Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαράδεκτη η προσπάθεια αποκατάστασης λεγεώνας των SS στην Κιργισία

Το Τμή­μα Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανα­κοί­νω­ση για την προ­σπά­θεια του Κοι­νο­βου­λί­ου της Κιρ­γι­σί­ας απο­κα­τά­στα­σης της λεγε­ώ­νας των SS που πολέ­μη­σε κατά του ΕΛΑΣ:

«Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει την προ­σπά­θεια απο­κα­τά­στα­σης λεγε­ώ­νας των SS, που πολέ­μη­σε και κατά του ΕΛΑΣ, με το νομο­σχέ­διο που κατα­τέ­θη­κε στο Κοι­νο­βού­λιο της Κιργισίας.

Η προ­σπά­θεια, που ξεκί­νη­σε τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βρη στο Κοι­νο­βού­λιο της Κιρ­γι­σί­ας από 15 βου­λευ­τές έξι κομ­μά­των που εκπρο­σω­πού­νται στη Βου­λή της χώρας, για την απο­κα­τά­στα­ση όσων διώ­χθη­καν από τις σοβιε­τι­κές αρχές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων ακό­μη και των “μαχη­τών” της ναζι­στι­κής “Λεγε­ώ­νας του Τουρ­κε­στάν”, είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη.

Αυτή η λεγε­ώ­να, όπως και άλλα τμή­μα­τα των ναζι­στι­κών SS, ευθύ­νε­ται για εγκλή­μα­τα πολέ­μου κατά των λαών κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, και φέρε­ται να πολέ­μη­σε και στην Ελλά­δα κατά του ΕΛΑΣ.

Πρό­κει­ται για επαί­σχυ­ντη ενέρ­γεια, που ακο­λου­θεί ανά­λο­γες κινή­σεις άλλων αστι­κών καθε­στώ­των, όπως το μνη­μείο που ανέ­γει­ραν οι αρχές του Καζακ­στάν το 2017, στην πόλη Κιζι­λόρ­ντα, στον ιδε­ο­λο­γι­κό νου και ιδρυ­τή αυτής της λεγε­ώ­νας, τον Καζά­κο εθνι­κι­στή Μου­στα­φά Σοκάι.

Το ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει αυτές τις ενέρ­γειες, που συμ­βα­δί­ζουν με την επι­δί­ω­ξη δικαί­ω­σης του φασι­σμού, την ανα­θε­ώ­ρη­ση των απο­τε­λε­σμά­των του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, που γρά­φτη­κε με το αίμα του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, του λαού της ΕΣΣΔ, των αντάρ­τι­κων κινη­μά­των. Αυτήν την επι­δί­ω­ξη άλλω­στε στη­ρί­ζει και η ΕΕ, μέσα από την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία στην οποία επιδίδεται.

Το ΚΚΕ απαι­τεί την άμε­ση από­συρ­ση του συγκε­κρι­μέ­νου νομο­σχε­δί­ου και εκφρά­ζει τη στή­ρι­ξή του στις πολι­τι­κές και κοι­νω­νι­κές οργα­νώ­σεις στην Κιρ­γι­σία και στην υπό­λοι­πη Κεντρι­κή Ασία που αντι­τί­θε­νται στην επι­χεί­ρη­ση απο­κα­τά­στα­σης της τουρ­κμε­νι­κής λεγε­ώ­νας των SS».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο