Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακούφιση στο Ισραήλ επειδή η ταινία Foxtrot δεν θα είναι υποψήφια για Όσκαρ

Η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού του Ισρα­ήλ ανά­σα­νε με ανα­κού­φι­ση σήμε­ρα καθώς η χώρα της δεν θα είναι μετα­ξύ των υπο­ψη­φί­ων για το Όσκαρ καλύ­τε­ρης ξενό­γλωσ­σης ται­νί­ας – αν και παρα­δέ­χτη­κε ότι η ίδια δεν έχει δει την επί­μα­χη ταινία.

Το έργο Foxtrot του βρα­βευ­μέ­νου δημιουρ­γού Σαμου­έλ Μαόζ αφη­γεί­ται την ιστο­ρία μιας ομά­δας Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών σε ένα σταθ­μό ελέγ­χου, οι οποί­οι ανοί­γουν πυρ ενα­ντί­ον Αρά­βων περα­στι­κών όταν εκλαμ­βά­νουν για όπλο ένα κου­τά­κι ανα­ψυ­κτι­κού. Στη συνέ­χεια προ­σπα­θούν να συγκα­λύ­ψουν την πρά­ξη τους.

Αφού σάρω­σε τα βρα­βεία στη χώρα της, η ται­νία προ­τά­θη­κε επι­σή­μως από το Ισρα­ήλ για τα Όσκαρ, αν και η υπουρ­γός Μίρι Ρεγκέβ την χαρα­κτη­ρί­ζει “αντι-ισραη­λι­νή”.

Σήμε­ρα, αφού ανα­κοι­νώ­θη­καν οι υπο­ψη­φιό­τη­τες, η υπουρ­γός δήλω­σε στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του στρα­τού ότι “μας έσω­σαν από μια πικρή απο­γο­ή­τευ­ση και από μια λαν­θα­σμέ­νη απει­κό­νι­ση των ισραη­λι­νών ενό­πλων δυνά­με­ων διε­θνώς”. Πρό­σθε­σε ότι δεν έχει δει την ταινία.

Λόγω της κρι­τι­κής που είχε ασκή­σει η Ρεγκέβ στην ται­νία η Ακα­δη­μία Κινη­μα­το­γρά­φου και Τηλε­ό­ρα­σης του Ισρα­ήλ ακύ­ρω­σε την πρό­σκλη­ση που της είχε απευ­θύ­νει στην τελε­τή απο­νο­μής των βρα­βεί­ων της, τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βριο. Η υπουρ­γός απά­ντη­σε απει­λώ­ντας να περι­κό­ψει την κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση της Ακαδημίας.

Το Foxtrot κέρ­δι­σε τον Αργυ­ρό Λέο­ντα στο Φεστι­βάλ της Βενε­τί­ας, τον Σεπτέμ­βριο. Παρα­λαμ­βά­νο­ντας το βρα­βείο του ο σκη­νο­θέ­της και σενα­ριο­γρά­φος Σαμου­έλ Μαόζ, είπε: “Αν ασκώ κρι­τι­κή στον τόπο όπου ζω, το κάνω επει­δή ανη­συ­χώ. Το κάνω επει­δή θέλω να τον προ­στα­τεύ­σω. Το κάνω από αγάπη”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο