Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου 1946 ιδρύθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος

Σαν σήμε­ρα 28 Οκτω­βρί­ου 1946 η κλι­μά­κω­ση του οργί­ου βίας οδη­γεί ανα­γκα­στι­κά στη δημιουρ­γία του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού, του ηρω­ι­κού στρα­τού του λαού μας, που «έπε­σε σε άνι­ση μάχη κι αγώνα».

Ο μονό­πλευ­ρος εμφύ­λιος είχε ήδη αρχί­σει μετά τη Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας. Οι ένο­πλες συμ­μο­ρί­ες των Σούρ­λα, Μαγ­γα­νά, Τσα­ντού­λα, Βουρ­λά­κη, Κατσα­ρέα, Καμα­ρι­νέα κ.ά., σε συνερ­γα­σία με τη Χωρο­φυ­λα­κή και το Στρα­τό, οργί­α­ζαν στην ύπαι­θρο, ενώ οι περι­βό­η­τες «επι­τρο­πές ασφα­λεί­ας» έστελ­ναν κατά χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές και άλλους ΕΑΜί­τες στους τόπους εξο­ρί­ας. Χιλιά­δες κατα­διω­κό­με­νοι υπο­χρε­ώ­θη­καν να πάρουν τα βου­νά και να υπε­ρα­σπι­στούν τη ζωή τους με το όπλο στο χέρι.

12/2/1946 Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας και παρά­δο­ση των όπλων του ΕΑΜ. Την επο­μέ­νη ακρι­βώς, αρχί­ζει ένας ανε­λέ­η­τος διωγ­μός κατά των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων αγω­νι­στών της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης και από τις 166 συμ­μο­ρί­ες που αλώ­νι­ζαν τη χώρα.

31/3/1946 συλ­λαμ­βά­νο­νται 84.931 αγω­νι­στές, τραυ­μα­τί­ζο­νται και βασα­νί­ζο­νται 38.303, δολο­φο­νού­νται 1.289. Φυλα­κι­σμέ­νοι: 8.624, ενώ καθ’ όλον το έτος ξεπερ­νού­σαν τις 30.000. Από­πει­ρες φόνων: 509. Βια­σμέ­νες γυναί­κες: 165. Λεη­λα­σί­ες-κατα­στρο­φές: 18.767. Κατα­στρο­φές γρα­φεί­ων: 667.

Για το χτύ­πη­μα του ΕΑΜ αυτήν την επο­χή, η Αγγλία δια­θέ­τει 80.000 στρα­τιώ­τες, 60 αερο­πλά­να, 200 τανκς, εκτός της Ινδι­κής Μεραρ­χί­ας που τη στέλ­νει στη Μακε­δο­νία. Το δολο­φο­νι­κό όργιο ενά­ντια στο ΕΑΜ κλι­μα­κώ­νε­ται, με τις ευλο­γί­ες και του Γ‘ Ψηφί­σμα­τος «Περί εκτά­κτων μέτρων τάξε­ως», των 25 στρα­το­δι­κεί­ων που στή­νο­νται σε όλη τη χώρα και των επι­σή­μων εκτε­λέ­σε­ων που αρχί­ζουν στις 26/7/1946 , τις καθη­με­ρι­νές συλ­λή­ψεις, τις δόλιες δολοφονίες.

Από 1/4–31/8/1946 εκτε­λού­νται 41 αγω­νι­στές, δολο­φο­νού­νται 652, τραυ­μα­τί­ζο­νται 481, βασα­νί­ζο­νται 1.659, συλ­λαμ­βά­νο­νται 3.988, απά­γο­νται 78, εξα­φα­νί­ζο­νται 35, πυρ­πο­λού­νται 87 σπίτια.

Ως διώ­κτες των αγω­νι­στών, χρη­σι­μο­ποιού­νται και 163.000 Ελλη­νες στρα­τιώ­τες (πλή­θος αγω­νι­στές φαντά­ροι φυλα­κί­ζο­νται, εξο­ρί­ζο­νται, εκτε­λού­νται), τα Τάγ­μα­τα Εθνο­φυ­λα­κής, οι Μονά­δες Ασφα­λεί­ας Υπαί­θρου. Στη χώρα δρού­σαν 166 συμ­μο­ρί­ες και οι παρά­νο­μα οπλο­φο­ρού­ντες συμ­μο­ρί­τες έφτα­ναν τις 20.000

ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ I ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. I Η στυγνή δίωξη των αγωνιστών και του δημοκρατικού λαού από τον αγγλόδουλο μοναρχοφασισμό και τα όργανά του, που ανάγκασαν χιλιάδες δημοκράτες να βγούνε στα βουνά για να υπερασπίσουν τη ζωή τους, οδήγησε στη σημερινή ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος. Εχοντες υπόψη ότι είναι ώριμη πια η ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού οργάνου για το συντονισμό και την καθοδήγηση του όλου αντάρτικου αγώνα, Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε τη δημιουργία του Γενικού Αρχηγείου των Ανταρτών, στο οποίο θα υπάγονται το αρχηγείο ανταρτών Μακεδονίας, το Αρχηγείο Θεσσαλίας, το Αρχηγείο Ρούμελης και το αρχηγείο Ηπείρου. Σ.(ταθμός) Δ.(ιοίκησης) Γ.(ενικού) Α.(ρχηγείου) Α.(νταρτών) 26-11-46 ΜΑΡΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ I
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. I
Η στυ­γνή δίω­ξη των αγω­νι­στών και του δημο­κρα­τι­κού λαού από τον αγγλό­δου­λο μοναρ­χο­φα­σι­σμό και τα όργα­νά του, που ανά­γκα­σαν χιλιά­δες δημο­κρά­τες να βγού­νε στα βου­νά για να υπε­ρα­σπί­σουν τη ζωή τους, οδή­γη­σε στη σημε­ρι­νή ανά­πτυ­ξη του αντάρ­τι­κου κινή­μα­τος.
Εχο­ντες υπό­ψη ότι είναι ώρι­μη πια η ανά­γκη της δημιουρ­γί­ας συντο­νι­στι­κού οργά­νου για το συντο­νι­σμό και την καθο­δή­γη­ση του όλου αντάρ­τι­κου αγώ­να,
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
τη δημιουρ­γία του Γενι­κού Αρχη­γεί­ου των Ανταρ­τών, στο οποίο θα υπά­γο­νται το αρχη­γείο ανταρ­τών Μακε­δο­νί­ας, το Αρχη­γείο Θεσ­σα­λί­ας, το Αρχη­γείο Ρού­με­λης και το αρχη­γείο Ηπεί­ρου.
Σ.(ταθμός) Δ.(ιοίκησης) Γ.(ενικού) Α.(ρχηγείου) Α.(νταρτών) 26–11-46
ΜΑΡΚΟΣ

Η 28η Οκτω­βρί­ου 1946 θεω­ρεί­ται ημε­ρο­μη­νία ίδρυ­σης του ΔΣΕ μιας και αυτή την ημέ­ρα ιδρύ­ε­ται το Γενι­κό Αρχη­γείο Ανταρ­τών. Ο αντάρ­τι­κος στρα­τός με τη δια­τα­γή αριθ­μός 19 της 27/12/1946 ονο­μά­στη­κε Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός Ελλάδας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο