Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα για διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή: επιτυχίες, δυσκολίες και ραγδαία εξέλιξη

Πριν από δύο χρό­νια πολ­λοί θεω­ρού­σαν ότι η Τεχνη­τή Νοη­μο­σύ­νη (ΤΝ), του­λά­χι­στον εκεί­νη που έχει κάποιες ομοιό­τη­τες με την ανθρώ­πι­νη σκέ­ψη, παρέ­με­νε περισ­σό­τε­ρο επι­στη­μο­νι­κή φαντα­σία. Ο τομέ­ας σημεί­ω­νε προ­ό­δους, αλλά αυτές ήταν κατά βάση άγνω­στες στους μη ειδι­κούς. Ήρθαν το ChatGPT και τα άλλα Μεγά­λα Γλωσ­σι­κά Μοντέ­λα και ξαφ­νι­κά όλοι ήρθαν σε επα­φή με ΤΝ, που μπο­ρεί μεν να μη σκε­φτό­ταν και να μην κατα­νο­ού­σε τον κόσμο σαν άνθρω­πος, αλλά μιλού­σε σαν άνθρω­πος και μπο­ρού­σε ακό­μη και να περ­νά­ει με επι­τυ­χία πανε­πι­στη­μια­κές εξε­τά­σεις! Εγι­νε δυνα­τή η παρα­γω­γή σκέ­ψης όπως η ανθρώ­πι­νη από μηχα­νές; Οχι! Ωστό­σο οι εξε­λί­ξεις αυτές πυρο­δο­τούν με ραγδαίο ρυθ­μό αλλα­γές στην εργα­σία και ευρύ­τε­ρα στην κοι­νω­νία, που οι επι­πτώ­σεις τους αρχί­ζουν ήδη να γίνο­νται εμφα­νείς, ιδί­ως στις πιο προηγ­μέ­νες χώρες, αλλά που θα εκφρα­στούν περισ­σό­τε­ρο τα επό­με­να χρόνια.

Ένας άλλος τομέ­ας που συγκε­ντρώ­νει όλο και μεγα­λύ­τε­ρο ενδια­φέ­ρον επι­χει­ρη­μα­τιών, κρα­τών και επι­στη­μό­νων, κρί­νο­ντας από τον αριθ­μό των επι­στη­μο­νι­κών δημο­σιεύ­σε­ων κατ’ έτος και τα ποσά που επεν­δύ­ο­νται, είναι αυτός της δημιουρ­γί­ας διε­πα­φών μετα­ξύ του ανθρώ­πι­νου εγκε­φά­λου και των ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών. Μπο­ρεί κανείς να σκε­φτεί: Μα είναι δυνα­τόν να υπάρ­ξει τέτοια διε­πα­φή, που να επι­τρέ­πει την αμφί­δρο­μη επι­κοι­νω­νία μετα­ξύ ανθρώ­που και μηχα­νής; Πώς θα μπο­ρού­σαν κάποια ηλε­κτρο­νι­κά στοι­χεία να «μετα­φρά­σουν» ή να «δια­βά­σουν» μια ανώ­τε­ρη λει­τουρ­γία όπως η σκέ­ψη, πολύ περισ­σό­τε­ρο να την «τρο­φο­δο­τή­σουν»; Μήπως το εγχεί­ρη­μα είναι αντι­δια­λε­κτι­κό, μηχα­νι­στι­κό και κατά συνέ­πεια κατα­δι­κα­σμέ­νο να απο­τύ­χει; Και σε κάθε περί­πτω­ση μήπως είναι κάτι ακό­μα πολύ μακρι­νό, ώσπου να γίνει πραγματικότητα;

Τεχνη­τή Νοη­μο­σύ­νη: Πρό­ο­δος, επι­διώ­ξεις, εκτι­μή­σεις, συνέ­πειες και κίν­δυ­νοι σε έναν γορ­γά εξε­λισ­σό­με­νο τομέα

Σκέψη και νόηση

Η ενστι­κτώ­δης αντί­δρα­ση είναι απο­τέ­λε­σμα της λει­τουρ­γί­ας του γαγ­γλια­κού συστή­μα­τος των κατώ­τε­ρων ζώων που το δια­θέ­τουν, η περιο­ρι­σμέ­νη σκέ­ψη (π.χ. προ­γραμ­μα­τι­σμός δια­δο­χής ενερ­γειών) είναι προ­ϊ­όν της νευ­ρι­κής λει­τουρ­γί­ας του εγκε­φά­λου όλων των ανώ­τε­ρων ζώων και η νόη­ση απο­τέ­λε­σμα της κοι­νω­νι­κής ανά­πτυ­ξης του ανθρώ­πι­νου είδους, που οικο­δο­μή­θη­κε πάνω στην ισχυ­ρή βιο­λο­γι­κή βάση του εγκε­φά­λου του homo sapiens, όπως αυτός δια­μορ­φώ­θη­κε εξε­λι­κτι­κά. Η νόη­ση είναι ανώ­τε­ρη μορ­φή κίνη­σης της ύλης, όπως αυτή εκδη­λώ­νε­ται στο επί­πε­δο οργά­νω­σης της ύλης που αντι­προ­σω­πεύ­ει ο εγκέ­φα­λος (βιο­λο­γι­κό επί­πε­δο), με κατώ­τε­ρα επί­πε­δα εκεί­νο της κίνη­σης ηλε­κτρι­κών φορ­τί­ων και ακό­μη πιο κάτω απ’ αυτό, το βιο­χη­μι­κό επί­πε­δο, που επι­τρέ­πει τη δημιουρ­γία των ηλε­κτρι­κών δυνα­μι­κών, των ροών ηλε­κτρι­σμού και τη δια­τή­ρη­ση στη ζωή των νευ­ρι­κών κυτ­τά­ρων. Βεβαί­ως η ανθρώ­πι­νη νόη­ση δεν απο­τε­λεί απλώς μια «βιο­λο­γι­κή» κατά­κτη­ση, είναι ένα απο­κλει­στι­κά ανθρώ­πι­νο χαρα­κτη­ρι­στι­κό, απο­τέ­λε­σμα της δια­λε­κτι­κής σχέ­σης ανά­με­σα στη βιο­λο­γι­κή και κοι­νω­νι­κή του ανά­πτυ­ξη, που απο­τε­λεί μια ανώ­τε­ρη μορ­φή κίνη­σης της ύλης.

Ποιοι είναι όλοι οι βιο­λο­γι­κοί μηχα­νι­σμοί της νόη­σης δεν γνω­ρί­ζου­με ακό­μη. Γνω­ρί­ζου­με όμως ότι τα δίκτυα νευ­ρώ­νων στον φλοιό του εγκε­φά­λου, πέρα από τις γενε­τι­κά εγγε­γραμ­μέ­νες ηλε­κτρι­κές συν­δέ­σεις μετα­ξύ τους, που έχουν κατα­κτη­θεί εξε­λι­κτι­κά, απο­κτούν νέες συν­δέ­σεις, άλλες πιο ισχυ­ρές και άλλες λιγό­τε­ρο, εκπαι­δεύ­ο­νται δηλα­δή, καθώς ο άνθρω­πος αλλη­λε­πι­δρά με το φυσι­κό και κοι­νω­νι­κό περι­βάλ­λον. Οι νευ­ρώ­νες του εγκε­φά­λου πυρο­δο­τούν, στέλ­νουν δηλα­δή παλ­μούς ηλε­κτρι­κών φορ­τί­ων μέσω των αξό­νων και των δεν­δρι­τών, επι­δρώ­ντας στους ιστούς (π.χ. μυϊ­κός), αλλά και ο ένας στον άλλο, δια­μορ­φώ­νο­ντας κάθε στιγ­μή μια νέα κατά­στα­ση μέσα στον ίδιο τον εγκέ­φα­λο. Εως έναν βαθ­μό μπο­ρού­με να κατα­γρά­ψου­με αυτήν την περί­πλο­κη ηλε­κτρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, αλλά η απο­τύ­πω­ση δεν είναι ευα­νά­γνω­στη όσο η λεκτι­κή δια­τύ­πω­ση μιας σκέ­ψης. Ο λόγος είναι ο τρό­πος πραγ­μα­το­ποί­η­σης και μετά­δο­σης της σκέ­ψης στο ανθρώ­πι­νο είδος. Είναι φανε­ρό ότι η «νόη­ση», το «πνεύ­μα», ο «λόγος» του ανθρώ­που δεν προ­κύ­πτουν από την ιδε­α­λι­στι­κή έννοια της «ιδέ­ας», αλλά από σύν­θε­τες διερ­γα­σί­ες ανώ­τε­ρων και κατώ­τε­ρων μορ­φών κίνη­σης της ύλης. Γι’ αυτό και δεν έχουν κάποιο μυστι­κι­στι­κό περιεχόμενο.

Οδός επικοινωνίας

Η διε­πα­φή εγκε­φά­λου — υπο­λο­γι­στή είναι μια άμε­ση οδός επι­κοι­νω­νί­ας μετα­ξύ της ηλε­κτρι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας του εγκε­φά­λου και μιας εξω­τε­ρι­κής συσκευ­ής, είτε πρό­κει­ται για πλή­ρη ηλε­κτρο­νι­κό υπο­λο­γι­στή, είτε για μικρο­ε­λεγ­κτή κάποιου ρομπο­τι­κού μηχα­νι­σμού (π.χ. τεχνη­τού μέλους). Οι υλο­ποι­ή­σεις τέτοιων διε­πα­φών χωρί­ζο­νται σε τρεις μεγά­λες κατη­γο­ρί­ες ανά­λο­γα με την εγγύ­τη­τα των ηλε­κτρο­δί­ων και του εγκε­φα­λι­κού ιστού: Τις μη επεμ­βα­τι­κές, αυτές δηλα­δή που δεν απαι­τούν χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση (ηλε­κτρο­ε­γκε­φα­λο­γρα­φία, μαγνη­το­ε­γκε­φα­λο­γρα­φία, απει­κό­νι­ση μαγνη­τι­κού συντο­νι­σμού), τις κατά ένα μέρος επεμ­βα­τι­κές (ηλε­κτρο­φλοιο­γρα­φία και ενδο­αγ­γεια­κή τοπο­θέ­τη­ση ηλε­κτρο­δί­ων), που απαι­τούν χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση αλλά δεν φέρουν σε άμε­ση επα­φή τα δύο στοι­χεία, και τις επεμ­βα­τι­κές, που απαι­τούν διά­τρη­ση του κρα­νί­ου (διά­τα­ξη μικροη­λε­κτρο­δί­ων σε άμε­ση σύν­δε­ση με νευ­ρώ­νες), όπως αυτή που δοκί­μα­σε πριν από λίγο και­ρό σε έναν παρα­πλη­γι­κό η εται­ρεία «Neuralink» του Ιλον Μασκ, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος «Telepathy». Την περα­σμέ­νη Τρί­τη ο Μασκ δήλω­σε ότι ο ασθε­νής ανέ­καμ­ψε και είναι σε θέση να μετα­κι­νεί ένα ποντί­κι στην οθό­νη μόνο με τη σκέ­ψη του. Τίπο­τα το αδύ­να­το να συμ­βεί ή το μαγι­κό δεν υπάρ­χει σε αυτό. Το ηλε­κτρι­κό απο­τύ­πω­μα της σκέ­ψης μετα­κί­νη­σης του ποντι­κιού προς τη μία ή την άλλη κατεύ­θυν­ση είχε κατα­γρα­φεί και το εμφύ­τευ­μα, μετα­δί­δο­ντας ασύρ­μα­τα το ηλε­κτρι­κό απο­τύ­πω­μα της εγκε­φα­λι­κής λει­τουρ­γί­ας του παρα­πλη­γι­κού σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο, επι­τρέ­πει στον υπο­λο­γι­στή να το συγκρί­νει με τα κατα­χω­ρη­μέ­να δεδο­μέ­να και ανά­λο­γα με ποια από αυτά ται­ριά­ζει να μετα­κι­νεί κατάλ­λη­λα τον δρο­μέα του ποντικιού.

Όπως εξη­γού­σε ο καθη­γη­τής Νευ­ρο­λο­γί­ας στην Ιατρι­κή Σχο­λή του ΕΚΠΑ — Αιγι­νή­τειο Νοσο­κο­μείο, Νίκος Σκαρ­μέ­ας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην «ERT NEWS»: «Το σκε­πτι­κό είναι το εξής. Να μπο­ρού­με να κατα­γρά­φου­με τη λει­τουρ­γία του εγκε­φά­λου, τα σήμα­τα που εκπέ­μπει ο εγκέ­φα­λος, ας το πού­με ηλε­κτρι­κά σήμα­τα, και να μπο­ρού­με να κατα­νο­ού­με κάθε τέτοιο σήμα σε τι είδους εντο­λή του εγκε­φά­λου αντι­στοι­χεί (…) για παρά­δειγ­μα εγώ σκέ­φτο­μαι αυτήν τη στιγ­μή ότι περ­πα­τάω προς την πόρ­τα και ανοί­γω την πόρ­τα βάζο­ντας το κλει­δί, ο εγκέ­φα­λός μου, όταν το σκέ­φτο­μαι αυτό, βγά­ζει κάποια συγκε­κρι­μέ­να σήμα­τα. Θέλου­με λοι­πόν με αυτήν τη βοή­θεια της τεχνο­λο­γί­ας να κατα­γρά­ψου­με αυτήν την αλλη­λου­χία σημά­των, ώστε να γνω­ρί­ζει ο υπο­λο­γι­στής ότι όταν σκέ­φτο­μαι, ότι όταν εκπέ­μπο­νται αυτά τα συγκε­κρι­μέ­να σήμα­τα, έχω στο μυα­λό μου αυτήν τη συγκε­κρι­μέ­νη ενέργεια».

Σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή, το σκε­πτι­κό είναι να μπο­ρού­με να δια­βά­ζου­με τα σήμα­τα του εγκε­φά­λου μέσω των υπο­λο­γι­στών και εν συνε­χεία να δίνου­με εντο­λή σε έναν άλλο υπο­λο­γι­στή ή σε κάποιο ρομπότ, το οποίο θα εκτε­λεί μια συγκε­κρι­μέ­νη ενέργεια.

Παρα­δείγ­μα­τος χάριν, «αντί εγώ να πιά­νω το ποντί­κι ή αντί να δακτυ­λο­γρα­φώ κάτι, απλώς να το σκέ­φτο­μαι και μια μικρή συσκευή που θα έχει εμφυ­τευ­τεί στον εγκέ­φα­λό μου να παίρ­νει το σήμα, να το ανα­λύ­ει και να δίνει εντο­λή στον υπο­λο­γι­στή απευ­θεί­ας ή σε ένα ρομπότ να κάνει μια συγκε­κρι­μέ­νη ενέρ­γεια».

Ο πιο βολι­κός τύπος υλο­ποί­η­σης της διε­πα­φής εγκε­φά­λου — υπο­λο­γι­στή είναι φυσι­κά ο μη επεμ­βα­τι­κός και κατά δεύ­τε­ρο λόγο ο μερι­κώς επεμ­βα­τι­κός. Ωστό­σο, οι επεμ­βα­τι­κές διε­πα­φές επι­τρέ­πουν τη συλ­λο­γή ακρι­βέ­στε­ρων πλη­ρο­φο­ριών, καθώς το ηλε­κτρι­κό δυνα­μι­κό που μπο­ρεί ένα εμφύ­τευ­μα να μετρή­σει είναι χίλιες φορές μεγα­λύ­τε­ρο από αυτό που προ­σπα­θούν να μετρή­σουν οι μη επεμ­βα­τι­κές διε­πα­φές, επει­δή μεσο­λα­βούν το κρα­νίο, ο εγκε­φα­λι­κός φραγ­μός και το παρέγ­χυ­μα. Με πολύ μεγα­λύ­τε­ρη ακρί­βεια μπο­ρούν να μετρη­θούν τα μιλι­βόλτ (χιλιο­στά του βολτ) συγκρι­τι­κά με τα μικρο­βόλτ (εκα­τομ­μυ­ριο­στά του βολτ). Επι­πλέ­ον, οι επεμ­βα­τι­κές διε­πα­φές μπο­ρούν να στο­χεύ­σουν συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές νευ­ρώ­νων, έως και μεμο­νω­μέ­νους νευ­ρώ­νες, καθώς και νευ­ρώ­νες που βρί­σκο­νται σε λίγο μεγα­λύ­τε­ρο βάθος μέσα στον εγκέ­φα­λο, συγκρι­τι­κά π.χ. με την ηλε­κτρο­ε­γκε­φα­λο­γρα­φία, που μετρά ηλε­κτρι­κά δυνα­μι­κά σε μεγά­λο μέρος του κρα­νί­ου και δεν μπο­ρεί να πάρει μετρή­σεις από βαθύ­τε­ρα. Η «Neuralink» και οι άλλες εται­ρεί­ες που πει­ρα­μα­τί­ζο­νται με επεμ­βα­τι­κές διε­πα­φές προ­σπα­θούν να απο­κτή­σουν όσο γίνε­ται περισ­σό­τε­ρες και πιο ακρι­βείς πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με την ηλε­κτρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της περιο­χής του εγκε­φά­λου που στο­χεύ­ουν (προς το παρόν είναι κάποια περιο­χή που γει­το­νεύ­ει με το κινη­τι­κό κέντρο).

ΚΟΜΕΠ _Αφιέρωμα “ψηφια­κός μετα­σχη­μα­τι­σμός” __1o

Πορεία

Η χρή­ση της διε­πα­φής εγκε­φά­λου — υπο­λο­γι­στή, είτε για αντι­με­τώ­πι­ση κινη­τι­κών προ­βλη­μά­των του ατό­μου (κίνη­ση ρομπο­τι­κών μελών, επι­κοι­νω­νία μέσω υπο­λο­γι­στή κ.λπ.), είτε για απο­δο­τι­κό­τε­ρο χει­ρι­σμό των μηχα­νών (ενδια­φέ­ρει επι­χει­ρή­σεις και κυβερ­νή­σεις — στρα­τούς), είτε ακό­μη και για ψυχα­γω­γι­κούς λόγους (παι­χνί­δια κ.τ.λ.), δεν προ­ϋ­πο­θέ­τει την κατα­νό­η­ση της ίδιας της σκέ­ψης από τις σχε­τι­κές συσκευ­ές. Κάπως απλου­στευ­τι­κά, αρκούν η ανα­γνώ­ρι­ση της σκέ­ψης από το ηλε­κτρι­κό της απο­τύ­πω­μα και η δυνα­τό­τη­τα υπο­βο­λής σκέ­ψης, εφαρ­μό­ζο­ντας μέσω της διε­πα­φής το κατα­χω­ρη­μέ­νο αντί­στοι­χο με τη σκέ­ψη ηλε­κτρι­κό απο­τύ­πω­μα στον εγκέφαλο.

Η σχε­τι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να μπο­ρεί να έχει εντα­θεί τις δύο τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες, αλλά έχει ξεκι­νή­σει φέρ­νο­ντας χει­ρο­πια­στά απο­τε­λέ­σμα­τα ήδη από τη δεκα­ε­τία του 1970, δηλα­δή πριν από μισό αιώ­να. Αυτός που εισή­γα­γε τον όρο διε­πα­φή εγκε­φά­λου — υπο­λο­γι­στή ήταν ο Ζακ Βιντάλ, που το 1977 επέ­δει­ξε τη δυνα­τό­τη­τα μέσω εγκε­φα­λο­γρα­φί­ας το υπο­κεί­με­νο να μετα­κι­νεί ένα αντι­κεί­με­νο μέσα σε λαβύ­ριν­θο, που απει­κο­νι­ζό­ταν σε οθό­νη υπο­λο­γι­στή. Την ίδια περί­ο­δο ερευ­νη­τές πέτυ­χαν να κατα­σκευά­σουν διε­πα­φή που επέ­τρε­πε σε πιθή­κους να κινούν με το μυα­λό τους μηχα­νι­κούς βρα­χί­ο­νες για να φέρ­νουν τρο­φή στο στό­μα τους. Τη δεκα­ε­τία του 1980, ο Α. Γεωρ­γό­που­λος στο Πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς ανα­κά­λυ­ψε τη μαθη­μα­τι­κή σχέ­ση ανά­με­σα στα ηλε­κτρι­κά δυνα­μι­κά μεμο­νω­μέ­νων νευ­ρώ­νων των μακά­κων πιθή­κων και στην κατεύ­θυν­ση στην οποία ανοί­γουν τα χέρια τους. Το 1988 επι­δεί­χθη­κε για πρώ­τη φορά διε­πα­φή και πάλι μέσω ηλε­κτρο­ε­γκε­φα­λο­γρα­φί­ας, που επέ­τρε­πε σε άνθρω­πο να ελέγ­χει ρομπότ με τη σκέ­ψη του (Μπο­ζι­νόβ­σκι, Σέστα­κοφ, Μπο­ζι­νόφ­σκα). Το 1990 κατα­σκευά­στη­κε διε­πα­φή που ανί­χνευε το δυνα­μι­κό CNV του εγκε­φά­λου, το οποίο μετα­βάλ­λε­ται μερι­κές στιγ­μές πριν συμ­βεί ένα ανα­με­νό­με­νο γεγο­νός. Τη δεκα­ε­τία του 1990, ο Μ. Νικο­λέ­λις στο Πανε­πι­στή­μιο Ντιουκ έφτια­ξε διε­πα­φές που επέ­τρε­παν την κατα­γρα­φή χει­ρι­σμών ρομπο­τι­κού βρα­χί­ο­να από πιθή­κους και την ανα­πα­ρα­γω­γή των χει­ρι­σμών. Εδει­ξε ότι η δρα­στη­ριό­τη­τα μεγά­λων ομά­δων νευ­ρώ­νων μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει πρό­βλε­ψη για τη θέση του βρα­χί­ο­να. Το 1999 απο­κω­δι­κο­ποι­ή­θη­καν οι νευ­ρω­νι­κές πυρο­δο­τή­σεις που δημιουρ­γού­νται στον εγκέ­φα­λο μιας γάτας από τις εικό­νες που βλέ­πει, παρά­γο­ντας θολές εκδο­χές με μεγά­λη ομοιό­τη­τα με τις πραγ­μα­τι­κές εικόνες.

Το 2005, ο τετρα­πλη­γι­κός Μ. Ναγκλ έγι­νε ο πρώ­τος άνθρω­πος που μπό­ρε­σε να ελέγ­ξει με τη σκέ­ψη του ένα τεχνη­τό χέρι, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας διε­πα­φή (εμφύ­τευ­μα) της «Cyberkinetics». Το εμφύ­τευ­μα είχε 10 φορές λιγό­τε­ρα ηλε­κτρό­δια από αυτό που τοπο­θέ­τη­σε πρό­σφα­τα η «Neuralink» σε άλλον τετρα­πλη­γι­κό. Μελέ­τες της δεκα­ε­τί­ας του 2010, χρη­μα­το­δο­τού­με­νες από την DARPA, την ερευ­νη­τι­κή υπη­ρε­σία του υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας των ΗΠΑ, έδει­ξαν τη δυνα­τό­τη­τα νευ­ρι­κού ερε­θι­σμού για την απο­κα­τά­στα­ση νευ­ρω­νι­κών και συμπε­ρι­φο­ρι­κών λει­τουρ­γιών και τη …βελ­τί­ω­ση της εκπαί­δευ­σης και της από­δο­σης του ανθρώ­που. Το 2019, ερευ­νη­τές επέ­δει­ξαν διε­πα­φή μέσω ηλε­κτρο­φλοιο­γρα­φί­ας που τρο­φο­δο­τώ­ντας με τα δεδο­μέ­να της ένα σύστη­μα ΤΝ με μηχα­νι­κή μάθη­ση, το εκπαί­δευ­σε ώστε άνθρω­ποι με προ­βλή­μα­τα ομι­λί­ας να μπο­ρούν να μιλούν μέσω αυτού με συν­θε­τι­κή φωνή. Το 2021, ερευ­νη­τές της ίδιας ομά­δας έδει­ξαν ότι η ικα­νό­τη­τα αυτής της διε­πα­φής να απο­κω­δι­κο­ποιεί λέξεις και προ­τά­σεις επέ­τρε­ψε σε ασθε­νή με πλή­ρη ανι­κα­νό­τη­τα λόγου να ξανα­μι­λή­σει μετά από 15 χρό­νια. Αλλη διε­πα­φή από επι­στή­μο­νες του Στάν­φορντ επέ­τρε­ψε σε τετρα­πλη­γι­κό να γρά­φει με το μυα­λό του σε υπο­λο­γι­στή με ρυθ­μό 86 χαρα­κτή­ρων ανά λεπτό. Το 2023 δύο μελέ­τες χρη­σι­μο­ποί­η­σαν διε­πα­φές που επέ­τρε­παν την απο­κω­δι­κο­ποί­η­ση λόγου με ρυθ­μό 62 και 79 λέξε­ων ανά λεπτό αντί­στοι­χα. Με χρη­μα­το­δό­τη­ση της DARPA κατα­σκευά­στη­καν διε­πα­φές με τον εγκέ­φα­λο εντό­μων, που επέ­τρε­παν τον τηλε­χει­ρι­σμό των εντό­μων, ερε­θί­ζο­ντας κατάλ­λη­λους νευ­ρώ­νες στον εγκέ­φα­λό τους, ώστε να στρί­βουν προς την επι­θυ­μη­τή κατεύ­θυν­ση, να επι­τα­χύ­νουν κ.λπ. Ερευ­νες έχουν γίνει και στην κατεύ­θυν­ση διε­πα­φών «τηλε­πα­θη­τι­κής» επι­κοι­νω­νί­ας περισ­σό­τε­ρων του ενός ατό­μων (απο­κω­δι­κο­ποί­η­ση, ασύρ­μα­τη τηλε­με­τά­δο­ση και επα­να­κω­δι­κο­ποί­η­ση σκέ­ψε­ων στον εγκέ­φα­λο άλλου ατό­μου). Ολη αυτή η έρευ­να που έχει προη­γη­θεί, περ­νά­ει σε άλλο επί­πε­δο και απο­κτά άλλο οικο­νο­μι­κό και πολι­τι­κό ενδια­φέ­ρον σε συν­δυα­σμό με τις εξε­λί­ξεις στην ΤΝ, ιδιαί­τε­ρα τις τελευ­ταί­ες δύο δεκαετίες.

Το μεγα­λύ­τε­ρο εμπό­διο στην τεχνο­λο­γία διε­πα­φών εγκε­φά­λου — υπο­λο­γι­στή αυτήν τη στιγ­μή είναι η έλλει­ψη ενός αισθη­τή­ρα που να επι­τρέ­πει ασφα­λή, ακρι­βή και στα­θε­ρή πρό­σβα­ση στα εγκε­φα­λι­κά σήμα­τα, καθώς οι μη επεμ­βα­τι­κοί δεν είναι ακρι­βείς και βολι­κοί, ενώ οι επεμ­βα­τι­κοί συχνά αντι­με­τω­πί­ζουν επί­θε­ση από το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα, δημιουρ­γία ουλώ­δους ιστού, φλεγ­μο­νή και στα­δια­κή απο­σύν­δε­ση από τους νευ­ρώ­νες ή απο­νέ­κρω­ση των τελευ­ταί­ων. Η εφεύ­ρε­ση αισθη­τή­ρα με όλα τα επι­θυ­μη­τά χαρα­κτη­ρι­στι­κά θα επέ­κτει­νε κατά πολύ τις δυνα­τό­τη­τες επι­κοι­νω­νί­ας ανά­με­σα στον άνθρω­πο και τη μηχα­νή. Με τον ρυθ­μό που εξε­λίσ­σε­ται η σχε­τι­κή έρευ­να, ένας τέτοιος αισθη­τή­ρας μπο­ρεί να είναι δια­θέ­σι­μος μέσα στην τρέ­χου­σα ή την επό­με­νη δεκα­ε­τία, αν όχι νωρίτερα.

Η διε­πα­φή, δια­σύν­δε­ση εγκε­φά­λου — μηχα­νής για οποια­δή­πο­τε χρή­ση και σκο­πό, στη­ρί­ζε­ται ακρι­βώς στη δυνα­τό­τη­τα απο­κω­δι­κο­ποί­η­σης, «δια­βά­σμα­τος» της ανθρώ­πι­νης σκέ­ψης, του­λά­χι­στον της απλού­στε­ρης, ανοί­γο­ντας βέβαια και τη δυνα­τό­τη­τα για την αντί­στρο­φη δια­δι­κα­σία της παρέμ­βα­σης σε αυτή. Η δυνα­τό­τη­τα να «δια­βά­ζε­ται» η «σκιά» των απλού­στε­ρων σκέ­ψε­ων, το ηλε­κτρι­κό απο­τύ­πω­μά τους, υπάρ­χει ήδη. Το σίγου­ρο είναι ότι οι εξε­λί­ξεις τρέ­χουν. Ο αντα­γω­νι­σμός γύρω από το ποιος θα κόψει πρώ­τος το νήμα στον αγώ­να για την αξιο­ποί­η­ση των δυνα­το­τή­των της ΤΝ, ποιος θα έχει το προ­βά­δι­σμα τεχνο­λο­γί­ας διε­πα­φής «ανθρώ­που — μηχα­νής» στην καπι­τα­λι­στι­κή παρα­γω­γή αλλά και στο εποι­κο­δό­μη­μα, είναι σκλη­ρός. Στην κούρ­σα μπαί­νει δυνα­μι­κά και η Κίνα σύμ­φω­να με μια σει­ρά δημο­σιευ­μά­των. Σχε­δόν καθη­με­ρι­νά κατα­γρά­φο­νται και νέες εξε­λί­ξεις σε αυτό το πεδίο, που μπαί­νει στο επί­κε­ντρο των διά­φο­ρων οικο­νο­μι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών φόρουμ και των ανα­λύ­σε­ων αστι­κών επι­τε­λεί­ων. Είναι καθα­ρά ρητο­ρι­κό το ερώ­τη­μα αν η κούρ­σα του αντα­γω­νι­σμού για το ποιος θα έχει το προ­βά­δι­σμα στην αξιο­ποί­η­ση τέτοιων δυνα­το­τή­των της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας γίνε­ται για τη βελ­τί­ω­ση της ζωής παρα­πλη­γι­κών και ανθρώ­πων με ανα­πη­ρία, που πράγ­μα­τι μπο­ρούν να ωφε­λη­θούν από αυτές τις εξε­λί­ξεις, ή με σκο­πό την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, την αξιο­ποί­η­σή τους στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά και ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­διά τους. Η απά­ντη­ση είναι προφανής.

Πηγή
Ριζο­σπά­στης \ Σταύ­ρος Ξενικουδάκης

Δεί­τε:


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο