Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοιξαν παραρτήματα… για αποτελεσματικότερη διασπορά των fake news

Για να δικαιο­λο­γή­σει τη σφα­γή στη Γάζα, το Ισρα­ήλ βομ­βαρ­δί­ζει όλο τον κόσμο με κατα­σκευα­σμέ­νες ειδή­σεις, τις οποί­ες πρό­θυ­μα και αμά­ση­τα ανα­πα­ρά­γουν οι συμ­μα­χι­κές κυβερ­νή­σεις και τα ευρω­α­τλα­ντι­κά ΜΜΕ, μετα­ξύ αυτών και στη χώρα μας.

Δημο­σιο­γρά­φοι που μετα­δί­δουν καθη­με­ρι­νά τον θάνα­το από τα χαλά­σμα­τα της Γάζας, γίνο­νται οι ίδιοι θύμα­τα της ισραη­λι­νής αγριό­τη­τας και θέμα για τους συνα­δέλ­φους τους, που μετα­δί­δουν τον δικό τους θάνα­το σε ζωντα­νή μετάδοση.

Σε πλή­ρη αντί­θε­ση, δηλα­δή, με τους ενσω­μα­τω­μέ­νους αντα­πο­κρι­τές των μεγά­λων ειδη­σε­ο­γρα­φι­κών δικτύ­ων, ανά­με­σά τους και των ελλη­νι­κών, όπως η κρα­τι­κή ΕΡΤ, που μετα­δί­δουν ειδή­σεις από το «πεδίο» με μονα­δι­κή πηγή το ισραη­λι­νό …«υπουρ­γείο» Προπαγάνδας.

Όπως γρά­φτη­κε, μάλι­στα, το συγκε­κρι­μέ­νο «υπουρ­γείο» άνοι­ξε και παράρ­τη­μα μέσα στην πρε­σβεία του Ισρα­ήλ στην Αθή­να για να «επι­μορ­φώ­νει» τα ελλη­νι­κά ΜΜΕ στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη δια­σπο­ρά των fake news.

Τέτοιο είναι το ζόρι τους, επει­δή δεν πιά­νει η άθλια προ­πα­γάν­δα τους! Αυτή που βαφτί­ζει τρο­μο­κρά­τη τον Παλαι­στι­νια­κό λαό και τρο­μο­κρα­τία την αντί­στα­ση στην κατο­χή και τον αγώ­να για πατρί­δα, για να δικαιο­λο­γή­σει τη σφα­γή και τα εγκλή­μα­τα στη Γάζα.

Πρό­σφα­τα, μάλι­στα, η πρε­σβεία του Ισρα­ήλ οργά­νω­σε «σεμι­νά­ριο» με υψη­λούς προ­σκε­κλη­σμέ­νους τους διευ­θυ­ντές ειδή­σε­ων της κρα­τι­κής ΕΡΤ, ιδιω­τι­κών κανα­λιών και μεγά­λων συγκρο­τη­μά­των του Τύπου.

Η επι­λε­κτι­κή αυτή και κεκλει­σμέ­νων των θυρών «ενη­μέ­ρω­ση» περιε­λάμ­βα­νε συγκε­κρι­μέ­νες «υπο­δεί­ξεις» για το πώς οι αντα­πο­κρί­σεις και τα ρεπορ­τάζ του πολέ­μου θα ευθυ­γραμ­μι­στούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο με τις κατα­σκευα­σμέ­νες ειδή­σεις του Ισρα­ήλ και των Ευρω­α­τλα­ντι­κών συμ­μά­χων του.

Και αντί­στρο­φα, πώς οι μαζι­κές αντι­δρά­σεις του ελλη­νι­κού και των άλλων λαών θα πηγαί­νουν «στον κου­βά» της ενη­μέ­ρω­σης. Δηλα­δή, είτε θα απο­σιω­πού­νται είτε θα δια­στρε­βλώ­νο­νται είτε θα προ­βάλ­λο­νται ανα­ντί­στοι­χα με το μέγε­θος και τη σημα­σία τους.

Αλή­θεια, αν ήθε­λαν να ενη­με­ρώ­σουν τα ΜΜΕ για τις θέσεις του Ισρα­ήλ σχε­τι­κά με το Παλαι­στι­νια­κό και τον πόλε­μο, για­τί δεν έδω­σαν μια συνέ­ντευ­ξη Τύπου με παρου­σία δημο­σιο­γρά­φων από όλα τα Μέσα;

Για­τί κάλε­σαν επι­λε­κτι­κά τα στε­λέ­χη των σταθ­μών που είναι υπεύ­θυ­να για το τι λέγε­ται και τι «παί­ζε­ται» στις ενη­με­ρω­τι­κές εκπο­μπές και τα δελ­τία ειδήσεων;

Που δια­μορ­φώ­νουν τη λίστα με το ποιος θα προ­σκλη­θεί στα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πάνελ, αλλά και τη «γραμ­μή» για το τι θα συζη­τη­θεί μαζί τους; Που καθο­ρί­ζουν μαζί με τη διοί­κη­ση των Μέσων, δηλα­δή τους ιδιο­κτή­τες τους, τι θα προ­βλη­θεί και τι θα θαφτεί;

Η αλή­θεια είναι πάντως ότι η πρε­σβεία χτυ­πά­ει ανοι­χτές πόρ­τες! Από την πρώ­τη μέρα του πολέ­μου, με «ναυαρ­χί­δα» την κρα­τι­κή ΕΡΤ, ο λαός βομ­βαρ­δί­ζε­ται με «ειδή­σεις» και «αντα­πο­κρί­σεις» που παρου­σιά­ζο­νται άκρι­τα, με μονα­δι­κή πηγή τον στρα­τό και τις μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες του Ισραήλ.

Κι όταν αυτές οι κατα­φα­νέ­στα­τα κατα­σκευα­σμέ­νες ειδή­σεις δια­ψεύ­δο­νται, τίπο­τα απ’ όλα αυτά δεν «περ­νά­ει» στην ενη­μέ­ρω­ση. Αντί­θε­τα, το ψέμα αντι­κα­θί­στα­ται με ένα άλλο, ακό­μα πιο κραυ­γα­λέο ψέμα. Τα παρα­δείγ­μα­τα που έχει παρου­σιά­σει όλες αυτές τις μέρες ο «Ριζο­σπά­στης» είναι εξορ­γι­στι­κά και αποκαλυπτικά.

Όσο μεγα­λύ­τε­ρο γίνε­ται το έγκλη­μα, τόσο πιο χυδαία θα γίνο­νται τα ψέμα­τα με τα οποία προ­σπα­θούν να το δικαιο­λο­γή­σουν. Ειδι­κά όσο μεγα­λώ­νει ο κίν­δυ­νος μιας γενι­κό­τε­ρης ανά­φλε­ξης, με εμπλο­κή και της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, που για άλλη μια φορά γίνε­ται το «κοκο­ρά­κι» του αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κού σχε­δια­σμού στην περιοχή.

Η πολι­τι­κή της αυτή, που είναι πολι­τι­κή και όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, είναι σε πλή­ρη αντί­θε­ση με τα αισθή­μα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης του ελλη­νι­κού λαού για τους Παλαι­στί­νιους και τις τερά­στιες δια­δη­λώ­σεις που απαι­τούν «καμιά εμπλο­κή — καμιά συμ­με­το­χή — καμιά διευ­κό­λυν­ση» της Ελλά­δας στον πόλεμο.

Αυτές τις κρί­σι­μες ώρες, η φωνή του ελλη­νι­κού λαού και των λαών όλου του κόσμου, ακό­μα και μέσα στο Ισρα­ήλ, για να στα­μα­τή­σει τώρα η σφα­γή στη Γάζα, είναι η μεγα­λύ­τε­ρη ασπί­δα για τους Παλαι­στί­νιους, το πιο δυνα­τό τους όπλο απέ­να­ντι στον στρα­τό κατο­χής του Ισρα­ήλ και τους συμ­μά­χους του.

Η αλλη­λεγ­γύη αυτή περ­νά­ει μέσα και από την απο­κά­λυ­ψη, την ανα­μέ­τρη­ση με τη χυδαία προ­πα­γάν­δα τους! Να μη βρί­σκουν τόπο να στα­θούν τα fake news των άθλιων μηχα­νι­σμών τους! Καθή­κον όλων μας είναι να βρε­θού­με στο πλευ­ρό του Παλαι­στι­νια­κού λαού, να ακου­στεί ακό­μα πιο δυνα­τά παντού το σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στην Παλαιστίνη»!

(Το άρθρο αυτό ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από την στή­λη «Η Άπο­ψή μας» του Ριζο­σπά­στη της Τρί­της 7 Νοέμ­βρη 2023).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο