Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αθλιότητες και κουτοπονηριές της «ΕφΣυν» για την Κούβα

1. Ο αγγλι­κός όρος yellow journalism = κίτρι­νος τύπος πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στα μέσα της 10ετίας του 1890 χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας –τότε κάποιες εφη­με­ρί­δες που προ­σπα­θού­σαν να αυξή­σουν η κάθε μία την κυκλο­φο­ρία της ένα­ντι της άλλης (η New York World του Πού­λι­τζερ και η New York Journal του Γουί­λιαμ Ράντολφ Χερστ κατη­γο­ρή­θη­καν –δικαί­ως αδί­κως ως σκανδαλοθηρικές).

2. Ο όρος πρω­το­χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από τον εκδό­τη της New York Press, αλλά φημο­λο­γεί­ται ότι παρό­μοιους όρους χρη­σι­μο­ποιού­σαν προ­φο­ρι­κά πολ­λοί από τους σχε­τι­ζό­με­νους με τα ΜΜΕ εκεί­νης της επο­χής. Ποτέ δεν θα μάθου­με αν τον δημιούρ­γη­σε το κίτρι­νο χρώ­μα των εφη­με­ρί­δων ή από η κωμι­κή φιγού­ρα The Yellow Kid.

3. 50+ χρό­νια μετά ο “Citizen Kane” (Πολί­της Κέιν) πεθαί­νο­ντας με το Rosebud (άνθος του ρόδου) στα χεί­λη του, σε ένα film à clef προ­α­ναγ­γέλ­λει τη νέα επο­χή των μεγι­στά­νων του (αστι­κού) τύπου και αυτών που τρι­γύ­ρω τους προ­σπα­θούν να γλύ­ψουν κανα κόκκαλο

4. Τον κ.ο Δημή­τρη Γεωρ­γί­ου –καρ­διο­λό­γο –κατά ΕφΣυν, δεν τον γνω­ρί­ζου­με –εμείς έχου­με προ­σω­πι­κό για­τρό της καρ­διάς μας

5. Απο­ρί­ας άξιον (ρητο­ρι­κή ερώ­τη­ση): για­τί ρε έρμε κ.ε Δημή­τρη, δεν ασχο­λεί­σαι με το συνά­φι σου, αλλά προ­σπα­θείς να κολυ­μπή­σεις σε ύδα­τα βουρ­κώ­δη –κατά δήλω­ση με βάση και την ιστο­σε­λί­δα “communistas cuba” και τα λεγό­με­να γνω­στού και μη εξαι­ρε­τέ­ου Frank Garcia Hernadez

(…)

Γνωστά-άγνωστα τρολ | τρωκτικά και
η …μπότα της Σταλινικής γραφειοκρατίας

Πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε ‑γρά­φει ο κύριος αυτός, για το «πώς ένας τυφώ­νας, ως αφορ­μή, εξε­λίσ­σε­ται σε πολι­τι­κή εξέ­γερ­ση» και επί­σης δια­βά­ζου­με ότι «στην Κού­βα επα­να­λαμ­βά­νε­ται το 2022 η δια­μαρ­τυ­ρία της κου­βα­νι­κής εργα­τι­κής τάξης που εκδη­λώ­θη­κε για πρώ­τη φορά τον Ιού­λιο του 2021 και είχε ως απο­τέ­λε­σμα την σύλ­λη­ψη αρκε­τών δια­μαρ­τυ­ρο­μέ­νων μετα­ξύ των οποί­ων πολ­λών μελών της κου­βα­νι­κής “αρι­στε­ράς”», πως πολ­λοί από τους συλ­λη­φθέ­ντες απο­λύ­θη­καν από τις δου­λειές τους, μαζί και συγ­γε­νείς τους και σε άλλους επι­βλή­θη­καν υπερ­βο­λι­κές ποι­νι­κές ποι­νές, ότι «η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση-γρα­φειο­κρα­τία, στρου­θο­κα­μη­λί­ζου­σα, προ­σπά­θη­σε να δυσφη­μί­σει τις δια­δη­λώ­σεις ως προ­σπά­θεια πρα­ξι­κο­πή­μα­τος ‑προ­φα­νώς “αντε­πα­να­στα­τι­κού”» κλπ. κλπ.

«Ατέχνως» | Κούβα 
Το αποτύπωμα του τυφώνα Ian

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίαν στοίχισε τη ζωή σε 62 ανθρώπους στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα

(ΕφΣυν)

«Χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός επα­νά­λη­ψης της απο­δο­κι­μα­σί­ας του Κου­βα­νού προ­έ­δρου τον Ιού­λιο του 2021 από τους εργα­ζό­με­νους όταν προ­σπά­θη­σε να ελέγ­ξει τις δια­δη­λώ­σεις με την παρου­σία του ‑αυτή την φορά προ­σπα­θώ­ντας να εξη­γή­σει τι συμ­βαί­νει απο­φά­σι­σε να απο­συρ­θεί πριν τον υπο­δε­χτούν με πλα­στι­κά μπου­κά­λια που τού πέτα­ξαν όπως συνέ­βη στις 11-Iουλ-2021 στο Antonio de los Banos» και μετά λίγο απ΄όλα…

Στις 29 και 30 Σεπτεμ­βρί­ου στή­θη­καν οδο­φράγ­μα­τα στη Αβάνα.

Το βρά­δυ της 1ης Οκτώ­βρη εμπό­δι­σαν την διέ­λευ­ση τραίνου (!!)

Δυο βδο­μά­δες πριν διε­ξή­χθη το δημο­ψή­φι­σμα που περιε­λάμ­βα­νε αλλα­γές στον οικο­γε­νεια­κό κώδι­κα πού αφο­ρού­σε και τα δικαιώ­μα­τα της LGTBIQ κοι­νό­τη­τας, με το …το απο­τέ­λε­σμα να θεω­ρεί­ται κόλα­φος για την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση όταν

από τα 8.447.467 ψηφο­φό­ρους υπο­στή­ρι­ξαν την κυβερ­νη­τι­κή πρό­τα­ση μόνο 3.950.288, δηλ ο κώδι­κας εγκρί­θη­κε με λιγό­τε­ρο από το 50% των ψηφο­φό­ρων, όταν επί Φιντέλ δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από 90%! και η συμ­με­το­χή ήταν 75% όταν δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από το 86%… (κλπ)

Για πρώ­τη φορά μετά την απο­χώ­ρη­ση της ιστο­ρι­κής ηγε­σί­ας της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης [Φιντέλ, Τσε Γκε­βά­ρα, Καμί­λο Σιεν­φου­έ­γος, Ραούλ] η χώρα διχάζεται.

Βέβαια χωρίς να υπάρ­χει σαφής εξή­γη­ση 4.000.000 και πλέ­ον Κου­βα­νοί έχουν πάψει να υπο­στη­ρί­ζουν την κυβέρνηση.

Το κλί­μα μυρί­ζει μπα­ρού­τι αν η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θή­σει να κατα­στεί­λει τις δια­δη­λώ­σεις ‑μια κυβέρ­νη­ση που δεν μπο­ρεί να κατα­στεί­λει και μια μαχό­με­νη εργα­τι­κή τάξη χωρίς επα­να­στα­τι­κή ηγε­σία, ενώ …βιώ­νε­ται κατά­στα­ση ισορ­ρο­πί­ας τρόμου.

Τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά επι­τε­λεία καρα­δο­κούν να επω­φε­λη­θούν εάν η εργα­τι­κή τάξη αδυ­να­τεί να ηγη­θεί στην εξέ­γερ­ση που τεί­νει να δημιουρ­γη­θεί και να δώσει σοσια­λι­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά — Καρα­δο­κούν προ­κει­μέ­νου να πέσει η εξου­σία στα χέρια μιας αντι­δρα­στι­κής δεξιάς και να μετα­τρέ­ψουν το νησί του Μαρ­τί, του Φιντέλ και του Τσέ σε απέ­ρα­ντο καζί­νο και πορνείο.

Δείτε «Ατέχνως»:
ΚΟΥΒΑ: «Ανεξαρτησία σημαίνει να είσαι στο στόμα του λύκου και να του λες “άντε γαμήσου”
»

(ΕφΣυν) Ο Λέον Τρό­τσκι στο βιβλίο του ”Προ­δο­μέ­νη Επα­νά­στα­ση” δια­τυ­πώ­νει την πρό­βλε­ψή του για το που βαδί­ζει η ΕΣΣΔ κάτω από την μπό­τα της Στα­λι­νι­κής γρα­φειο­κρα­τί­ας και κάτι ανά­λο­γο συμ­βαί­νει σήμε­ρα στην Κού­βα και στο αδιέ­ξο­δο που καλεί­ται να λύσει η εργα­τι­κή τάξη ενά­ντια στον σοσια­λι­σμό σε μια μόνο χώρα της Στα­λι­νι­κής τύφλας, και ενά­ντια στα κορά­κια του διε­θνούς κεφα­λαί­ου που καρα­δο­κούν… Η γρα­φειο­κρα­τία δεν είναι μόνο μηχα­νι­σμός κατα­να­γκα­σμού, είναι ακό­μη και μια μόνι­μη αιτία πρό­κλη­σης. Και μόνη η ύπαρ­ξη μιας αχόρ­τα­γης κάστας από αφέ­ντες, ψεύ­τρας και κυνι­κής, δεν μπο­ρεί να μην ξεση­κώ­νει μια κρυ­φή εξέγερση.

Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Με την αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει! — ¡Hasta la Victoria Siempre!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο