Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιδράσεις για την κοπή των δέντρων

Κάτοι­κοι των Εξαρ­χεί­ων, με τους φορείς τους, συγκε­ντρώ­θη­καν νωρίς χτες το πρωί στην πλα­τεία Εξαρ­χεί­ων, καθώς μηχα­νή­μα­τα βαρέ­ος τύπου και ανα­βα­τό­ρια πέρα­σαν μέσα από την περί­φρα­ξη και ξεκί­νη­σαν εργα­σί­ες κοπής των 72 δέντρων. Η κίνη­ση αυτή ήρθε μετά την απόρ­ρι­ψη των ασφα­λι­στι­κών μέτρων και παρά το γεγο­νός ότι εκκρε­μού­σε η δίκη στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας για την προ­σφυ­γή για δια­κο­πή των εργα­σιών κατα­σκευ­ής σταθ­μού του μετρό κάτω από την πλα­τεία. Δικη­γό­ροι από το Συντο­νι­στι­κό για τη διά­σω­ση των δέντρων πήγαν στο ΑΤ Εξαρ­χεί­ων για να ζητή­σουν να τους επι­δει­χθούν οι προ­βλε­πό­με­νες άδειες κοπής και οικο­δο­μι­κών εργα­σιών. Οι αρχές «καθά­ρι­σαν» με κάποιο μνη­μό­νιο συνερ­γα­σί­ας της «Ελλη­νι­κό Μετρό» με το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών. Νωρί­τε­ρα, στην προ­σπά­θειά τους να εμπο­δί­σουν το συνερ­γείο, κάτοι­κοι σπρώ­χτη­καν με βία και λού­στη­καν με χημι­κά από τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις. Επί­σης, αντι­προ­σω­πεία των δια­δη­λω­τών έκα­νε παρέμ­βα­ση στον προϊ­στά­με­νο εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών, μετά την κατά­θε­ση της μήνυ­σης που υπο­βλή­θη­κε στο ΑΤ Εξαρ­χεί­ων, ζητώ­ντας την παρέμ­βα­σή του για να στα­μα­τή­σει το έγκλημα.

Σε σχε­τι­κό της σχό­λιο η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Αθή­νας επι­ση­μαί­νει τις ευθύ­νες όλων όσοι ενέ­κρι­ναν τον σχε­δια­σμό του μετρό στην πλα­τεία Εξαρ­χεί­ων. Συγκε­κρι­μέ­να, ανα­φέ­ρει: «Δεν μπο­ρούν σήμε­ρα να κρύ­βο­νται πίσω από την παρα­χώ­ρη­ση του χώρου στην “Αττι­κό Μετρό ΑΕ” που οι εργο­λά­βοι της άρχι­σαν να κόβουν δέντρα στην πλα­τεία Εξαρ­χεί­ων και προ­κει­μέ­νου να βγά­λουν την ευθύ­νη από πάνω τους, να λένε στους εργα­ζό­με­νους του δήμου που δέχο­νται αλλε­πάλ­λη­λες καταγ­γε­λί­ες για την εξέ­λι­ξη αυτή, ότι “ο δήμος δεν έχει ευθύ­νη για την κοπή των δέντρων”».

Και συμπλη­ρώ­νει: «Η ύπαρ­ξη του σταθ­μού μετρό είναι ανα­γκαία για τους κατοί­κους και τους εργα­ζό­με­νους στην περιο­χή, αλλά με τους όρους που έχει σχε­δια­στεί προ­σθέ­τει ένα ακό­μα πρό­βλη­μα σε μια γει­το­νιά που ασφυ­κτιά από έλλει­ψη ελεύ­θε­ρων χώρων και πράσινου.

(…) Η έντα­ση της κατα­στο­λής είναι ανα­γκαίο συμπλή­ρω­μα μιας πολι­τι­κής που έχει για θεό την προ­στα­σία και προ­ώ­θη­ση των επεν­δύ­σε­ων και της κερ­δο­φο­ρί­ας των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων και ταυ­τό­χρο­να την αντι­με­τώ­πι­ση του οργα­νω­μέ­νου λαϊ­κού παρά­γο­ντα ώστε αντι­πα­λεύ­ει αυτήν την πολι­τι­κή ευρύ­τε­ρα». Κατα­λή­γο­ντας καλεί σε διεκ­δί­κη­ση να ανα­θε­ω­ρη­θεί η αρχι­κή μελέ­τη της εται­ρεί­ας που να παίρ­νει υπό­ψη την προ­στα­σία των ελεύ­θε­ρων χώρων και χώρων πρα­σί­νου των γει­το­νιών της Αθή­νας και να δίνει μια συν­δυα­σμέ­νη λύση και στα Εξάρ­χεια, με κρι­τή­ριο τόσο τη μετα­κί­νη­ση όσο και την ποιό­τη­τα ζωής κατοί­κων και εργα­ζο­μέ­νων, με το κόστος να επι­βα­ρύ­νει την εταιρεία.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο