Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Ο ισραηλινός στρατός πνίγει στο αίμα τη Γάζα — Δεκάδες νεκροί από χτύπημα σε κομβόι αμάχων

Στο αίμα έχει πνί­ξει τη Λωρί­δα της Γάζας το Ισρα­ήλ, το οποίο προ­ε­τοι­μά­ζει ένα ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο μακε­λειό με τη χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση που βρί­σκε­ται προ των πυλών.
Το τρο­μο­κρα­τι­κό τελε­σί­γρα­φο του ισραη­λι­νού στρα­τού για την εκκέ­νω­ση του βόρειου τμή­μα­τος του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα, επί της ουσί­ας του 50% του εδά­φους της Λωρί­δας της Γάζας, έλη­ξε στις 8 το βρά­δυ της Παρασκευής.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα ανα­κοί­νω­σε πως 40 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και πάνω από 150 τραυ­μα­τί­στη­καν από δολο­φο­νι­κό ισραη­λι­νό χτύ­πη­μα, το οποίο έπλη­ξε φορ­τη­γό στο οποίο επέ­βαι­ναν άμα­χοι που εκκέ­νω­ναν τη Γάζα. Το τουρ­κι­κό πρα­κτο­ρείο «Anadolu» ανέ­βα­σε τον αριθ­μό των νεκρών στους 70.

Οι πρώτες «τοπικής κλίμακας» χερσαίες επιδρομές

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός επι­βε­βαί­ω­σε κάποιες πρώ­τες «τοπι­κής κλί­μα­κας» χερ­σαί­ες επι­δρο­μές στα περί­χω­ρα της Λωρί­δας της Γάζας, στο πλαί­σιο ειδι­κής επι­χεί­ρη­σης «εκκα­θά­ρι­σης» της περιο­χής από ορι­σμέ­νες δυνά­μεις της Χαμάς και εντο­πι­σμού ομήρων.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού, στις επι­χει­ρή­σεις έγι­ναν έρευ­νες και συγκε­ντρώ­θη­καν «στοι­χεία» που θα συμ­βά­λουν στις προ­σπά­θειες εντο­πι­σμού ομή­ρων που κρα­τού­νται από τη Χαμάς. Επί­σης, ανέ­φε­ραν ότι «εξά­λει­ψαν» πυρή­νες της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης και «υπο­δο­μές στην περιο­χή», συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης ομά­δας μαχη­τών που εκτό­ξευ­σαν αντιαρ­μα­τι­κούς πυραύ­λους προς τη μεριά του Ισραήλ.

Εφιαλτική η κατάσταση στη Γάζα

Σύμ­φω­να με τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό, οι νεκροί στη Γάζα ανέρ­χο­νται σε 1.900, εκ των οποί­ων 614 παι­διά και 370 γυναί­κες. Άλλοι 7.696 άνθρω­ποι έχουν τραυ­μα­τι­στεί. Ανά­με­σα στους νεκρούς είναι και του­λά­χι­στον 12 υπάλ­λη­λοι οργα­νώ­σε­ων του ΟΗΕ στη Γάζα.

Παράλ­λη­λα με τους βομ­βαρ­δι­σμούς και τα σχέ­δια χερ­σαί­ας επέμ­βα­σης, σε πλή­ρη ισχύ βρί­σκε­ται και ο απάν­θρω­πος απο­κλει­σμός της Λωρί­δας της Γάζας και των 2,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων της. Ο ασφυ­κτι­κός απο­κλει­σμός, που είναι σε ισχύ εδώ και μιά­μι­ση δεκα­ε­τία, έγι­νε ακό­μη χει­ρό­τε­ρος, καθώς το Ισρα­ήλ διέ­κο­ψε την ηλε­κτρο­δό­τη­ση, την υδρο­δό­τη­ση και τον ανε­φο­δια­σμό του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα με φάρ­μα­κα, τρό­φι­μα και είδη πρώ­της ανάγκης.

Μέσα στις πρώ­τες 6 μέρες το Ισρα­ήλ έρι­ξε 6.000 βόμ­βες βάρους 4,5 τόνων, μετα­ξύ τους και βόμ­βες λευ­κού φωσφό­ρου, οι οποί­ες έχουν απα­γο­ρευ­τεί από διε­θνείς συμ­βά­σεις, καθώς προ­κα­λούν βαθιά εγκαύ­μα­τα και μαρ­τυ­ρι­κό θάνατο.

«Ήταν μόνο η αρχή»

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ, Μπ. Νετα­νιά­χου, δήλω­σε από­ψε ότι αυτές οι επι­θέ­σεις δεν ήταν παρά «μόνο η αρχή». «Πλήτ­του­με τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προη­γου­μέ­νου», ανέ­φε­ρε ο Μπ. Νετα­νιά­χου στο τηλε­ο­πτι­κό του διάγγελμα.

Συνεχίζεται το μακελειό του Παλαιστινιακού λαού
από τον ισραηλινό στρατό

Συνε­χί­ζε­ται το μακε­λειό του Παλαι­στι­νια­κού λαού από το δολο­φο­νι­κό κρά­τος του Ισρα­ήλ, ο στρα­τός του οποί­ου ξεκί­νη­σε χθες τις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις στα περί­χω­ρα της λωρί­δας της Γάζας μετά τη λήξη του τρο­μο­κρα­τι­κού τελε­σί­γρα­φου προς τους Παλαι­στί­νιους, για την εκκέ­νω­ση του βόρειου τμή­μα­τος του παλαι­στι­νια­κού θύλακα.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα ανα­κοί­νω­σε πως 40 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και πάνω από 150 τραυ­μα­τί­στη­καν από δολο­φο­νι­κό ισραη­λι­νό χτύ­πη­μα, το οποίο έπλη­ξε φορ­τη­γό στο οποίο επέ­βαι­ναν άμα­χοι που εκκέ­νω­ναν τη Γάζα. Το τουρ­κι­κό πρα­κτο­ρείο «Anadolu» ανέ­βα­σε τον αριθ­μό των νεκρών στους 70.

Δεκά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι εκτι­μά­ται πως εγκα­τέ­λει­ψαν την πόλη της Γάζας και κινή­θη­καν προς νότο αφού ο στρα­τός του Ισρα­ήλ έδω­σε διο­ρία 24 ώρες για να εκκε­νω­θεί το βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, ενό­ψει των χερ­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων ευρεί­ας κλί­μα­κας, ανα­κοί­νω­σε το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ήδη πριν από το τελε­σί­γρα­φο αυτό του ισραη­λι­νού στρα­τού, είχαν εκτο­πι­στεί πάνω από 423.000 άνθρω­ποι στη Λωρί­δα της Γάζας, η οποία παρα­μέ­νει σε κατά­στα­ση πολιορ­κί­ας και υφί­στα­ται σφυ­ρο­κό­πη­μα από τον ισραη­λι­νό στρατό.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε πως προ­χώ­ρη­σε χθες τις πρώ­τες του χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας, όπου ανα­μέ­νε­ται ευρεί­ας κλί­μα­κας έφο­δος με σκο­πό να εξα­λει­φθεί το κίνη­μα της Χαμάς. Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πό του, σκο­πός ήταν να «εκκα­θα­ρι­στούν» περιο­χές «από τρο­μο­κρά­τες και όπλα», εκτο­πί­ζο­ντας και διώ­κω­ντας πάνω από 1,1 εκα­τομ­μύ­ρια παλαι­στί­νιους από τις εστί­ες τους.

Την αντί­θε­σή της στη μετα­κί­νη­ση του πλη­θυ­σμού της Γάζας κατα­δι­κά­ζο­ντας τον βομ­βαρ­δι­σμό «ανυ­πε­ρά­σπι­στων αμά­χων, εξέ­φρα­σε χθες Παρα­σκευή η Σαου­δι­κή Αραβία.

Πηγή: 902.gr

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ — ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ — ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Να ηχήσει παντού το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»!

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε μια σειρά πόλεις -
Κοινή ανακοίνωση από συνδικαλιστικές οργανώσεις

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Το χρο­νι­κό του αίματος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο