Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

“Έφυγε” η Τζία Γιοβάνη

Επιμέλεια Βασίλης Κρίτσας //

“Έφυγε” σήμερα από τη ζωή, στα 61 της χρόνια, μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο, η αγαπητή δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, Τζία Γιοβάνη.

Η Τζία Γιοβάνη γεννήθηκε το 55′ στη Νέα Ιωνία, από γονείς που ήταν δραστήριοι οπαδοί του Κόμματος. Μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ολοκλήρωσε τις θεατρικές της σπουδές και συνεργάστηκε με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Μάνος Κατράκης. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1974 και μετακόμισε στη Σουηδία, έχοντας γίνει στο μεταξύ οργανωμένο μέλος του Κόμματος. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιταλική Φιλολογία και το χώρο του κινηματογράφου. Ανέπτυξε πλούσια πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα στην ελληνική κοινότητα της Στοκχόλμης, για να επαναπατριστεί το 2008 και να αναλάβει την εβδομαδιαία στήλη με την κριτική των ταινιών, στο Ριζοσπάστη. Παράλληλα είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις» στο webradio 902.gr και έγινε μέλος της ΠΕΚΚ (της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου).

Αρρώστησε πρώτη φορά το 2009, αλλά κατάφερε να νικήσει την επάρατη νόσο. Αρρώστησε ξανά το 2013 κι αντιμετώπισε με σθένος κι αξιοπρέπεια την περιπέτειά της, φεύγοντας όρθια, μαχόμενη και με το κεφάλι ψηλά, όχι ηττημένη από τον καρκίνο.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξαίρει τη βαθιά επιστημονική γνώση της στο αντικείμενο του κινηματογράφου, το ζήλο και την αφοσίωσή της, ενώ σημειώνει πως “θα τη θυμόμαστε πάντα σα μία ακούραστη μαχήτρια, παρούσα με το “Ριζοσπάστη” στο χέρι σε κάθε κομματική δραστηριότητα ως το τέλος”.

Η κηδεία της Τζίας Γιοβάνη θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 1η Αυγούστου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει και ας είναι παράδειγμα για όλους η αγωνιστική στάση της στη ζωή, αλλά και μπροστά στο θάνατο.