Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένοπλες Δυνάμεις: Δράση όπου Γης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Βαθαί­νει η εμπλο­κή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε επι­κίν­δυ­να σχέ­δια του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να και ιμπε­ρια­λι­στι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα ως την Αφρική.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι όσα έγρα­ψε ο ίδιος ο υπουρ­γός Αμυ­νας, Ν. Δέν­διας, στα «Νέα» σκια­γρα­φώ­ντας την πρε­μού­ρα της κυβέρ­νη­σης να ανα­λά­βει ρόλους και απο­στο­λές στο αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό στρα­τό­πε­δο: «Τα τελευ­ταία 4 χρό­νια η Ελλά­δα δεν αρκέ­σθη­κε στην ιδιό­τη­τα του μέλους της Ευρω­παϊ­κής Οικο­γέ­νειας και της Βορειο­α­τλα­ντι­κής Συμ­μα­χί­ας. Δεν περιό­ρι­σε τον ορί­ζο­ντά της στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Δεν οριο­θέ­τη­σε τις ανη­συ­χί­ες της στην ελλη­νο­τουρ­κι­κή δια­φο­ρά. Προ­έ­βα­λε ένα δια­φο­ρε­τι­κό υπό­δειγ­μα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή». Αλλω­στε, όπως έγρα­ψε, η χώρα «δια­θέ­τει ευρύ­τε­ρο απο­τύ­πω­μα αμυ­ντι­κών δυνα­το­τή­των (…) Οφεί­λει να το αξιο­ποι­ή­σει», τόνι­σε, βάζο­ντας μάλι­στα θέμα ότι «οι προ­κλή­σεις στη σύγ­χρο­νη επο­χή είναι εμφα­νές ότι δεν μπο­ρούν να περιο­ρι­στούν απο­κλει­στι­κά με ανά­σχε­ση και απο­τρο­πή στρα­τιω­τι­κών ενερ­γειών και απει­λών στο πεδίο», μιλώ­ντας για «προ­λη­πτι­κή ανά­σχε­ση ευρύ­τε­ρου φάσμα­τος κιν­δύ­νων, όπως οι υβρι­δι­κές απει­λές, οι κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις και η εργα­λειο­ποί­η­ση των μετα­να­στευ­τι­κών ροών (…) πριν αυτή εκδη­λω­θεί επί του πεδί­ου», μια προ­σέγ­γι­ση περί …προ­λη­πτι­κής δρά­σης που ανοί­γει τον ασκό του Αιόλου.

Εξάλ­λου, ξεχώ­ρι­σε μια σει­ρά από συμ­φω­νί­ες που προϊ­δε­ά­ζουν για τα χει­ρό­τε­ρα, όπως «η Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής (MDCA) και η υπο­γρα­φή των δύο Τρο­πο­ποι­η­τι­κών Πρω­το­κόλ­λων, η Συμ­φω­νία για την εγκα­θί­δρυ­ση Στρα­τη­γι­κής Σχέ­σης με τη Γαλ­λία και τη Συνερ­γα­σία στην Αμυ­να και την Ασφά­λεια, η Δήλω­ση Κοι­νού Ορά­μα­τος με τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία, οι Συμ­φω­νί­ες με τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, τη Σαου­δι­κή Αρα­βία, την Αίγυ­πτο και το Ισρα­ήλ, αλλά και τα βήμα­τα συνερ­γα­σί­ας με πιο μακρι­νές, αλλά σημα­ντι­κές χώρες, όπως η Ινδία».

Ξεκα­θά­ρι­σε, μάλι­στα, ότι στην κυβέρ­νη­ση «θα εργα­σθού­με για τη διεύ­ρυν­ση αυτού του πλέγ­μα­τος Συμ­φω­νιών και κατα­νο­ή­σε­ων, τόσο με κρά­τη με τα οποία δια­τη­ρού­με στε­νές σχέ­σεις, όσο και με κρά­τη τα οποία βρί­σκο­νται εκτός του στε­νού μας ορί­ζο­ντα», αφού «ο μέγας εμπο­ρι­κός στό­λος ελλη­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων (…) επι­βάλ­λει στην Ελλά­δα να δημιουρ­γεί κατα­νο­ή­σεις και συνα­ντι­λή­ψεις για θέμα­τα ελευ­θε­ρί­ας της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας, προ­στα­σί­ας του Περι­βάλ­λο­ντος και εφαρ­μο­γής του Διε­θνούς Δικαί­ου της Θάλασ­σας, οπου­δή­πο­τε στον πλα­νή­τη μας», όπως ανέ­φε­ρε, λίγες μόνο μέρες αφό­του ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός προ­α­νήγ­γει­λε ότι «η ελλη­νι­κή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία και το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό θα βρί­σκο­νται σύντο­μα στον Ινδο-Ειρη­νι­κό, ενι­σχύ­ο­ντας την ικα­νό­τη­τα να δια­τη­ρού­νται οι θαλάσ­σιες οδοί ειρη­νι­κές, ανοι­κτές και χωρίς απο­κλει­σμούς», επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι μπίζ­νες και στρα­τιω­τι­κή εμπλο­κή πάνε μαζί.

Αλλω­στε, ο Δέν­διας θύμι­σε ότι ήδη «οι Ενο­πλες Δυνά­μεις δεν περιο­ρί­ζο­νται στα σύνο­ρά μας, δεν είναι μόνο οι φρου­ροί των συνό­ρων, των δικαιω­μά­των και των αξιών μας. Συμ­με­τέ­χουν στην ενα­έ­ρια αστυ­νό­μευ­ση του FIR της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, της Αλβα­νί­ας και του Μαυ­ρο­βου­νί­ου, στην Επι­χεί­ρη­ση “IRINI” στη Μεσό­γειο, στην επι­χεί­ρη­ση της ΕΕ για την αντι­με­τώ­πι­ση της πει­ρα­τεί­ας ανοι­χτά των ακτών της Σομα­λί­ας (“ATALANTA”), στο Λίβα­νο (UNIFIL), στην άμυ­να των εγκα­τα­στά­σε­ων παρο­χής ενέρ­γειας στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, στη συμ­με­το­χή στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε εκπαι­δευ­τι­κές απο­στο­λές σε Μοζαμ­βί­κη και Μάλι, κ.α.», ζητώ­ντας «να διευ­ρύ­νου­με, ξεπερ­νώ­ντας τους κατα­νοη­τούς δισταγ­μούς, το απο­τύ­πω­μά μας διε­θνώς. Να μετα­τρέ­ψου­με την Ελλά­δα σε αξιό­πι­στο συνερ­γά­τη παρο­χής ασφά­λειας στην παγκό­σμια κοι­νό­τη­τα», όπως έγρα­ψε, βάζο­ντας ξανά στον στό­χο της ντό­πιας αστι­κής τάξης να ανα­λά­βει ακό­μα πιο ενερ­γά ρόλο Ευρω­α­τλα­ντι­κού χωρο­φύ­λα­κα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Τόνι­σε, άλλω­στε, «την ανά­δει­ξη του Λιμέ­να της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης ως ενερ­γεια­κού κόμ­βου και όχι μόνο», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας την παρο­χή υπη­ρε­σιών στη διεκ­πε­ραί­ω­ση αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κού υλι­κού στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και την Ουκρανία.

Και όλα αυτά με «δια­τή­ρη­ση της Εθνι­κής Συνεν­νό­η­σης στους κύριους άξο­νες της Αμυ­νας και της Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής», πάνω και στη στοί­χι­ση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα προ­τάγ­μα­τα των ντό­πιων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Τη διοίκηση της εφεδρείας του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο αναλαμβάνει η Ελλάδα

Στο μετα­ξύ, σε υλο­ποί­η­ση των παρα­πά­νω, την Παρα­σκευή περα­τώ­θη­κε η αξιο­λό­γη­ση του Επι­τε­λεί­ου του 2ου Πολυ­ε­θνι­κού Τάγ­μα­τος της Δύνα­μης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF), τη διοί­κη­ση του οποί­ου ανα­λαμ­βά­νει η Ελλά­δα, μετά την επι­τυ­χή ολο­κλή­ρω­σή της.

Η αξιο­λό­γη­ση έγι­νε στη Νέα Σάντα Κιλ­κίς και διε­ξή­χθη με κρι­τή­ρια NATO από Ομά­δα Αξιο­λό­γη­σης της λυκο­συμ­μα­χί­ας, την τρί­τη συνε­χό­με­νη επι­τυ­χή δια­δι­κα­σία ΝΑΤΟι­κής αξιο­λό­γη­σης ελλη­νι­κού Τμή­μα­τος σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, με τις 2 πρώ­τες να αφο­ρούν αξιο­λο­γή­σεις του Ειδι­κού Τμή­μα­τος Αλε­ξι­πτω­τι­στών και του Τμή­μα­τος Χερ­σαί­ας Τακτι­κής Διοί­κη­σης Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων της Διοί­κη­σης Ειδι­κού Πολέ­μου (ΔΕΠ), σε άλλη μια επι­βε­βαί­ω­ση της υπα­γω­γής των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά πρό­τυ­πα και προτάγματα.

Σημειω­τέ­ον, το Πολυ­ε­θνι­κό Τάγ­μα KFOR ORF απο­τε­λεί την Επι­χει­ρη­σια­κή Εφε­δρεία των δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ στην περιο­χή του Κοσό­βου (Kosovo Force ‑KFOR) και — σε άλλο ένα δείγ­μα της έντα­σης των αντα­γω­νι­σμών — είναι η πρώ­τη φορά που συγκρο­τεί­ται από πολυ­ε­θνι­κή δύνα­μη 4 λόχων, με τη συμ­με­το­χή των Ενό­πλων Δυνά­με­ων Ελλά­δας, Αλβα­νί­ας, Βουλ­γα­ρί­ας και Ρου­μα­νί­ας αντί­στοι­χα, και τη χώρα μας ως «έθνος — πλαί­σιο» να ανα­λαμ­βά­νει τη διοί­κη­σή του.

Η ελλη­νι­κή συμ­με­το­χή πάει αρχι­κά μέχρι τις 31/12/2023 με δυνα­τό­τη­τα παρά­τα­σης εφό­σον απο­φα­σι­στεί η χρο­νι­κή επέ­κτα­ση της απο­στο­λής.

Διό­λου τυχαία, στο διά­στη­μα 21/8 — 1/9 οι Ενο­πλες Δυνά­μεις συμ­με­τεί­χαν στη δια­κρα­τι­κή άσκη­ση με την επω­νυ­μία «AGILE SPIRIT 23», που έλα­βε χώρα στη Γεωρ­γία. Συν­διορ­γα­νώ­νε­ται και διε­ξά­γε­ται από τις Ενο­πλες Δυνά­μεις των ΗΠΑ και της Γεωρ­γί­ας, συμ­με­τεί­χαν προ­σω­πι­κό και μέσα από 23 κρά­τη, ενώ από ελλη­νι­κής πλευ­ράς συμ­με­τεί­χαν 10 αξιω­μα­τι­κοί. Κατά τη διάρ­κειά της διε­ξή­χθη ένα ευρύ φάσμα χερ­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων, μετα­ξύ των οποί­ων αερο­κί­νη­τες ενέρ­γειες, επι­χει­ρή­σεις ειδι­κού σκο­πού, καθώς και εφαρ­μο­γή δια­δι­κα­σιών δια­χεί­ρι­σης — εκμε­τάλ­λευ­σης πλη­ρο­φο­ριών και σχε­δί­α­σης — λήψης απόφασης.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο