Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Unicef: Στις εμπόλεμες περιοχές το μη ασφαλές νερό είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά από τη βία

Τα παι­διά κάτω των 15 ετών είναι σχε­δόν τρεις φορές πιο πιθα­νό να πεθά­νουν από ασθέ­νειες που συν­δέ­ο­νται με την έλλει­ψη καθα­ρού νερού από ό,τι από τη βία στις εμπό­λε­μες χώρες, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Unicef.

Τα πιο ευά­λω­τα είναι τα μικρά παι­διά κάτω των 5 ετών, τα οποία είναι είκο­σι φορές πιο πιθα­νό να πεθά­νουν από ασθέ­νειες από ό,τι από τη βία, τονί­ζε­ται στην έκθε­ση η οποία δημο­σιεύ­θη­κε σήμε­ρα, Παγκό­σμια Ημέ­ρα Νερού.

Συγκε­κρι­μέ­να, τα παι­διά πεθαί­νουν από ασθέ­νειες που συν­δέ­ο­νται με τη διάρ­ροια, όπως η χολέ­ρα, όταν εξαι­τί­ας των συγκρού­σε­ων δεν έχουν πρό­σβα­ση σε καθα­ρό νερό, εξη­γεί η έκθε­ση της Unicef.

Η έκθε­ση εξέ­τα­σε τις επι­πτώ­σεις που έχει στην υγεία των παι­διών το μη ασφα­λές νερό και η απου­σία απο­χέ­τευ­σης σε 16 χώρες όπου μαί­νο­νται συγκρού­σεις, μετα­ξύ των οποί­ων η Μιαν­μάρ, το Αφγα­νι­στάν και η Υεμένη.

«Σε αυτές τις συγκρού­σεις, και σε άλλες έκτα­κτες κατα­στά­σεις, η προ­σφο­ρά γρή­γο­ρα και σε ευρεία κλί­μα­κα ασφα­λούς νερού και απο­χέ­τευ­σης είναι ζήτη­μα ζωής και θανά­του», υπογραμμίζεται.

Η Unicef κατέ­γρα­ψε από το 2014 ως το 2016, 85.000 θανά­τους παι­διών από διάρ­ροια εξαι­τί­ας της κακής ποιό­τη­τας νερού και υγιει­νής. Το ίδιο διά­στη­μα λιγό­τε­ροι από 31.000 θάνα­τοι οφεί­λο­νταν στις συγκρού­σεις, πρό­σθε­σε επι­κα­λού­με­νη τα στοι­χεία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

«Δεν μας προ­κα­λεί έκπλη­ξη», σχο­λί­α­σε ο Τόμας Τζέν­σεν, σύμ­βου­λος στους Για­τρούς χωρίς Σύνο­ρα (MSF). «(Τα παι­διά) είναι αυτά που δια­τρέ­χουν τον μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο, και κυρί­ως τα μικρά παι­διά που δεν έχουν απο­κτή­σει ανο­σία στα βακτή­ρια που προ­κα­λούν διαρ­ροϊ­κές ασθέ­νειες», πρόσθεσε.

Οι διαρ­ροϊ­κές ασθέ­νειες είναι η δεύ­τε­ρη συχνό­τε­ρη αιτία θανά­του για όλα τα παι­διά κάτω των 5 ετών, καθώς προ­κα­λούν απώ­λεια των σωμα­τι­κών υγρών και τελι­κά αφυ­δά­τω­ση, σύμ­φω­να με το Αμε­ρι­κα­νι­κό Κέντρο Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθενειών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο