Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Aβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο για την Covid-19 δεν είναι ασφαλές

Ο Ρώσος υπουρ­γός Υγεί­ας Μιχα­ήλ Μου­ρά­σκο δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι ισχυ­ρι­σμοί πως το εμβό­λιο της Ρωσί­ας για την COVID-19 δεν είναι ασφα­λές είναι αβά­σι­μοι και ότι δια­τυ­πώ­νο­νται για λόγους αντα­γω­νι­σμού, όπως μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Interfax.

Ο Μου­ρά­σκο είπε ότι το εμβό­λιο θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κυρί­ως για να καλύ­ψει τη ζήτη­ση εντός της Ρωσί­ας, αλλά δεν απο­κλεί­στη­κε η εξα­γω­γή του. Σημεί­ω­σε επί­σης ότι η κρι­τι­κή του εμβο­λί­ου από το εξω­τε­ρι­κό είναι αβά­σι­μη και προ­κα­λεί­ται από τον φόβο του ανταγωνισμού.

«Οι ξένοι συνά­δελ­φοι, οι οποί­οι, προ­φα­νώς, ένιω­θαν έναν αντα­γω­νι­σμό είδαν τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του ρωσι­κού εμβο­λί­ου και προ­σπα­θούν τώρα να εκφρά­σουν κάποιες από­ψεις, οι οποί­ες, κατά την άπο­ψή μας, είναι απο­λύ­τως αβά­σι­μες» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο υπουργός.

Η από­φα­ση της Μόσχας να δώσει την έγκρι­σή της έχει κρι­τι­κή μετα­ξύ κάποιων ειδι­κών. Κάποιοι επι­στή­μο­νες φοβού­νται ότι η Μόσχα ίσως θέτει το εθνι­κό της κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε χθες ότι η Ρωσία έγι­νε η πρώ­τη χώρα που χορή­γη­σε κανο­νι­στι­κή έγκρι­ση στο εμβό­λιο για την COVID-19, ύστε­ρα από λιγό­τε­ρο από δύο μήνες δοκι­μών σε ανθρώπους.

Το νέο ρωσι­κό εμβό­λιο για τον κορο­νο­ϊό προ­τεί­νε­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε άτο­μα ηλι­κί­ας από 18 έως 60 έτη, σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής του Επι­στη­μο­νι­κού Κέντρου για την Αξιο­λό­γη­ση για τα Ιατρι­κά Προ­ϊ­ό­ντα του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, Βλα­ντί­μιρ Μπο­ντά­ρεφ. Όπως επι­σή­μα­νε, χρειά­ζε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν περισ­σό­τε­ρες έρευ­νες προ­κει­μέ­νου να εμβο­λια­στούν άτο­μα πάνω από 60.

«Στη Ρωσία πιστο­ποιού­με εμβό­λια για παι­διά από τη γέν­νη­σή τους μέχρι τα 18 τους χρό­νια. Για ενή­λι­κες από 18 έως 60 ετών. Και για ηλι­κιω­μέ­νους πάνω από 60 χρό­νων. Οι κλι­νι­κές μελέ­τες έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε ομά­δα εθε­λο­ντών από 18 έως 60 ετών. Έτσι, το εμβό­λιο ενδεί­κνυ­ται για χρή­ση σε άτο­μα από 18 έως 60 ετών» δήλω­σε ο Μποντάρεφ.

Στο μετα­ξύ, ο διευ­θυ­ντής του Επι­στη­μο­νι­κού Ινστι­τού­του Έρευ­νας Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Μικρο­βιο­λο­γί­ας Γκα­μα­λέ­για, Αλε­ξά­ντερ Γκίντσ­μπουργκ, απο­κά­λυ­ψε ότι εμβο­λιά­στη­κε με το Sputnik V, παρό­τι είναι πάνω από 60 ετών και αισθά­νε­ται πολύ καλά.

Το εμβό­λιο που ανα­πτύ­χθη­κε από το Ινστι­τού­το Γκα­μα­λέ­για και το Ρωσι­κό Ταμείο Άμε­σων Επεν­δύ­σε­ων, έχει ως στό­χο να επι­τευ­χθεί ανο­σία απέ­να­ντι στον ιό. Στις κλι­νι­κές δοκι­μές του εμβο­λί­ου έλα­βαν μέρος 76 εθελοντές.

Οι ρωσι­κές αρχές έχουν ανα­φέ­ρει ότι το εμβό­λιο του Gamaleya θα μπο­ρού­σε να παρέ­χει ανο­σία ένα­ντι του κορο­νοϊ­ού για έως και δύο χρόνια.

Εργαζόμενοι των υγειονομικών υπηρεσιών θα λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 εντός δύο εβδομάδων

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι η πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου της για την Covid-19 θα είναι έτοι­μη για κάποιους εργα­ζο­μέ­νους των υγειο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών εντός δύο εβδο­μά­δων και απέρ­ρι­ψε ως «αβά­σι­μες» τις ανη­συ­χί­ες για την ασφά­λεια που εξέ­φρα­σαν κάποιοι ειδι­κοί ανα­φο­ρι­κά με την ταχεία έγκρι­ση του σκευά­σμα­τος από τη Μόσχα.

Ο ίδιος δήλω­σε ότι το εμβό­λιο που ανέ­πτυ­ξε το Ινστι­τού­το Γκα­μα­λέ­για της Μόσχας θα χορη­γη­θεί σε ανθρώ­πους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων για­τρών, σε εθε­λο­ντι­κή βάση και θα είναι σύντο­μα έτοιμο.

«Τα πρώ­τα πακέ­τα του ιατρι­κού εμβο­λί­ου κατά της μόλυν­σης του κορο­νοϊ­ού θα παρα­λη­φθούν εντός των επό­με­νων δύο εβδο­μά­δων, πρω­τί­στως για για­τρούς», δήλωσε.

Ο Αλε­ξά­ντερ Γκίντσ­μπουργκ, διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Γκα­μα­λέ­για, δήλω­σε ότι οι κλι­νι­κές δοκι­μές θα δημο­σιευ­θούν μόλις έχουν αξιο­λο­γη­θεί από τους ειδι­κούς της Ρωσί­ας. Είπε ότι στό­χος της Ρωσί­ας είναι να είναι σε θέση να παρά­γει 5 εκατ. δόσεις τον μήνα έως τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο.

Το Ισραήλ θα εξετάσει το ρωσικό εμβόλιο για την Covid-19, λέει ο υπουργός Υγείας

Το Ισρα­ήλ θα εξε­τά­σει το εμβό­λιο της Ρωσί­ας για την COVID-19 και θα ξεκι­νή­σει δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για να το αγο­ρά­σει, εάν θεω­ρή­σει ότι είναι ένα «σοβα­ρό προ­ϊ­όν», δήλω­σε σήμε­ρα ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός Υγείας.

«Παρα­κο­λου­θού­με με προ­σο­χή κάθε έκθε­ση, ανε­ξάρ­τη­τα από τη χώρα», δήλω­σε ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός Υγεί­ας Γιού­λι Εντελ­στάιν σε δημο­σιο­γρά­φους. «Έχου­με ήδη συζη­τή­σει τις εκθέ­σεις από το ερευ­νη­τι­κό κέντρο στη Ρωσία για την ανά­πτυ­ξη του εμβολίου».

«Εάν πει­σθού­με ότι είναι σοβα­ρό προ­ϊ­όν, θα προ­σπα­θή­σου­με επί­σης να ξεκι­νή­σου­με δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Αλλά δεν θέλω να δημιουρ­γή­σω αυτα­πά­τες. Το προ­σω­πι­κό των επαγ­γελ­μα­τιών του υπουρ­γεί­ου εργά­ζε­ται σε αυτό όλη την ώρα. Το εμβό­λιο δεν θα έρθει αύριο», δήλωσε.

Το Ισρα­ήλ ανα­πτύσ­σει το δικό του υπο­ψή­φιο εμβό­λιο και σκο­πεύ­ει να ξεκι­νή­σει τις δοκι­μές σε ανθρώ­πους το νωρί­τε­ρο τον Οκτώ­βριο. Έχει επί­σης υπο­γρά­ψει συμ­φω­νία με τη Moderna και την Arcturus Therapeutics για τη δυνα­τό­τη­τα αγο­ράς των πιθα­νών τους εμβολίων.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε δηλώνει εθελοντής για τις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19

Ο πρό­ε­δρος των Φιλιπ­πί­νων Ροντρί­γκο Ντου­τέρ­τε δέχθη­κε να χρη­σι­μεύ­σει ως πει­ρα­μα­τό­ζωο και να εμβο­λια­σθεί με το νέο ρωσι­κό εμβό­λιο κατά του κορο­νοϊ­ού, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πός του.

Η δήλω­σή του έγι­νε την επο­μέ­νη της ανα­κοί­νω­σης από τον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν της ανά­πτυ­ξης, από τη χώρα του, του «πρώ­του» εμβο­λί­ου κατά της Covid-19 που εξα­σφα­λί­ζει «ανο­σία διαρκείας».

Ωστό­σο πολ­λοί δυτι­κοί επι­στή­μο­νες εξέ­φρα­σαν τις επι­φυ­λά­ξεις τους όσον αφο­ρά την ταχύ­τη­τα με την οποία ανα­πτύ­χθη­κε αυτό το εμβόλιο.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας αντέ­δρα­σε επι­φυ­λα­κτι­κά, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας πως η «προ­έ­γκρι­ση» και η ομο­λο­γο­ποί­η­ση ενός εμβο­λί­ου περ­νούν από «αυστη­ρές» διαδικασίες.

Οι προει­δο­ποι­ή­σεις αυτές δεν εμπό­δι­σαν ωστό­σο την Μανί­λα να προ­σφερ­θεί για να συμ­με­τά­σχει στις κλι­νι­κές δοκι­μές που προ­τεί­νο­νται από τη Ρωσία.

Οι φιλιπ­πι­νέ­ζι­κες υγειο­νο­μι­κές αρχές ανέ­φε­ραν πως συνα­ντή­θη­καν με το ρωσι­κό κέντρο Γκα­μα­λέ­για που παρα­σκεύ­α­σε το εμβόλιο.

Επί­σης ο πρό­ε­δρος των Φιλιπ­πί­νων εξέ­φρα­σε τη «μεγά­λη εμπι­στο­σύ­νη» του στις προ­σπά­θειες που ανα­πτύσ­σο­νται από τη Ρωσία για να μπει τέλος στην πανδημία.

«Πιστεύω πως το εμβό­λιο που παρα­σκευά­σα­τε είναι αλη­θι­νά καλό για την ανθρω­πό­τη­τα», υπο­γράμ­μι­σε ο Ντου­τέρ­τε. «Θα είμαι ο πρώ­τος που θα το δοκι­μά­σει», δήλω­σε τη Δευτέρα.

Ο εκπρό­σω­πος του Ντου­τέρ­τε, ο Χάρι Ροκ, εξή­γη­σε σήμε­ρα πως ο πρό­ε­δρος δεν αστειευό­ταν. «Είναι μεγά­λος. Μπο­ρεί να θυσιά­σει τη ζωή του για τον φιλιπ­πι­νέ­ζι­κο λαό», τόνι­σε ο Ροκ.

Μια τεχνι­κή ομά­δα της φιλιπ­πι­νέ­ζι­κης κυβέρ­νη­σης συνα­ντή­θη­κε με τους υπεύ­θυ­νους του Επι­δη­μιο­λο­γι­κού και Μικρο­βιο­λο­γι­κού Κέντρου Ερευ­νών Νικο­λάι Γκα­μα­λέ­για για να συζη­τή­σουν για τα πρω­τό­κολ­λα των κλι­νι­κών δοκι­μών που θα γίνουν στις Φιλιπ­πί­νες, δήλω­σε η υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Μαρία Ροσά­ριο Βεργκέιρε.

Η χώρα αυτή των περί­που 107 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων συνε­χί­ζει να δίνει μάχη ενα­ντί­ον της επι­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, ο οποί­ος έχει ήδη μολύ­νει περισ­σό­τε­ρους από 143.000 ανθρώ­πους στις Φιλιπ­πί­νες και έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε 2.400.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο