Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαριάνθη Αλειφεροπούλου Χαλβατζή, Χαιρετισμός της ΟΓΕ στην ταινία «ΟΛΓΑ»

Αγα­πη­τοί φίλοι και φίλες καλη­σπέ­ρα και από εμέ­να και από το προ­ε­δρείο της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ).

Με χαρά δεχτή­κα­με την πρό­σκλη­ση να παρα­βρε­θού­με και να χαι­ρε­τί­σου­με στην εναρ­κτή­ρια προ­βο­λή και παρου­σί­α­ση της ται­νί­ας “ΟΛΓΑ”.

Μιας ται­νί­ας που ανα­δει­κνύ­ει τη ζωή μιάς γυναί­κας- επα­να­στά­τριας, που με την ίδια της τη ζωή, τη δρά­ση και τη θυσία, κατά­κτη­σε και κατα­ξί­ω­σε όχι μόνο την ισο­τι­μία της γυναί­κας, αλλά ανέ­βα­σε καθε αγω­νι­στή, άνδρα ή γυναί­κα, στο μπόι του Ανθρώ­που( με κεφαλαίο)

Πάλε­ψε ενά­ντια στο φασι­σμό, στο ρατσι­σμό, για το διε­θνι­σμό, για τα δικαιώ­μα­τα του λαού, για το δικαί­ω­μα στη μητρό­τη­τα ακό­μα και στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης στη Γερ­μα­νία του ναζι­σμού, για το δικαί­ω­μα στην αγά­πη. Αγω­νί­στη­κε για μια κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που απο άνθρω­πο, που είναι και στους δικούς μας στόχους.

Η ΟΓΕ φέτος γιορ­τά­ζει τα 40 χρό­νια, από την ίδρυ­σή της αμέ­σως μετά τη μετα­πο­λί­τευ­ση. Εχει όμως τις ρίζες και τις κατα­βο­λές της πολύ πιο πίσω, στις γυναι­κεί­ες οργα­νώ­σεις προ­πο­λε­μι­κά, στην αντί­στα­ση και τον εμφύ­λιο, στην πατρί­δα μας. Στην ίδια, δηλα­δή, περί­ο­δο που δια­δρα­μα­τί­ζε­ται και το έργο που θα δού­με. Γι αυτό νοιώ­θου­με συγκί­νη­ση και κάποια σχέ­ση με το σημε­ρι­νό έργο. Το ριζο­σπα­στι­κό γυναι­κείο κίνη­μα, εκεί­να τα χρό­νια, ανα­πτύ­χθη­κε, εμπνεύ­στι­κε  και στη­ρί­χτη­κε και στη χώρα μας, σε γυναί­κες ανά­λο­γου δια­με­τρή­μα­τος με την ηρω­ί­δα. Συμ­βο­λι­κά, ανα­φέ­ρο­μαι μόνο στην Ηλε­κτρα Απο­στό­λου. Οι επώ­νυ­μες και ανώ­νυ­μες γυναί­κες του λαού, χιλιάδες.

Σήμε­ρα συνε­χί­ζου­με στα χνά­ρια τους,  σε και­νούρ­γιες συν­θή­κες, σίγου­ρα πιο εύκο­λες, αλλά σύν­θε­τες, για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες των γυναι­κών των λαϊ­κών στρω­μά­των.  Συνε­χί­ζου­με να αντι­πα­λεύ­ου­με  το φασι­σμό και το ναζι­σμό. Παλεύ­ου­με για να σπά­σει ο φόβος , η μοι­ρο­λα­τρία, η απο­γο­ή­τευ­ση, να μπουν όσο περισ­σό­τε­ρες γυναί­κες στον αγώνα.

Γι αυτό όχι μόνο επι­κρο­τού­με και στη­ρί­ζου­με τέτοιες δρά­σεις, όπως η απο­ψι­νή, αλλά θεω­ρού­με ότι είναι ανά­γκη και μέσα από τον πολι­τι­σμό, να προ­βάλ­λο­νται ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που σημά­δε­ψαν την πορεία της κοι­νω­νί­ας και των λαϊ­κών αγώ­νων, που δίνουν και σε μας δύνα­μη και έμπνευ­ση στο δικό μας αγώνα.

Ετοι­μα­ζό­μα­στε για το 12 συνέ­δριο της ΟΓΕ, στις 11,12 και 13 Νοέμ­βρη 2016 με σύν­θη­μα,:  “Γυναί­κα βγές μπρο­στά στον αγώ­να για μια ζωή χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση και καταπίεση”.

Καλή πορεία στην ται­νία που θα απο­λαύ­σου­με απόψε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η παρου­σί­α­ση της ται­νί­ας «Όλγα» από τη Λιά­να Κανέλ­λη (βίντεο)

“Όλγα” – Επί­ση­μη πρε­μιέ­ρα την Τρί­τη 25 Οκτώ­βρη στον κινη­μα­το­γρά­φο Αλκυονίς

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο