Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“CHANG’E‑5”: Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας εν μέσω Covid

Βήμα — βήμα η Κίνα βελτιώνει τη διαστημική της ικανότητα.
Αποστολή «CHANG’E‑5» συλλογής δειγμάτων σεληνιακού εδάφους

Πάνε 44 χρό­νια από την απο­στο­λή “Луна-24” «Λού­να-24», της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης το 1976, που είχε φέρει πίσω στη Γη δείγ­μα­τα ρεγό­λι­θου (σελη­νια­κού «χώμα­τος»).

Με καθυ­στέ­ρη­ση 3 χρό­νων σε σχέ­ση με τον αρχι­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό, αλλά χωρίς άλλη ανα­βο­λή παρά την παν­δη­μία, η Κίνα προ­χώ­ρη­σε σε νέα μη επαν­δρω­μέ­νη απο­στο­λή προς τη Σελή­νη, με την ονο­μα­σία «Chang’e‑5» και στό­χο τη μετα­φο­ρά νέων δειγ­μά­των «χώμα­τος».

Η απο­στο­λή δεν απο­τε­λεί κάποια διε­θνή πρω­τιά, αφού δείγ­μα­τα σελη­νια­κού εδά­φους εκτός από τις σελη­νια­κές απο­στο­λές της ΕΣΣΔ είχαν φέρει πίσω στη Γη και οι επαν­δρω­μέ­νες απο­στο­λές «Απόλ­λων» της NASA, τις δεκα­ε­τί­ες 1960–1970.
Εμπε­ριέ­χει όμως πολ­λές πρω­τιές για το ίδιο το κινε­ζι­κό δια­στη­μι­κό πρό­γραμ­μα, όπως η πρώ­τη επι­στρο­φή δείγ­μα­τος εδά­φους και η πρώ­τη εκτό­ξευ­ση από άλλο ουρά­νιο σώμα, η πιο πολύ­πλο­κη έως τώρα δια­στη­μι­κή απο­στο­λή κλπ., που απο­δει­κνύ­ουν ότι προ­χω­ρά βήμα — βήμα και στα­θε­ρά στη διεύ­ρυν­ση των δια­στη­μι­κών δυνα­το­τή­των της.
Η NASA έδω­σε συγ­χα­ρη­τή­ρια στην ομό­λο­γή της κινε­ζι­κή, την CNSA, για το νέο επί­τευγ­μα, που ήρθε σε συνέ­χεια της απο­στο­λής «Chang’e‑4», της πρώ­της διε­θνώς που προ­σε­δα­φί­στη­κε στη μη ορα­τή από τη Γη πλευ­ρά της Σελήνης.

Αν το «Chang’e‑5» ολο­κλη­ρώ­σει με επι­τυ­χία την απο­στο­λή του, η Κίνα θα είναι η τρί­τη χώρα μετα­ξύ όσων έχουν δια­στη­μι­κή ικα­νό­τη­τα, που θα έχει φέρει δείγ­μα σελη­νια­κού εδά­φους στη Γη.
Το δείγ­μα αυτό, που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να έχει μάζα περί­που 2 κιλά, θα εξε­τα­στεί ενδε­λε­χώς από τους Κινέ­ζους επι­στή­μο­νες, αλλά ήδη ο επι­κε­φα­λής των επι­στη­μο­νι­κών ερευ­νών της NASA εξέ­φρα­σε την ελπί­δα μέρος του να δια­τε­θεί για ανά­λυ­ση και σε άλλα μη κινε­ζι­κά ερευ­νη­τι­κά κέντρα.

Change 5

Κινέ­ζοι αξιω­μα­τού­χοι ανα­κοί­νω­σαν ότι θα δημο­σιευ­τεί κεί­με­νο οδη­γιών για όποιον ενδια­φέ­ρε­ται να ζητή­σει μέρος του δείγματος.
Σημειώ­νε­ται ότι το δείγ­μα θα περιέ­χει υλι­κό από το ανώ­τε­ρο στρώ­μα του σελη­νια­κού εδά­φους, που θα έχει συλ­λε­χθεί με ένα εργα­λείο σαν φτυά­ρι, αλλά και υλι­κό από λίγο πιο βαθιά, που θα έχει συλ­λε­χθεί με τη βοή­θεια τρυπανιού.

Long March 5 + Change 5 ChinaΕνας πύραυ­λος «Long March‑5» εκτό­ξευ­σε το αρθρω­τό σκά­φος «Chang’e‑5» στις 24 Νοέμ­βρη, το οποίο τέθη­κε σε τρο­χιά γύρω από τη Σελή­νη στις 28 του ίδιου μήνα.
Το σκά­φος, που όπως και όλα τα προη­γού­με­να της σει­ράς του φέρει το όνο­μα της κινε­ζι­κής θεάς Σελή­νης, δια­χω­ρί­στη­κε σε δύο τμή­μα­τα στις 30 του Νοέμ­βρη, ενώ την 1η του Δεκέμ­βρη το σύμπλεγ­μα από τα τμή­μα­τα καθό­δου και ανό­δου προ­σε­δα­φί­στη­κε σε σημείο κοντά στο όρος Ριούμ­κερ, στον Ωκε­α­νό των Καται­γί­δων, όπως ονο­μά­ζε­ται αυτή η μεγά­λη σκου­ρό­χρω­μη βασαλ­τι­κή πεδιά­δα στη βορειο­δυ­τι­κή πλευ­ρά της ορα­τής πλευ­ράς του φεγγαριού.
Η περιο­χή αυτή εκτι­μά­ται ότι έχει πετρώ­μα­τα ηλι­κί­ας 1,2 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ετών, πολύ νεό­τε­ρα από τα ηλι­κί­ας 3 — 4,4 δισ. ετών πετρώ­μα­τα των σημεί­ων προ­σε­δά­φι­σης των αμε­ρι­κα­νι­κών απο­στο­λών «Απόλ­λων».

Η ρομπο­τι­κή δια­στη­μο­συ­σκευή «Chang’e‑5» απο­τε­λεί­ται από τέσ­σε­ρα τμή­μα­τα: Εκεί­νο που προ­ο­ρί­ζε­ται να παρα­μεί­νει ως τεχνη­τός δορυ­φό­ρος της Σελή­νης, το τμή­μα που θα επι­στρέ­ψει το δείγ­μα εδά­φους στη Γη και τα τμή­μα­τα καθό­δου και ανό­δου προς και από τη σελη­νια­κή επιφάνεια.
Μέχρι την ώρα που γρά­φο­νταν αυτές οι γραμ­μές, όλα τα στά­δια είχαν πάει καλά, το δείγ­μα είχε ληφθεί και ασφα­λι­στεί και στις 3 Δεκέμ­βρη το τμή­μα ανό­δου είχε απο­σε­λη­νω­θεί, ώστε να επα­να­συν­δε­θεί με το τμή­μα επιστροφής.
Το τμή­μα επι­στρο­φής δια­θέ­τει κάψου­λα στην οποία θα μετα­φερ­θεί το δείγ­μα ρεγό­λι­θου. Αφού απο­συν­δε­θεί από το υπό­λοι­πο σύμπλεγ­μα, το τμή­μα επι­στρο­φής με την κάψου­λα θα πυρο­δο­τή­σει τον κινη­τή­ρα του για να ξεκι­νή­σει το ταξί­δι επι­στρο­φής στη Γη, διάρ­κειας 4,5 ημε­ρών. Αν όλα πάνε βάσει σχε­δί­ου, η κάψου­λα με το δείγ­μα θα ανα­πη­δή­σει μια φορά στην ατμό­σφαι­ρα, πριν μπει τελι­κά μέσα σε αυτήν και προ­σγειω­θεί με τη βοή­θεια αλε­ξι­πτώ­του στην Εσω­τε­ρι­κή Μογ­γο­λία (βόρεια επαρ­χία της Κίνας) στις 16 Δεκέμβρη.


Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από http://www.cnsa.gov.cn/ & Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο