Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απέλπιδα προσπάθεια της Κεραμέως να αποσυνδέσει τις διαρροές email από την επιστολική ψήφο.

Το ζήτη­μα με τη διαρ­ροή προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων απο­δή­μων δεν έχει καμία σχέ­ση με την επι­στο­λι­κή ψήφο, ξεκα­θά­ρι­σε η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Νίκη Κερα­μέ­ως και κατη­γό­ρη­σε την αντι­πο­λί­τευ­ση ότι θέλει να υπο­νο­μεύ­σει τη νέα αυτή εκλο­γι­κή πρακτική.

Η υπουρ­γός ανέ­φε­ρε στον ΣΚΑΪ ότι οι καταγ­γέλ­λο­ντες που έλα­βαν το email από την Άννα Μισέλ Αση­μα­κο­πού­λου λένε ότι είχαν εγγρα­φεί για να ψηφί­σουν στις εκλο­γές του 2023. Ο κατά­λο­γος της επι­στο­λι­κής είναι δια­φο­ρε­τι­κός και πρέ­πει να ξανα­γρα­φτεί και τώρα είναι σε εξέ­λι­ξη οι εγγρα­φές για την επι­στο­λι­κή ψήφο, πρόσθεσε.

Ερω­τη­θεί­σα για τις κατη­γο­ρί­ες της αντι­πο­λί­τευ­σης περί δικής της ευθύ­νης, η κα Κερα­μέ­ως απά­ντη­σε ότι δεν έχει καμία σχέ­ση με το περι­στα­τι­κό αυτό και ανέ­φε­ρε ότι ο έλεγ­χος του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών συνε­χί­ζε­ται και αφο­ρά ευρύ­τε­ρα την επάρ­κεια της ασφά­λειας των διαδικασιών.

Απα­ντώ­ντας για το αν το ζήτη­μα της επι­στο­λι­κής ψήφου σχε­τί­ζε­ται με την υπό­θε­ση της κας Αση­μα­κο­πού­λου, η υπουρ­γός τόνι­σε ότι «η αντι­πο­λί­τευ­ση θέλει να υπο­νο­μεύ­σει την επι­στο­λι­κή ψήφο, η οποία δεν έχει καμία σχέ­ση. Οι καταγ­γέλ­λο­ντες λένε ότι είχαν εγγρα­φεί για να ψηφί­σουν στις εκλο­γές του 2023 και λάβα­με ένα email από την κα Αση­μα­κο­πού­λου. Σε κάθε περί­πτω­ση είναι σε εξέ­λι­ξη η έρευ­να, όπως και η έρευ­να της εισαγγελίας».

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών είναι βαρύ­τα­τα εκτε­θει­μέ­νες για τη διαρ­ροή των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των εκλο­γέ­ων του εξωτερικού.

Οι ευθύ­νες τους δεν μπο­ρούν να κρυ­φτούν ούτε με την “από­συρ­ση” της κυρί­ας Αση­μα­κο­πού­λου από το ευρω­ψη­φο­δέλ­τιο της ΝΔ, ούτε με την απο­μά­κρυν­ση κάποιων υπη­ρε­σια­κών παρα­γό­ντων και στε­λε­χών της ΝΔ. Οι δε δικαιο­λο­γί­ες ότι η διαρ­ροή των στοι­χεί­ων έγι­νε την περί­ο­δο της υπη­ρε­σια­κής κυβέρ­νη­σης ‑μόνο και μόνο για να μεί­νει στο απυ­ρό­βλη­το η κυρία Κερα­μέ­ως και κατ’ επέ­κτα­ση η ίδια η κυβέρ­νη­ση- προ­κα­λούν τη νοη­μο­σύ­νη του λαού.

Τα ερω­τή­μα­τα είναι αμεί­λι­κτα και δεν πρό­κει­ται να τα αποφύγουν:

Πρώ­τον, πώς είναι δυνα­τόν τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να να διέρ­ρευ­σαν τον Μάη του 2023 για να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν 10 μήνες αργό­τε­ρα ενό­ψει των ευρωεκλογών;

Δεύ­τε­ρον, ποιες είναι οι συν­θή­κες προ­στα­σί­ας των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των εκλο­γέ­ων, όταν με τόση ευκο­λία διαρ­ρέ­ουν σε συγκε­κρι­μέ­να κόμματα;

Τρί­τον, πώς είναι δυνα­τόν να “αθω­ώ­νε­ται” η σημε­ρι­νή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, όταν οι καταγ­γε­λί­ες αφο­ρούν τόσο την πλατ­φόρ­μα των εθνι­κών εκλο­γών όσο και αυτή της επι­στο­λι­κής ψήφου; Επι­πλέ­ον, είναι εξα­κρι­βω­μέ­νο ότι το μήνυ­μα ενη­μέ­ρω­σης για την επι­στο­λι­κή ψήφο και το δια­φη­μι­στι­κό μήνυ­μα της κυρί­ας Αση­μα­κο­πού­λου στάλ­θη­καν με λίγη ώρα δια­φο­ρά, γεγο­νός που ανα­δει­κνύ­ει κάποιου είδους συντονισμό;

Τέταρ­τον, πώς είναι δυνα­τόν να συμ­βαί­νουν όλα αυτά χωρίς τη γνώ­ση, αν όχι την ενθάρ­ρυν­ση, της ηγε­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών; Σε κάθε περί­πτω­ση υπάρ­χει τερά­στια ‑του­λά­χι­στον πολι­τι­κή- ευθύ­νη. Αυτή η ευθύ­νη γίνε­ται ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη, για­τί από την δημο­σιο­ποί­η­ση των καταγ­γε­λιών των εκλο­γέ­ων — των οποί­ων χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν τα στοι­χεία — μέχρι τις παραι­τή­σεις, υπήρ­χαν επί­μο­νες και απα­ρά­δε­κτες δηλώ­σεις απο­προ­σα­να­το­λι­σμού και σκο­πι­μό­τη­τας που παρα­πέ­μπουν σε συνει­δη­τή και εσκεμ­μέ­νη προ­σπά­θεια συγκά­λυ­ψης ευθυνών.

Πέμ­πτον, πώς είναι δυνα­τόν η κυβέρ­νη­ση να καθη­συ­χά­ζει τον λαό για την επι­στο­λι­κή ψήφο, όταν βάσει νόμου πλέ­ον τα προ­σω­πι­κά στοι­χεία των εκλο­γέ­ων θα είναι στη διά­θε­ση όχι μόνο των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών, αλλά και των ιδιω­τι­κών εται­ριών και μάλι­στα ξένων χωρών, που θα διεκ­πε­ραιώ­νουν τις δια­δι­κα­σί­ες της επι­στο­λι­κής ψήφου; Σημειω­τέ­ον, ότι οι εκλο­γείς του εξω­τε­ρι­κού δεν έχουν καν την εναλ­λα­κτι­κή της αυτο­πρό­σω­πης προ­σέ­λευ­σης σε εκλο­γι­κά τμή­μα­τα, αφού τέτοια τμή­μα­τα δεν προ­βλέ­πο­νται στο εξωτερικό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο