Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέντε στοιχεία-στιγμές από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για το ΔΣΕ

Γράφει ο Σφυροδρέπανος //

1. Η εμφανής συγκίνηση του ομιλητή, Δημήτρη Γόντικα, η οποία ξεχείλιζε και στο ακροατήριο, και η φωνή του που έσπασε καθώς απευθυνόταν στην παλιά φρουρά των αγωνιστών, και τους εκπροσώπους της που είναι εν ζωή.

kke-ekdhlosh-ntokimanter-dse-49

2. Οι αειθαλείς εκπρόσωποι αυτής της δρακογενιάς, που αγωνίζονται σταθερά κι αδιάλειπτα, σαν αγέραστοι έφηβοι, αλλά χαίρονται σα μικρά παιδιά, με τις τιμητικές εκδηλώσεις και την αναγνώριση που τους αποδίδεται. Τότε μπορείς να διαβάσεις στα μάτια τους, τη χαρά της δικαίωσης και της “ανταμοιβής” για τη μακρόχρονη αγωνιστική πορεία τους.

kke-ekdhlosh-ntokimanter-dse-33

3. Ο κόσμος που κατέκλυσε ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕ στον Περισσό και τους περιβάλλοντες χώρους (φουαγιέ, κτλ) με τις τοποθετημένες γιγαντοοθόνες. Δείχνει έτσι τη δίψα του για το σπάνιο ιστορικό υλικό και τις πληροφορίες που περιέχει το ντοκιμαντέρ, κι ότι θα το αγκαλιάσει θερμά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το επόμενο χρονικό διάστημα.

4. Η ιδιαίτερη στιγμή και το ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη, που μιλάει για το δεύτερο αντάρτικο, υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητά του, και μάλιστα όχι σε μια τυχαία περίσταση, αλλά στην 7η Ολομέλεια του 57′, από τη θέση του κατηγορούμενου.

5. Η κοπιώδης, πολύμηνη προσπάθεια ομάδας σκηνοθετών, με συντονιστή τον Κώστα Σταματόπουλο, να χωρέσει σε δύο σχεδόν ώρες την τρίχρονη εποποιία και το μεγαλείο του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ.

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει πλέον το ταξίδι του σε γειτονιές, πόλεις και χωριά στις εκδηλώσεις των κομματικών οργανώσεων.