Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικανοεβραίοι από το Άγαλμα της Ελευθερίας κατήγγειλαν τη σφαγή στη Γάζα

Αρκε­τές εκα­το­ντά­δες Αμε­ρι­κα­νο­ε­βραί­οι έκα­ναν ειρη­νι­κή κατά­λη­ψη χθες Δευ­τέ­ρα στο Άγαλ­μα της Ελευ­θε­ρί­ας στη Νέα Υόρ­κη για να απαι­τή­σουν το Ισρα­ήλ να κηρύ­ξει κατά­παυ­ση του πυρός και να τερ­μα­τί­σει τον «γενο­κτο­νι­κό βομ­βαρ­δι­σμό Παλαι­στι­νί­ων αμά­χων στη Γάζα».

Με μαύ­ρα μπλου­ζά­κια που έγρα­φαν συν­θή­μα­τα όπως «Οι Εβραί­οι απαι­τούν κατά­παυ­ση του πυρός τώρα» ή «Όχι στο όνο­μά μας», αρκε­τές εκα­το­ντά­δες άπλω­σαν πανό με συν­θή­μα­τα όπως «Όλος ο κόσμος βλέ­πει» ή «Οι Παλαι­στί­νιοι πρέ­πει να είναι ελεύ­θε­ροι» στο εμβλη­μα­τι­κό άγαλ­μα, παγκο­σμί­ως γνω­στό σύμ­βο­λο της Νέας Υόρκης.

«Οι διά­ση­μες λέξεις της Εβραί­ας προ­γό­νου μας (σ.σ. της Αμε­ρι­κα­νί­δας ποι­ή­τριας του 19ου αιώ­να) Έμα Λάζα­ρους που είναι χαραγ­μέ­νες σ’ αυτό το μνη­μείο μας υπο­χρε­ώ­νουν να δρά­σου­με για να υπο­στη­ρί­ξου­με τους Παλαι­στί­νιους στη Γάζα που ποθούν να ανα­σά­νουν ελεύ­θε­ροι», τόνι­σε σε ανα­κοί­νω­σή του ο Τζέι Σέι­περ, της οργά­νω­σης «Εβραϊ­κή Φωνή για την Ειρή­νη» (Jewish Voice for Peace, JVP).

Με ανα­κοί­νω­σή της η οργά­νω­ση Ινστι­τού­το για την Κατα­νό­η­ση στη Μέση Ανα­το­λή (Institute for Middle Understanding, IMEU) αξί­ω­σε «να τερ­μα­τι­στεί ο γενο­κτο­νι­κός βομ­βαρ­δι­σμός από το Ισρα­ήλ Παλαι­στι­νί­ων αμά­χων στη Γάζα».

Εξάλ­λου, μέρος της αμε­ρι­κα­νι­κής εβραϊ­κής νεο­λαί­ας, που γενι­κά είναι προ­ο­δευ­τι­κή έχει ξεση­κω­θεί εναντί­ον της κυβέρ­νη­σης του Ισρα­ήλ υπό τον Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, την οποία κατη­γο­ρεί πως δια­πράτ­τει «γενο­κτο­νία» των Παλαι­στι­νί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας. Καταγ­γέλ­λει επί­σης τη στρα­τιω­τι­κή και διπλω­μα­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν στο εβραϊ­κό κράτος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο