Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για τους δασικούς χάρτες

Η σύνταξη δασικών χαρτών εντάσσεται στη διαχρονικά ασκούμενη αστική πολι­τική που θέλει τη γη ακόμη και τα δάση να αποτελούν φτηνή υποδομή για κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου, των μονοπωλια­κών ομίλων.

Η δεύ­τε­ρη ανάρ­τη­ση των δασι­κών χαρ­τών έχει προ­κα­λέ­σει μεγά­λη δυσα­ρέ­σκεια και δι­αμαρτυρίες σε όλη την Ελλά­δα για­τί πλήττο­νται κυρί­ως κτη­νο­τρό­φοι, καλ­λιερ­γη­τές που αντέ­δρα­σαν με πολύ­μορ­φες κινη­το­ποι­ή­σεις Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων, Ομοσπονδιών.
Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ προ­σπα­θεί πολύ­μορ­φα να απο­σο­βή­σει τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες και δεσμεύ­θη­κε ότι θα ικα­νο­ποι­ή­σει το σύνο­λο των αιτη­μάτων όσων διαμαρτύρονται.

Η κριτική του ΚΚΕ στην κυβερνητική πολιτι­κή δεν περιορίζεται μόνο στις αλλαγές στην ιδιοκτησία της γης. 
Αυτή η κριτική γίνεται και με κριτήριο την προστασία των δασών, όπως και άλλου χαρακτήρα γης, π.χ. αιγιαλού αλλά και αξιοποίησής τους από τη σκοπιά των ανα­γκών των λαϊκών δυνάμεων.

Μπορείτε να δείτε όλο το 4φυλλο εδώ

Επι­κε­ντρώ­νε­ται επί­σης στις συνέ­πειες για το σύνο­λο των λαϊ­κών ανα­γκών από τις προω­θούμενες αλλα­γές στη χρή­ση της γης, συνέ­πειες όπως στη μόλυν­ση του υδρο­φό­ρου ορί­ζοντα, στην αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία των πόλε­ων, στην ποιό­τη­τα του ατμο­σφαι­ρι­κού αέρα κλπ.ΚΚΕ Δασικοί χάρτες

Πως διαμορφώθηκε το πρόβλημα & οι αντιφάσεις του χαρακτηρισμού και των χρήσεων γης

Τα μονο­πώ­λια και οι έμπο­ροι γης, αξιο­ποιώ­ντας και καθυ­στε­ρή­σεις, αντι­φά­σεις, κυρί­ως την έλλει­ψη προ­στα­σί­ας, από την εκά­στο­τε κυβερ­νητική πολι­τι­κή, δημιούρ­γη­σαν τετε­λε­σμέ­να στην αλλα­γή χρή­σης γης.

Έτσι κυρί­ως μετά από δασι­κές πυρ­κα­γιές — εμπρη­σμούς, έγι­ναν οικι­σμοί, εργο­στά­σια, ξενο­δο­χεία, εμφα­νί­στη­καν αρκε­τοί οικο­δο­μι­κοί συνεταιρι­σμοί. Σε χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δασών και κυρί­ως κρα­τι­κών δασι­κών εκτά­σε­ων κτί­στη­καν πολυτε­λείς βίλες, του­ρι­στι­κά συγκρο­τή­μα­τα, οικι­σμοί, με παρά­νο­μα συμ­βό­λαια στην Αττι­κή, στην Εύβοια, στη Χαλ­κι­δι­κή και σε όλη σχε­δόν την παρα­λια­κή ζώνη της Ελλάδας.

Σήμε­ρα, δάση και δασι­κές εκτά­σεις χρησιμοποι­ούνται από ομί­λους, για μεγά­λες επεν­δύ­σεις, στο όνο­μα της «πρά­σι­νης οικο­νο­μί­ας» και της «πρά­σινης συμ­φω­νί­ας» της ΕΕ. Πρό­κει­ται κυρί­ως για επεν­δύ­σεις σε ανε­μο­γεν­νή­τριες, σε φωτο­βολ­ταϊ­κά, στον κατα­σκευα­στι­κό τομέα, σε επιχειρημα­τικά πάρ­κα υπο­τί­θε­ται ήπιας ανά­πτυ­ξης, για την εκμε­τάλ­λευ­ση μεταλ­λεί­ων, λατο­μεί­ων, στον τουρι­σμό, σε οικι­σμούς πολυ­τε­λών κατοι­κιών, στη δι­αχείριση νερού, στην ίδρυ­ση και ενί­σχυ­ση μεγά­λων κτη­νο­τρο­φι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, στη δια­χεί­ρι­ση απορ­ριμ­μά­των, σε υπο­δο­μές που δεν “χωρά­νε” στην περιο­ρι­σμέ­νη και ακρι­βή εντός σχε­δί­ου γη.
Συμ­φέ­ρει π.χ. τα μονο­πώ­λια των ανεμογεννητρι­ών να νοι­κιά­ζουν πάμ­φθη­να από το κρά­τος την έκτα­ση που χρειά­ζο­νται, πετώ­ντας έξω τους κτη­νο­τρό­φους ή προ­σφέ­ρο­ντάς τους προ­σω­ρι­νά ανταλ­λάγ­μα­τα. Χρη­σι­μο­ποιούν το επι­χεί­ρη­μα της φθη­νής παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος μέσω εναλ­λα­κτι­κών μορ­φών Ενέρ­γειας, πράγ­μα που δεν ισχύ­ει για τη λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση, αλλά τελι­κά μόνο για το κεφάλαιο.

Η πραγ­μα­τι­κή στό­χευ­ση τόσο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, όσο και της. προη­γού­με­νης του ΣΥΡΙΖΑ, που δια­μόρ­φω­σαν τους νόμους για τους δασι­κούς χάρ­τες, επι­βε­βαιώ­νε­ται από τις προ­τά­σεις της εται­ρεί­ας «McKinsey & Company», για λογα­ριασμό του ΣΕΒ, της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας, της Πα­γκόσμιας Τρά­πε­ζας, που συμπε­ρι­λή­φθη­καν και ως προ­α­παι­τού­με­νο στο 3ο μνη­μό­νιο ως δέσμευ­ση των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων σε ΕΕ και τρόι­κα για ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας δια­μόρ­φω­σης δασι­κών χαρ­τών και κτη­μα­το­λο­γί­ου το 2021.

KKE Δασικοί χάρτες ανεμογ

Οι δασι­κοί χάρ­τες είναι εργα­λείο επι­τά­χυν­σης της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης εξα­σφα­λί­ζο­ντας «καθα­ρό τοπίο» στη χρή­ση γης.
Αυτός είναι ο στό­χος που εξυ­πη­ρε­τούν με τους δασι­κούς χάρ­τες και το εθνι­κό κτη­μα­το­λό­γιο και όχι ‑όπως ισχυ­ρί­ζο­νται- η προ­στα­σία της κρα­τι­κής δασι­κής περιου­σί­ας και του περιβάλλοντος.

Η ύπαρ­ξη ή μη του τεκ­μη­ρί­ου κυριό­τη­τας μιας έκτα­σης που θα χαρα­κτη­ρι­σθεί στο δασι­κό χάρ­τη ως πάντα δασι­κή (ΔΔ), εκχερ­σω­μέ­νη (ΔΑ) ή δα­σωμένος αγρός (ΑΔ), δεν απαλ­λάσ­σει τον οποιο­δήποτε αντί­δι­κο του κρά­τους από δικα­στι­κά έξο­δα και ταλαιπωρία.

Η ανάρ­τη­ση των δασι­κών χαρ­τών, που άφο­ρά όλη την Ελλά­δα, είχε ως απο­τέ­λε­σμα να χαρακτηρίζονται:

  1. Ως δασι­κές, αγρο­τι­κές εκτά­σεις που καλλιερ­γούνταν από αγρό­τες, ‑με ή χωρίς συμ­βό­λαια- και εγκα­τα­λεί­φθη­καν στο παρελ­θόν. Αυτές τις εκτά­σεις, το κρά­τος θα τις διεκ­δι­κή­σει για αξιο­ποί­η­ση υπέρ του κεφαλαίου.
  2. Ως δάση ή δασι­κές εκτά­σεις, κρα­τι­κές κυρί­ως, αλλά και ιδιω­τι­κές εκτά­σεις, που εκχερ­σώ­θη­καν από παλιά, καλ­λιερ­γού­νται και επι­δο­τού­νται από βιο­πα­λαι­στές γεωρ­γούς που κιν­δυ­νεύ­ουν να στε­ρηθούν αγρο­τι­κό εισόδημα.
  3. Ως δασι­κές εκτά­σεις, εκτά­σεις που βόσκο­νται για πάνω από 40 — 50 χρό­νια από μικρο­με­σαί­ους κτη­νο­τρό­φους. Γι’ αυτές τις εκτά­σεις, υπάρ­χει κίν­δυ­νος απώ­λειας ενι­σχύ­σε­ων αυτών των κτη­νο­τρό­φων, αν δεν εντα­χθούν στην κατη­γο­ρία των «βοσκή­σι­μων γαιών», γεγο­νός που δεν αναι­ρεί τον δασι­κό τους χαρακτήρα.
  4. Ως δασι­κού χαρα­κτή­ρα, εκτά­σεις που από λάθος χαρα­κτη­ρί­σθη­καν έτσι, από τις ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες, χαρα­κτη­ρι­σμός που πρέ­πει να διορθωθεί.
  5. Εκτά­σεις που έχουν κατα­πα­τη­θεί, εκχερ­σω­θεί και μετα­τρα­πεί σε βιο­μη­χα­νι­κές, εμπο­ρι­κές εγκα­ταστάσεις, του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, βίλες, εκτός σχε­δί­ου οικι­σμούς κλπ, χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ως δα­σικές, όχι στο όνο­μα της προ­στα­σί­ας, αλλά στη λογι­κή της «εν ευθέ­τω χρό­νω» νομιμοποίη­σής τους.

Επι­ση­μαί­νου­με ότι η εξαί­ρε­ση από τους δασι­κούς χάρ­τες των «οικι­στι­κών πυκνώ­σε- ων», δηλα­δή των εκτός σχε­δί­ου δομη­μέ­νων, δασι­κών κυρί­ως εκτά­σε­ων (οι οποί­ες ήταν «εφεύ­ρε­ση» της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ), κρί­θη­κε αντισυνταγματι­κή και συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στους δασι­κούς χάρτες.

Είναι σοβα­ρές οι επι­πτώ­σεις της ανάρ­τη­σης των δασι­κών χαρ­τών στους εργα­ζό­με­νους, άνερ­γους, βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, τους κατοί­κους εξωτερικού.

Καλού­νται σε ασφυ­κτι­κές προ­θε­σμί­ες να πληρώ­σουν χαρά­τσια, να δια­τυ­πώ­σουν αντιρ­ρή­σεις, που συνο­λι­κά μαζί με το κτη­μα­το­λό­γιο, τους φόρους, μπο­ρεί να απαι­τη­θεί δαπά­νη μέχρι και 8.000 — 10.000 ευρώ.

Κιν­δυ­νεύ­ουν να χάσουν τη γονι­κή περιου­σία τους από το κρά­τος, το οποίο μετά θα την παραχωρή­σει σε κάποιον «επεν­δυ­τή» για να στή­σει αιο­λι­κό ή «ηλια­κό πάρκο».

Την ίδια στιγ­μή υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα, λόγω της τερά­στιας υπο­στε­λέ­χω­σης της Δασι­κής υπηρεσί­ας που δια­μορ­φώ­νουν και εξο­ντω­τι­κές εργασια­κές συν­θή­κες, ενώ η Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση για τον Ασπά­λα­θο δεν αντι­με­τω­πί­ζει ριζι­κά προ­βλή­μα­τα και μπο­ρεί να βγει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή, διαιω­νί­ζο- ντας τη μέχρι σήμε­ρα κατάσταση.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ απορ­ρί­πτει όλο το σκε­πτι­κό και το κί­νητρο σύντα­ξης των δασι­κών χαρ­τών, για­τί δι­ευκολύνουν την κατα­στρο­φή των δασών, εντεί­νουν το εμπό­ριο της γης, αλλά­ζουν τη χρή­ση γης σε βάρος της περι­βαλ­λο­ντι­κής ισορ­ρο­πί­ας και της δημό­σιας χρή­σης γης, οδη­γούν στην κα­ταστροφή της μικρής και μεσαί­ας αγρο­τι­κής πα­ραγωγής, επι­τα­χύ­νο­ντας τα κερ­δο­φό­ρα επενδυ­τικά σχέ­δια των μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Το ΚΚΕ στη­ρί­ζει τους αγώ­νες που ανα­πτύσ­σουν τα λαϊ­κά στρώματα.

Έχει κατα­θέ­σει  Ερώ­τη­ση για τα προ­βλήματα από τους χαρα­κτη­ρι­σμούς των αναρ­τη­μέ­νων δασι­κών χαρ­τών, τα χαρά­τσια, τη δα­σική πολι­τι­κή που εξυ­πη­ρε­τεί τους ομί­λους, τις ελλεί­ψεις της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας κλπ. ζητώ­ντας από την κυβέρ­νηση να αντι­με­τω­πι­σθούν προς όφε­λος των γεωρ­γών, των κτη­νο­τρό­φων των λαϊ­κών δυνάμεων.
Η κυβέρ­νη­ση απά­ντη­σε ότι θα πάρει νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες για τις εκχερ­σω­μέ­νες εκτά­σεις και τους δασω­μέ­νους αγρούς.

Απαι­τεί:

  • Να είναι δωρε­άν και χωρίς παρά­βο­λο οι αντιρρή­σεις για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Να γίνει άμε­σα σχε­τι­κή νομο­θε­τι­κή ρύθμιση.
  • Να παρα­τα­θεί η προ­θε­σμία άσκη­σης αντιρρήσε­ων, του­λά­χι­στον για ένα χρό­νο, να υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα παρά­τα­σης σε όλες τις περιο­χές που αναρ­τή­θη­καν οι δασι­κοί χάρ­τες. Να δοθεί ανά­λογο δικαί­ω­μα και για τις πα­λιές αναρτήσεις.
  • Να υπάρ­χουν ενιαία κριτή­ρια δημο­σιό­τη­τας και χρό­νου υπο­βο­λής όλων των κα­τηγοριών των αιτή­σε­ων, για όλη την Ελλά­δα και όχι σε κάθε νομό με δια­φο­ρε­τι­κούς χρό­νους και περιο­ρι­σμέ­νη δημοσιότητα.
  • Να μην επι­στρα­φούν ενι­σχύ­σεις που έλα­βαν μικρο­με­σαί­οι, βιο­πα­λαι­στές αγρο­το­κτη­νο­τρό­φοι, για κανέ­να λόγο που προ­κύ­πτει από τους δασι­κούς χάρ­τες, να εξα­σφα­λι­στεί η συνέ­χι­ση κατα­βολής των ενι­σχύ­σε­ων και η συνέ­χεια της αγρο­το-κτη­νο­τρο­φι­κής δραστηριότητας.
  • Να προ­σλη­φθεί άμε­σα το ανα­γκαίο μόνι­μο επι­στημονικό προ­σω­πι­κό. Να εξα­σφα­λι­σθούν τα απα­ραί­τη­τα μέσα και πόροι στις κρα­τι­κές Δασι­κές Υπη­ρε­σί­ες, ώστε να ολο­κλη­ρω­θούν οι απα­ραί­τη­τες δια­δι­κα­σί­ες για την προ­στα­σία των δασι­κών οικοσυστημάτων.
  • Να ενσω­μα­τω­θούν όλες οι διοι­κη­τι­κές πρά­ξεις και δικα­στι­κές αποφάσεις.
  • Το κρά­τος, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη των αρμό­διων κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών, να συντάσ­σει τις αντιρ­ρή­σεις, οι οποί­ες να εξε­τά­ζο­νται από επι­τρο­πές κρα­τι­κών υπαλ­λή­λων, σχε­τι­κών με το αντικείμενο.

Το ΚΚΕ αντι­με­τω­πί­ζει και το ζήτη­μα των δασι­κών χαρ­τών από τη σκο­πιά της προ­στα­σί­ας της δασι­κής γης, του περι­βάλ­λο­ντος, με κρι­τή­ριο τις κοινω­νικές ανά­γκες, τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργατι­κής τάξης και των λαϊ­κών δυνάμεων.

Σε αυτή τη βάση συγκρούονται το καπιταλιστικό κέρδος με τις λαϊκές ανάγκες, η χρήση της γης ως εμπορεύματος με τη χρήση γης ως κοινωνικού αγαθού, η ατομική ιδιοκτησία στη γη με την κοινωνική ιδιο­κτησία της.

Την ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­στα­σία και δια­χεί­ρι­ση των δασι­κών οι­κοσυστημάτων, της δασι­κής γης, τον προσ­διο­ρι­σμό των χρή­σε­ων γης με στό­χο την κοι­νω­νι­κή ευη­με­ρία μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει μόνο ο κεντρι­κός επι­στη­μο­νι­κός σχε­δια­σμός, στη βάση της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στη γη, στα δα­σικά οικο­συ­στή­μα­τα, στον υπό­γειο, επί­γειο, θα­λάσσιο φυσι­κό πλού­το, στα συγκε­ντρω­μέ­να μέσα παραγωγής.

Προ­ϋ­πό­θε­ση για αυτή την κοι­νω­νι­κή ανατρο­πή κατάρ­γη­σης της καπι­τα­λι­στι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, είναι η κατά­κτη­ση της εργα­τι­κής εξου­σί­ας ως απο­τέ­λε­σμα της επα­να­στα­τι­κής σύγκρου­σης της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών δυνά­με­ων με την τάξη των καπι­τα­λι­στών, για την ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας της. Αυτή η προ­ο­πτι­κή κρί­νε­ται και από τους σημε­ρι­νούς αγώ­νες για όλες τις λαϊ­κές ανά­γκες, όπως για κατοι­κία, φθη­νή και υγιει­νή δια­τρο­φή, ανα­ψυ­χή, ανά­παυ­ση και προ­στα­σία του περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους αγρότες βιοπαλαιστές και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων να μη στέκονται παθητικά στη στέρηση των αναγκών τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους. Αυτοί δεν είναι αήττητοι, αρκεί η λαϊκή πλειοψηφία να βρει τη δύναμη για να σηκώσει πιο αποφασιστικά το ανάστημά της. Κάθε μάχη βάζει το λιθαράκι της, ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνία που η εργασία δεν θα είναι καταναγκασμός, η ιδιοκτησία και ο ανταγωνισμός δεν θα είναι στραγγαλισμός της ζωής και της ποιότητάς της.

ΜΑΗΣ 2021


Πηγή — Περισσότερα εδώ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο