Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ: 142 χρόνια από τη γέννησή του

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Οι αστοί σε όλο τον κόσμο τρέ­μουν ακό­μη τ’ όνο­μα του. Στους φασί­στες και τους νεο­να­ζί, η μορ­φή του προ­κα­λεί αφό­ρη­τους εφιάλ­τες. Οι οπορ­του­νι­στές-λαθρε­πι­βά­τες του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος προ­σπα­θούν εδώ και πολ­λές δεκα­ε­τί­ες να τον ξορ­κί­σουν με ψέμα­τα και συκοφαντίες.

Σαν σήμε­ρα, πριν 142 χρό­νια, στις 18 Δεκέμ­βρη 1878 γεν­νή­θη­κε στο Γκό­ρι της Γεωρ­γί­ας ο Ιωσήφ Βησ­σα­ριό­νο­βιτς Τζου­γκα­σβί­λι, o άνθρω­πος του οποί­ου η ηγε­τι­κή φυσιο­γνω­μία επηρ­ρέ­α­σε όσο ελά­χι­στοι την πορεία του 20ου αιώ­να. Ως επι­κε­φα­λής της ΚΕ του ΚΚ (μπολ­σε­βί­κων) της ΕΣΣΔ και του σοβιε­τι­κού κρά­τους, μετά το θάνα­το του Λένιν, το όνο­μα του Στά­λιν συν­δέ­θη­κε άρρη­κτα με τις μεγά­λες κατα­κτή­σεις της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και την ανά­πτυ­ξη του σοσια­λι­στι­κού συστή­μα­τος σε μια σει­ρά χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης και της Ασίας.

Αν υπάρ­χει όμως κάτι το οποίο φέρει ανε­ξί­τη­λη την υπο­γρα­φή του σπου­δαί­ου μπολ­σε­βί­κου επα­να­στά­τη αυτό είναι η κολοσ­σιαία συμ­βο­λή της ΕΣΣΔ στη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των Λαών και το τσά­κι­σμα του ναζι­σμού-φασι­σμού κατά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Άρα­γε, ποιά θα ήταν η τύχη της Ευρώ­πης και των λαών της εάν δεν υπήρ­χε το Στά­λιν­γκραντ, οι Μάχες της Μόσχας και του Κουρσκ, εάν δεν υπήρ­χε η γεν­ναιό­τη­τα και ο ηρω­ϊ­σμός των αντρών και γυναι­κών του Κόκ­κι­νου Στρα­τού; Για ποιά Ευρώ­πη θα μιλού­σα­με σήμε­ρα εάν δεν υπήρ­χε ο άνθρω­πος για τον οποίο ο Στρα­τη­γός Ζού­κωφ έγρα­ψε πως «σχε­δί­α­ζε κάθε κίνη­ση, πήρε όλες τις απο­φά­σεις, είναι η σπου­δαιό­τε­ρη στρα­τιω­τι­κή ιδιο­φυ­ϊα που υπήρ­ξε ποτέ»;

Ο Στά­λιν υπήρ­ξε, χωρίς αμφι­βο­λία, η πιο συκο­φα­ντη­μέ­νη προ­σω­πι­κό­τη­τα στην ιστο­ρία του 20ου αιώ­να. Η εκστρα­τεία σπί­λω­σης και κατα­συ­κο­φά­ντη­σής του, που ξεκί­νη­σε μετά το θάνα­το του, εντά­θη­κε κατά τη διάρ­κεια του Ψυχρού Πολέ­μου και κυριο­λε­κτι­κά απο­γειώ­θη­κε μετά τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές των αρχών της δεκα­ε­τί­ας του ’90, συνε­χί­ζε­ται μέχρι σήμε­ρα με αμεί­ω­το ρυθ­μό. Επί δεκα­ε­τί­ες ολό­κλη­ρες λει­τουρ­γεί ακα­τά­παυ­στα μια ολό­κλη­ρη «βιο­μη­χα­νία» παρα­χά­ρα­ξης της ιστο­ρί­ας, με στό­χο τον Στά­λιν και την περί­ο­δο της ηγε­σί­ας του στο τιμό­νι της ΕΣΣΔ.

Τόνοι μελά­νης και άπει­ρες σελί­δες έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την κατα­σκευή και προ­ώ­θη­ση αντι­κομ­μου­νι­στι­κών μυθευ­μά­των και την προ­σπά­θεια δαι­μο­νο­ποί­η­σης του Ι.Β.Στάλιν: Από τον επο­νο­μα­ζό­με­νο «ουκρα­νι­κό λιμό» (Holodomor) και τις περί­φη­μες «Δίκες της Μόσχας» μέχρι το ναζι­στι­κό έγκλη­μα στο Κατίν και τα υπο­τι­θέ­με­να εκα­τομ­μύ­ρια των εκτε­λε­σθέ­ντων στα δια­βό­η­τα «γκού­λαγκ».

Τίθε­ται, λοι­πόν, εύλο­γα το ερώ­τη­μα: Για­τί ο Στά­λιν συνε­χί­ζει, δεκα­ε­τί­ες μετά το βιο­λο­γι­κό του θάνα­το, να απο­τε­λεί στό­χο τέτοιας λυσ­σα­σμέ­νης επί­θε­σης, από αστι­κά επι­τε­λεία και οπορ­του­νι­στι­κά ρεύ­μα­τα; Αφού, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται, ο Στά­λιν ήταν ένας «δικτά­το­ρας» ενός «κατα­πιε­στι­κού καθε­στώ­τος», αφού- όπως λένε- ο σοσια­λι­σμός του 20ου αιώ­να «απέ­τυ­χε» και η κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία είναι πλέ­ον «ξεπε­ρα­σμέ­νη», για­τί άρα­γε συνε­χί­ζουν να επι­τί­θε­νται με μανία ενά­ντια στην ιστο­ρία της ΕΣΣΔ και τον «δικτά­το­ρα Στάλιν»;

Η απά­ντη­ση είναι ξεκά­θα­ρη. Αυτό που τους ενο­χλεί είναι να μη βγουν συμπε­ρά­σμα­τα από την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Κύριος σκο­πός τους είναι να θαφτεί, να συσκο­τι­στεί, να συκο­φα­ντη­θεί ο αγώ­νας του σοβιε­τι­κού λαού για μια κοι­νω­νία απαλ­λαγ­μέ­νη από την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, να αμαυ­ρω­θεί ο σοσια­λι­σμός του 20ου αιώ­να ως «ολο­κλη­ρω­τι­σμός» και «τυραν­νία». Χτυ­πούν τον Στά­λιν, μα πραγ­μα­τι­κός τους στό­χος είναι ο σοσιαλισμός.

Τους ενο­χλεί το γεγο­νός ότι ο Στά­λιν, πατώ­ντας στις στέ­ρε­ες βάσεις που έθε­σε ο Λένιν, καθο­δή­γη­σε το Κόμ­μα και την ΕΣΣΔ στις πλέ­ον δύσκο­λες συν­θή­κες ιμπε­ρια­λι­στι­κής περι­κύ­κλω­σης αλλά και εσω­τε­ρι­κής υπο­νό­μευ­σης. Υπό την ηγε­σία του, έλα­βαν χώρα εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κά επι­τεύγ­μα­τα, τέθη­καν οι βάσεις μιας άνευ προη­γου­μέ­νου ανά­πτυ­ξης που άλλα­ξε ριζι­κά την εικό­να της ΕΣΣΔ, μετα­τρέ­πο­ντας μια καθυ­στε­ρη­μέ­νη, αγρο­τι­κή κυρί­ως χώρα σε βιο­μη­χα­νι­κή υπερδύναμη.

Ο Ι.Β.Στάλιν υπε­ρα­σπί­στη­κε τον σοσια­λι­σμό χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω. Απέ­κρου­σε τις προ­σπά­θειες παλι­νόρ­θω­σης του καπι­τα­λι­σμού στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας και ταυ­τό­χρο­να προ­ε­τοί­μα­σε την ΕΣΣΔ να αντι­με­τω­πί­σει επι­τυ­χώς τις προ­κλή­σεις του Β’ Παγκό­σμιου Ιμπε­ρια­λι­στι­κού Πολέ­μου. Στις υπο­νο­μευ­τι­κές προ­σπά­θειες τόσο των «δημο­κρα­τι­κών» καπι­τα­λι­στι­κών χωρών (ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, Γαλ­λία κλπ), όσο και του φασι­στι­κού καπι­τα­λι­στι­κού άξο­να (Ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία, Ιαπω­νία, φασι­στι­κή Ιτα­λία κλπ), η ΕΣΣΔ στά­θη­κε όρθια, πάλε­ψε και νίκησε.

Επί ηγε­σί­ας του Στά­λιν η κόκ­κι­νη σημαία με το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο κυμά­τι­σε περή­φα­να στο Ράϊχ­σταγκ. Αυτό, οι αστοί και οι πραι­τω­ρια­νοί τους δεν πρό­κει­ται να το συγ­χω­ρή­σουν ποτέ στον Στά­λιν, τον σοβιε­τι­κό λαό και τους κομ­μου­νι­στές, όσες δεκα­ε­τί­ες κι’ αν περά­σουν. Γι’ αυτό και θα συνε­χί­σουν λυσ­σα­λέα να συκο­φα­ντούν τον Ι.Β.Στάλιν, με απώ­τε­ρο στό­χο να ξορ­κί­σουν και να αμαυ­ρώ­σουν στις συνει­δή­σεις των λαών την ανα­γκαιό­τη­τα του σοσια­λι­σμού. Μα όσο κι’ αν το προ­σπα­θή­σουν, είναι βέβαιο πως δεν θα το πετύχουν.

Ο ίδιος ο Ιωσήφ Βησ­σα­ριό­νο­βιτς άλλω­στε, προ­βλέ­πο­ντας κατά κάποιον τρό­πο τα γεγο­νό­τα, σημεί­ω­νε: «Μετά το θάνα­τό μου πολ­λά σκου­πί­δια θα ριχτούν πάνω στον τάφο μου, αλλά ο άνε­μος της ιστο­ρί­ας θα τα σκορπίσει».

Αλή­θειες και ψέμα­τα για τον Στά­λιν: Συνέ­ντευ­ξη με τον καθη­γη­τή Grover Furr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν….»: Αντι­στα­λι­νι­σμός και παρα­χά­ρα­ξη της Ιστορίας

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο