­τη­τες ραδιε­νερ­γών ουσιών… αυτά και πολ­λά άλλα έχουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση.

ChernobylChernobyl Cuba

Τα κου­βα­νέ­ζι­κα μέσα, κατη­γο­ρούν επί­ση­μα το HBO για παντε­λή από­κρυ­ψη του ρόλου του νησιού στη δωρε­άν περί­θαλ­ψη όσων υπέ­φε­ραν από την κατα­στρο­φή. Το site Cubandebate παρου­σί­α­σε τα γεγο­νό­τα σχε­τι­κά με τη βοή­θεια των θυμά­των του Τσερ­νο­μπίλ από τη Κού­βα. Στην παρα­λια­κή πόλη Ταρα­ρά, 30 χιλιό­με­τρα από την Αβά­να, η Κού­βα μετέ­τρε­ψε ένα του­ρι­στι­κό σύμπλεγ­μα σε τερά­στιο κέντρο υγεί­ας για παι­διά που είχαν πλη­γεί από την πυρη­νι­κή καταστροφή.

Το κέντρο υγεί­ας περιε­λάμ­βα­νε νοσο­κο­μεία, σχο­λεία και χώρους ψυχα­γω­γί­ας, όπου τα παι­διά μπο­ρού­σαν να αναρ­ρώ­σουν. Το Cubandebate ανέ­φε­ρε ότι χιλιά­δες παι­διά δέχτη­καν περί­θαλ­ψη από το 1990 μέχρι το 2011 για την αντι­με­τώ­πι­ση του καρ­κί­νου, παρα­μορ­φώ­σε­ων, ατρο­φιών των μυών και άλλων ιατρι­κών κατα­στά­σε­ων που σχε­τί­ζο­νται με την έκθε­ση στην ακτινοβολία.

Οι παρα­λί­ες της Tarará είναι ό,τι καλύ­τε­ρο περι­μέ­νει κανείς από την κου­βα­νι­κή Καραϊ­βι­κή. Ζεστή γαλα­ζο­πρά­σι­νη θάλασ­σα, ειδυλ­λια­κά φοι­νι­κο­δά­ση σε ψιλή ξαν­θή άμμο, απα­λή αύρα. Μια χού­φτα από χαμη­λά σπί­τια με κήπους σε ένα τέλειο οδι­κό δίκτυο μόλις 30 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά της Αβά­νας. Στο κέντρο, ένα κτί­ριο με κοκ­κι­νω­πό λαδί χρώ­μα «κρύ­βει» ένα από τα λιγό­τε­ρο γνω­στά επει­σό­δια της κατα­στρο­φής του Τσερνομπίλ.
Πολε­ο­δο­μι­κά η Tarara δημιουρ­γή­θη­κε στη 10ετία του ’50, για την καλο­και­ρι­νή καλο­πέ­ρα­ση της αστι­κής και στρα­τιω­τι­κή ελίτ της χώρας κατά τη διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας του Φουλ­χέν­σιο Μπα­τί­στα και στη συνέ­χεια μετα­τρά­πη­κε από την επα­νά­στα­ση σε ένα τερά­στιο αθλη­τι­κό camp για παι­διά, της οργά­νω­σης των πιο­νιέ­ρων José Martí
Όμως, από τις 29 Μαρ­τί­ου 1990, αυτό το παρα­δει­σέ­νιο θέρε­τρο θα φιλο­ξε­νή­σει το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­γραμ­μα υγεί­ας για τα παι­διά που επλή­γη­σαν από το ατύ­χη­μα στο πυρη­νι­κό εργο­στά­σιο του Τσερ­νο­μπίλ τέσ­σε­ρα χρό­νια νωρίτερα.
Μετα­ξύ 1990 και 2011, το Παι­δια­τρι­κό Νοσο­κο­μείο της Tarara περι­θάλ­ψει περισ­σό­τε­ρα από 25.000 θύμα­τα ‑παι­διά και βρέ­φη της ακτι­νο­βο­λί­ας σε Ουκρα­νία, Ρωσία και Λευ­κο­ρω­σία, που χτυ­πή­θη­καν περισ­σό­τε­ρο από τον καρ­κί­νο, με παρα­μορ­φώ­σεις, ατρο­φία των μυών, των προ­βλη­μά­των του δέρ­μα­τος και στο­μά­χου. Και πολ­λοί με υψη­λά επί­πε­δα μετα­τραυ­μα­τι­κού στρες από την τρα­γι­κή εμπει­ρία του πυρη­νι­κού τρόμου.
Εκτός από τις κλι­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις για τους πλη­γέ­ντες με τα δύο νοσο­κο­μεία και τα είκο­σι ιατρι­κά υπο­κα­τα­στή­μα­τα, η μικρή πόλη έχει θέα­τρο, πολ­λά σχο­λεία και χώρους ανα­ψυ­χής δίπλα στα περί­που δύο χιλιό­με­τρα παρ­θέ­νες παρα­λί­ες… (año 61o del triunfo de la revolución - 61χρόνια από την επα­νά­στα­ση)

Θυμί­ζου­με πως η φρο­ντί­δα που παρα­σχέ­θη­κε από την Κού­βα συνέ­πε­σε με την «πρώ­τη ειδι­κή περί­ο­δο» της οικο­νο­μι­κής της δυσχέ­ρειας, που οφει­λό­ταν στις ανα­τρο­πές και στη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, που άφη­σαν την Κού­βα χωρίς τον βασι­κό παρα­λή­πτη των εξα­γω­γών της. Παρά τις οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες όλα αυτά τα χρό­νια το κέντρο περί­θαλ­ψης της Ταρα­ρά συνέ­χι­ζε να λει­τουρ­γεί. Ένας Κου­βα­νός για­τρός μίλη­σε στο teleSUR για το συγκε­κρι­μέ­νο πρό­γραμ­μα το 2017, λέγο­ντας πως «παρά τις οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες που αντι­με­τώ­πι­σε η Κού­βα, το κρά­τος συνέ­χι­ζε να παρά­σχει εξει­δι­κευ­μέ­νη θερα­πεία στους ανή­λι­κους, εκπλη­ρώ­νο­ντας το καθή­κον της για αλλη­λεγ­γύη».

[ Πηγή ]

Επί­σης δεί­τε και το πρό­σφα­το, πολύ ενδια­φέ­ρον και με πλή­θος στοι­χεί­ων, σχε­τι­κό σημεί­ω­μα του Πάνου


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο