Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Τριάντα χώρες ζητούν εμβόλια από την Κούβα

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Κού­βας ανα­κοί­νω­σαν χθες Τετάρ­τη ότι βρί­σκο­νται σε επα­φή με «πάνω από 30 χώρες» όσον αφο­ρά τα εμβό­λια για την COVID-19 που έχουν ανα­πτύ­ξει επι­στή­μο­νες στη νησί της Επα­νά­στα­σης, ωστό­σο υπο­γράμ­μι­σαν πως δεν θα υπο­γρά­ψουν «κανέ­να συμ­βό­λαιο» που δεν θα είναι σε θέση να τηρήσουν.

«Υπάρ­χει πολύ μεγά­λο έλλειμ­μα εμβο­λί­ων στον κόσμο και, κάθε μέρα, δεχό­μα­στε αιτή­μα­τα», εξή­γη­σε στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου η Μάι­ρα Μάου­ρι, η αντι­πρό­ε­δρος της δημό­σιας φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας BioCubaFarma.

Το τρέ­χον διά­στη­μα, «κάνου­με πολύ ενερ­γές συζη­τή­σεις με πάνω από τριά­ντα χώρες», συνέ­χι­σε η κυρία Μάου­ρι, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η Κού­βα θα τηρή­σει «μια θεμε­λιώ­δη αρχή: δεν θα υπο­γρά­ψου­με κανέ­να συμ­βό­λαιο που δεν μπο­ρού­με να τιμή­σου­με».

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η υπουρ­γός Υγεί­ας της Αργε­ντι­νής, η Κάρ­λα Βιτσό­τι, έκα­νε επί­σκε­ψη εργα­σί­ας στην Κού­βα, στη διάρ­κεια της οποί­ας οι δύο χώρες υπέ­γρα­ψαν συμ­φω­νία που επι­βε­βαιώ­σει τη βού­λη­σή τους να συνερ­γα­στούν στην παρα­γω­γή κου­βα­νι­κών εμβολίων.

«Οι συνο­μι­λί­ες αφο­ρού­σαν (…) το ενδια­φέ­ρον της Αργε­ντι­νής να μπο­ρέ­σει να αξιο­ποι­ή­σει τα κου­βα­νι­κά εμβό­λια», εξή­γη­σε η κυρία Μάουρι.

Κι άλλες χώρες, ανά­με­σά τους το Ιράν, το Μεξι­κό και η Βενε­ζου­έ­λα, έχουν δεί­ξει ενδια­φέ­ρον για τα υπο­ψή­φια εμβό­λια τα οποία, εάν εξα­σφα­λί­σουν πρά­σι­νο φως από τους αρμό­διους επο­πτι­κούς φορείς, θα είναι τα πρώ­τα που δημιουρ­γή­θη­καν και παρή­χθη­σαν στη Λατι­νι­κή Αμερική.

Από τα πέντε υπο­ψή­φια εμβό­λια τα δύο έχουν πρα­κτι­κά ολο­κλη­ρώ­σει το τελι­κό στά­διο δοκι­μών και ανα­μέ­νε­ται να λάβουν επί­ση­μα άδεια επεί­γου­σας χρή­σης μέσα στον Ιούνιο.

Όμως, αντι­μέ­τω­πες με κύμα μολύν­σε­ων, οι αρχές της νήσου άρχι­σαν μαζι­κό εμβο­λια­σμό στις περιο­χές που πλήτ­το­νται περισ­σό­τε­ρο τη 12η Μαΐ­ου και ως εδώ 1,8 εκατ. άνθρω­ποι έχουν λάβει του­λά­χι­στον μια δόση. Οι αρχές θέλουν να έχει ανο­σο­ποι­η­θεί το 70% του πλη­θυ­σμού (11,3 εκατ.) ως τα τέλη του Αυγούστου.

Σε ερώ­τη­ση για την έλλει­ψη ανε­ξάρ­τη­των επι­στη­μο­νι­κών δημο­σιεύ­σε­ων που να επι­κυ­ρώ­νουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των πρώ­των φάσε­ων των κλι­νι­κών δοκι­μών των υπο­ψη­φί­ων εμβο­λί­ων της Κού­βας, οι αρχές δια­βε­βαί­ω­σαν ότι είναι «έτοι­μες να προ­χω­ρή­σουν στη δημο­σί­ευ­ση» αλλά κατήγ­γει­λαν πως πολ­λά κεί­με­να απορ­ρί­φθη­καν από επι­στη­μο­νι­κές επιθεωρήσεις.

«Οφεί­λε­ται στο εμπάρ­γκο (των ΗΠΑ σε βάρος της Κού­βας); Οφεί­λε­ται σε δια­κρί­σεις;» διε­ρω­τή­θη­κε η ιατρός Μάρ­τα Αγιά­λα, διευ­θύ­ντρια του Κέντρου Γενε­τι­κής Μηχα­νι­κής και Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας (CIGB) της Κού­βας, το οποίο ανέ­πτυ­ξε το ένα από τα υπο­ψή­φια εμβό­λια για την COVID-19 που βρί­σκε­ται στην τελι­κή φάση των κλι­νι­κών δοκιμών.

«Ναι θα τα δημο­σιεύ­σου­με, δεν έχου­με καμία πρό­θε­ση να κρύ­ψου­με τα απο­τε­λέ­σμα­τα», υπερ­θε­μά­τι­σε ο Δρ. Βισέ­ντε Βέρες, διευ­θυ­ντής του ινστι­τού­του εμβο­λια­σμού Φίν­λεϊ, που εργά­ζε­ται στο άλλο υπο­ψή­φιο εμβό­λιο που βρί­σκε­ται στην τελι­κή φάση των δοκιμών.

Μοιά­ζει να υπάρ­χει «περι­φρό­νη­ση στις (επι­στη­μο­νι­κές) επι­θε­ω­ρή­σεις για τις δημο­σιεύ­σεις από την Κού­βα και τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή», πιθα­νόν επει­δή «θεω­ρού­νται επι­στη­μο­νι­κά κατώ­τε­ρες», εκτίμησε.

Υπό αμε­ρι­κα­νι­κό εμπάρ­γκο από το 1962, η Κού­βα άρχι­σε να ανα­πτύσ­σει δικά της εμβό­λια τη δεκα­ε­τία του 1980 και σήμε­ρα σχε­δόν το 80% των εμβο­λί­ων που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε όλα τα προ­γράμ­μα­τα ανο­σο­ποί­η­σης παρά­γο­νται στη χώρα.

Η χώρα πλήτ­τε­ται από τον Ιανουά­ριο από δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας, που έχει αυξή­σει τον απο­λο­γι­σμό των θυμά­των στους 977 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 144.514 κρου­σμά­των του SARS-CoV‑2 (11/1.191 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες), σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Η κατά­στα­ση στη νήσο δεν συγκρί­νε­ται με αυτή σε άλλα κρά­τη της περι­φέ­ρειας της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊβικής.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο