Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακαλύφθηκε ασυνήθιστο αστρικό σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις!

Οι αστρο­νό­μοι ανα­κά­λυ­ψαν ένα σπά­νιο αστρι­κό σύστη­μα, στο οποίο υπάρ­χουν έξι άστρα που δημιουρ­γούν έξι εκλεί­ψεις μετα­ξύ τους, όταν παρα­τη­ρού­νται από το ηλια­κό σύστη­μά μας. Πρό­κει­ται για το σύστη­μα TIC 168789840 σε από­στα­ση περί­που 1.900 ετών φωτός από τη Γη.

Η ανα­κά­λυ­ψη έγι­νε με το δια­στη­μι­κό τηλε­σκό­πιο «Transiting Exoplanet Survey Satellite» (TESS) της NASA.
Προς το παρόν, δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί η ύπαρ­ξη εξω­πλα­νη­τών σε αυτό το ασυ­νή­θι­στο σύστη­μα. Αν υπάρ­χουν, θα βλέ­πουν μάλ­λον δύο ήλιους και παράλ­λη­λα τέσ­σε­ρα πολύ φωτει­νά άστρα να «χορεύ­ουν» στον ουρα­νό τους.

Δεν είναι το πρώ­το σύστη­μα έξι άστρων που ανα­κα­λύ­πτε­ται, καθώς έχουν ήδη βρε­θεί μερι­κά ακό­μη. Είναι όμως το πρώ­το εξα­πλό αστρι­κό σύστη­μα εξα­πλών εκλεί­ψε­ων, στο οποίο ‑όπως φαί­νε­ται από τη Γη- κάθε φορά που ένα άστρο περ­νά­ει μπρο­στά από ένα άλλο, δημιουρ­γεί μια έκλει­ψη ορα­τή στα τηλε­σκό­πια. Από κάποια άλλη «εξω­γή­ι­νη» οπτι­κή γωνία, τα άστρα δεν θα φαί­νο­νταν να μπλο­κά­ρουν το ένα το φως του άλλου.

Το TIC 168789840 απο­τε­λεί­ται από τρία ζεύ­γη άστρων, δύο εσω­τε­ρι­κά και ένα εξω­τε­ρι­κό. Τα δύο εσω­τε­ρι­κά ζεύ­γη κινού­νται σε κοντι­νές τρο­χιές το ένα πέριξ του άλλου και αυτή η τετρά­δα κινεί­ται γύρω από ένα κοι­νό κέντρο βαρύ­τη­τας. Σε μεγα­λύ­τε­ρη από­στα­ση, βρί­σκε­ται ένα εξω­τε­ρι­κό ζεύ­γος άστρων, τα οποία κινού­νται το ένα γύρω από το άλλο και ταυ­τό­χρο­να και τα δύο μαζί κινού­νται γύρω από την εσω­τε­ρι­κή τετρά­δα, δια­γρά­φο­ντας μια πλή­ρη περι­φο­ρά κάθε 2.000 χρό­νια και ολο­κλη­ρώ­νο­ντας έτσι μια περί­πλο­κη αστρι­κή «χορο­γρα­φία».

TIC 168789840 1

Το «τρίο» των αστρι­κών ζευ­γών, χάρη στη βαρυ­τι­κή αλλη­λε­ξάρ­τη­σή του, κινεί­ται γύρω από το γαλα­ξια­κό κέντρο ως ένα ενιαίο αστρι­κό σύστη­μα. Οι αστρο­νό­μοι δεν γνω­ρί­ζουν πόσα τέτοια πολύ­πλο­κα αστρι­κά συστή­μα­τα υπάρ­χουν στον γαλα­ξία μας και πέρα από αυτόν. Επί­σης παρα­μέ­νει αίνιγ­μα η προ­έ­λευ­ση τέτοιων συστη­μά­των με τόσα πολ­λά άστρα.

πηγή: NASA

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο