Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Unicef: 5.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στην Υεμένη

Η Unicef δημο­σιο­ποί­η­σε σοκα­ρι­στι­κά στοι­χεία για τις επι­πτώ­σεις του πολέ­μου στην Υεμέ­νη, όπου περισ­σό­τε­ρα από 5.000 παι­διά έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυ­μα­τι­στεί στις εχθρο­πρα­ξί­ες και 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια υπο­φέ­ρουν από οξύ υποσιτισμό.

Σε μια έκθε­ση που παρου­σιά­στη­κε σήμε­ρα στη Σαναά, το Ταμείο των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Παι­δι­κή Ηλι­κία επι­ση­μαί­νει ότι σχε­δόν 2 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά δεν πηγαί­νουν πλέ­ον σχο­λείο, εκ των οποί­ων τα 500.000 από την κλι­μά­κω­ση της σύρ­ρα­ξης τον Μάρ­τιο του 2015 συνέ­πεια της στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και των συμ­μά­χων της.

Περισ­σό­τε­ρα από 3 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά έχουν γεν­νη­θεί έκτο­τε και «μια ολό­κλη­ρη γενιά» θα σημα­δευ­θεί από τη βία, τους εκτο­πι­σμούς, τις ασθέ­νειες, τη φτώ­χεια και τον υπο­σι­τι­σμό, τονί­ζε­ται στην έκθεση.

Το 50% και πλέ­ον των μικρών Υεμε­νι­τών δεν έχει πρό­σβα­ση σε πόσι­μο νερό ή σε ένα επαρ­κές απο­χε­τευ­τι­κό δίκτυο, προει­δο­ποιεί επί­σης η Unicef, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά υπο­φέ­ρουν από οξύ υπο­σι­τι­σμό, εκ των οποί­ων σχε­δόν 400.000 έχουν ανά­γκη από επεί­γου­σα ιατρι­κή φρο­ντί­δα για να μπο­ρέ­σουν να επιζήσουν.

Περισ­σό­τε­ρα από ένα εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι ‑εκ των οποί­ων το 1/4 είναι παι­διά κάτω των 5 ετών– έχουν νοσή­σει από χολέ­ρα και οξεία διάρ­ροια, τονί­ζε­ται επί­σης στην έκθεση.

Περισ­σό­τε­ρα από 5.000 παι­διά σκο­τώ­θη­καν ή τραυ­μα­τί­στη­καν στις συγκρού­σεις από τον Μάρ­τιο το 2015, ήτοι 1.000 περισ­σό­τε­ρα σε σύγκρι­ση με τον Μάρ­τιο του 2017, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα η Unicef.

Τα παι­διά στην Υεμέ­νη «υπο­φέ­ρουν από τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες ενός πολέ­μου για τον οποίο δεν φέρουν καμία ευθύ­νη» δήλω­σε η Μεριτ­χέλ Ρελά­νο, η εκπρό­σω­πος του διε­θνούς οργα­νι­σμού στην Υεμένη.

Στα τέλη Σεπτεμ­βρί­ου του 2017, 256 σχο­λεία κατα­στρά­φη­καν ολο­σχε­ρώς, σε 150 δια­μέ­νουν εκτο­πι­σμέ­νοι και 23 σχο­λεία τα έχουν κατα­λά­βει ένο­πλες οργα­νώ­σεις, διευ­κρι­νί­ζε­ται στο έγγραφο.

Την ίδια ώρα, τα 3/4 των κορι­τσιών στη χώρα έχουν παντρευ­τεί προ­τού συμπλη­ρώ­σουν τα 18 τους, απο­κα­λύ­πτει η Unicef, που ανα­φέ­ρει ότι περι­στα­τι­κά γάμων με τη βία, ιδί­ως για οικο­νο­μι­κούς λόγους, καταγ­γέλ­λο­νται τακτι­κά στις αρχές.

Τον περα­σμέ­νο χρό­νο, ο ΟΗΕ είχε προει­δο­ποι­ή­σει ότι η Υεμέ­νη είχε εξε­λι­χθεί σε θέα­τρο της «χει­ρό­τε­ρης ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης στον κόσμο».

Περισ­σό­τε­ροι από 9.200 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί και του­λά­χι­στον 53.000 έχουν τραυ­μα­τι­στεί, ανά­με­σά τους πολ­λοί άμα­χοι, μετά την έναρ­ξη των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων του συνα­σπι­σμού, σύμ­φω­να με τα πιο πρό­σφα­τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σε ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας.

Περισ­σό­τε­ροι από 2.200 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας χολέ­ρας που μαστί­ζει τη χώρα από τον Απρί­λιο, σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο