Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποκαλυπτικό βίντεο από την αστυνομική βαρβαρότητα στο Γαλάτσι

​Bίντεο — ντο­κου­μέ­ντο από την αστυ­νο­μι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα  σε καφε­τέ­ρια στο Γαλά­τσι τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βρη, δημο­σί­ευ­σε η ιστο­σε­λί­δα «News247». Στο βίντεο, όπως κατήγ­γει­λαν τότε οι συμ­με­τέ­χο­ντες και σε αντί­θε­ση με τις επί­ση­μες δια­ψεύ­σεις της ΕΛΑΣ, απει­κο­νί­ζο­νται άντρες των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ και άλλων σωμά­των να επι­τί­θε­νται απρό­κλη­τα με ξύλο και δακρυ­γό­να σε δια­δη­λω­τές που έχουν κατα­φύ­γει σε καφε­τέ­ρια και ενώ σε αυτή βρί­σκο­νται οικο­γέ­νειες με μικρά παι­διά που προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν όπως-όπως.

Θυμί­ζου­με πως και αυτό το όργιο κατα­στο­λής είχε έρθει ως απο­τέ­λε­σμα της εφαρ­μο­γής του αντι­δρα­στι­κού κυβερ­νη­τι­κού νόμου για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων και το οποίο απο­δεί­χτη­κε προ­πο­μπός όσων ακο­λού­θη­σαν τους επό­με­νους μήνες (Πολυ­τε­χνείο, Επέ­τειος Γρη­γο­ρό­που­λου, Νέα Σμύρ­νη κλπ)

Αντι­γρά­φου­με από το news247.gr:

Θυμί­ζου­με ότι την Κυρια­κή 1η Νοεμ­βρί­ου 2020, έξι ημέ­ρες πριν τεθεί σε ισχύ νέο πανελ­λα­δι­κό lockdown (7/11), στην περιο­χή της Λαμπρι­νής πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε αντι­φα­σι­στι­κή πορεία, οποία αντι­με­τω­πί­στη­κε από την αστυ­νο­μία με χρή­ση βίας και χημι­κών και με απο­λο­γι­σμό 13 συλ­λή­ψεις αλλά και τραυ­μα­τι­σμούς δια­δη­λω­τών. Το περι­στα­τι­κό ξεκί­νη­σε σε πεζό­δρο­μο που βρί­σκε­ται δίπλα σε καφε­τέ­ρια, ενώ επε­κτά­θη­κε ακό­μη και εντός αυτής, μπρο­στά στα μάτια έντρο­μων πελα­τών που μέχρι εκεί­νη την ώρα έπι­ναν αμέ­ρι­μνοι τον καφέ τους (η εφαρ­μο­γή των μέτρων όπως το “λου­κέ­το” στην εστί­α­ση ήρθε έξι μέρες αργό­τε­ρα)„ αλλά και μωρά και μικρά παιδιά.

Κάτοι­κοι και εργα­ζό­με­νοι της περιο­χής που υπήρ­ξαν αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες στα γεγο­νό­τα κατήγ­γει­λαν αναί­τια επί­θε­ση των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων, ανα­φέ­ρο­ντας πως οι άνδρες των ΜΑΤ χτυ­πού­σαν και έκα­ναν ρίψη χημι­κών αδια­κρί­τως, παρά το γεγο­νός ότι στο σημείο βρί­σκο­νταν οικο­γέ­νειες και μικρά παι­διά. Μάλι­στα, οι μαρ­τυ­ρί­ες έκα­ναν λόγο και για την παρου­σία ενός 5χρονου παι­διού εντός του κατα­στή­μα­τος εστί­α­σης, που κιν­δύ­νε­ψε κατά τις σκη­νές αλό­γι­στης βίας και κατα­στο­λής, με την ΕΛ.ΑΣ ωστό­σο, να διαψεύδει.

Το NEWS 24/7, φέρ­νει στη δημο­σιό­τη­τα ένα απο­κλει­στι­κό βίντεο-ντο­κου­μέ­ντο, το οποίο απο­κα­λύ­πτει μέσα από τρεις δια­φο­ρε­τι­κές λήψεις, τι πραγ­μα­τι­κά έγι­νε στο Γαλά­τσι το από­γευ­μα εκεί­νης της Κυρια­κής, 1 Νοεμ­βρί­ου, αλλά και ποια είναι η αλή­θεια για την παρου­σία 5χρονου κορι­τσιού τη στιγ­μή της άγριας επίθεσης.

Από το παρα­πά­νω βίντεο, αρχι­κά εγεί­ρο­νται ερω­τή­μα­τα για τον λόγο που οι δια­δη­λω­τές περι­κυ­κλώ­θη­καν από διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ, τόσο από την κάτω όσο και από την πάνω πλευ­ρά του πεζό­δρο­μου, σε εξω­τε­ρι­κό χώρο καφε­τέ­ριας, δηλα­δή σε σημείο με κατει­λημ­μέ­να τρα­πε­ζο­κα­θί­σμα­τα από πελά­τες κάθε ηλι­κί­ας (τα πρό­σω­πά τους καλύ­πτο­νται για ευνό­η­τους λόγους).

Μετα­ξύ αυτών, στο 0:36 του βίντεο (ακο­λου­θεί και σχε­τι­κή φωτο­γρα­φία) ένας άνδρας δια­κρί­νε­ται να κρα­τά στην αγκα­λιά του ένα μωρό, προ­σπα­θώ­ντας να το απο­μα­κρύ­νει από το σημείο με ασφάλεια.

galatsi1
Λίγο αργό­τε­ρα, στη δεύ­τε­ρη λήψη του βίντεο (2:08), ένας άντρας και μία γυναί­κα φαί­νο­νται να απο­χω­ρούν τρέ­χο­ντας από το σημείο κρα­τώ­ντας ένα καρό­τσι μωρού.

galatsi pateras
Όπως βλέ­που­με, οι δια­δη­λω­τές οδη­γού­νται στον πεζό­δρο­μο, χωρίς να υπάρ­χει πρό­κλη­ση από την πλευ­ρά τους, τη στιγ­μή που οι πελά­τες του κατα­στή­μα­τος παρα­μέ­νουν στις θέσεις τους, καθώς, μέχρι εκεί­νη την ώρα, όλα έδει­χναν ήρεμα.

Στην πρώ­τη λήψη, από την κάτω πλευ­ρά του πεζό­δρο­μου, δια­κρί­νε­ται ένας αστυ­νο­μι­κός (0:28) να τρέ­χει με ορμή και να επι­τί­θε­ται στους δια­δη­λω­τές, ενώ, δευ­τε­ρό­λε­πτα αργό­τε­ρα, οι συνά­δελ­φοί του τον ακο­λου­θούν. Ένας άλλος ψεκά­ζει με δακρυ­γό­νο αέριο (φυσού­να) τους δια­δη­λω­τές και μάλι­στα παρα­τε­τα­μέ­να (0:33), σε σημεία από τα οποία διέρ­χο­νται πελά­τες, προ­σπα­θώ­ντας να δια­φύ­γουν εσπευ­σμέ­να. Την ίδια ώρα, από τη δεύ­τε­ρη λήψη του βίντεο, είναι ορα­τή η ταυ­τό­χρο­νη επί­θε­ση της πάνω διμοι­ρί­ας, με τους άνδρες των ΜΑΤ να χτυ­πούν με γκλοπ αδια­κρί­τως, προ­κα­λώ­ντας πανι­κό στον κόσμο που βρί­σκε­ται στο σημείο, φθο­ρές στην καφε­τέ­ρια, όπως και τον τραυ­μα­τι­σμό δια­δη­λω­τών, ορι­σμέ­νοι εκ των οποί­ων δια­κο­μί­στη­καν στο νοσοκομείο.

Σε συγκε­κρι­μέ­να σημεία του βίντεο είναι εμφα­νής η αγριό­τη­τα με την οποία οι αστυ­νο­μι­κοί χτυ­πούν τους δια­δη­λω­τές, συνε­χί­ζο­ντας απτό­η­τοι και χωρίς έλε­ος να κατα­φέρ­νουν χτυ­πή­μα­τα με γκλοπ σε άτο­μα που είναι πεσμέ­να στο έδα­φος, ενώ σε άλλο σημείο ένας αστυ­νο­μι­κός δια­κρί­νε­ται να χτυ­πά ένα άτο­μο με το γόνα­το (2:24), παρά το γεγο­νός ότι έχει ήδη προσαχθεί.

Ξύλο μπροστά σε 5χρονο κορίτσι στην καφετέρια

Από το βίντεο-ντο­κου­μέ­ντο που φέρ­νει στη δημο­σιό­τη­τα το NEWS 24/7, οι πρώ­τες δύο λήψεις απο­τυ­πώ­νουν την ‑ίδια- σκη­νή αστυ­νο­μι­κής βίας που εκτυ­λί­χθη­κε στον πεζό­δρο­μο, έξω από την καφε­τέ­ρια. Την ίδια ώρα, όπως δεί­χνει η τρί­τη λήψη, ανθρω­πο­κυ­νη­γη­τό και “τυφλά” χτυ­πή­μα­τα από τους αστυ­νο­μι­κούς ακο­λου­θούν και εντός της καφε­τέ­ριας, μπρο­στά στα μάτια ενός 5χρονου κοριτσιού.

Στο βίντεο βλέ­που­με έντρο­μη γυναί­κα (μαρ­τυ­ρί­ες ανα­φέ­ρουν πως πρό­κει­ται για τη μητέ­ρα του ανή­λι­κου), στη θέα της άγριας επί­θε­σης, να ψάχνει διέ­ξο­δο προς την τουα­λέ­τα του κατα­στή­μα­τος, ενώ πίσω της, την ακο­λου­θεί ένα μικρό κορι­τσά­κι (2:48)

galatsi mana
Η πόρ­τα δεν ανοί­γει, το ανή­λι­κο κορί­τσι προ­σπα­θεί να “κρυ­φτεί” πίσω από τη μητέ­ρα του και οι δυο τους παρα­μέ­νουν στο σημείο, στο οποίο σπεύ­δουν και ορι­σμέ­νοι δια­δη­λω­τές στην προ­σπά­θειά τους να φυγα­δευ­τούν στην τουα­λέ­τα. Προ­κα­λεί­ται συνω­στι­σμός μπρο­στά από την πόρ­τα που δεί­χνει να έχει “φρα­κά­ρει” για μερι­κά δευ­τε­ρό­λε­πτα και στη συνέ­χεια αστυ­νο­μι­κοί εμφα­νί­ζο­νται στο πλά­νο να επι­τί­θε­νται με ορμή προς τους δια­δη­λω­τές, ακρι­βώς μπρο­στά από την μητέ­ρα και το 5χρονο κορίτσι.

Τη στιγ­μή που τους χτυ­πούν με γκλοπ, ένας άνδρας δια­κρί­νε­ται ανά­με­σα στο πλή­θος και μπρο­στά από την πόρ­τα (πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν πως είναι ο πατέ­ρας του κορι­τσιού) να κάνει μία χαρα­κτη­ρι­στι­κή κίνη­ση με το χέρι του προς τους αστυ­νο­μι­κούς, δεί­χνο­ντάς τους πως ανά­με­σά τους βρί­σκε­ται το ανή­λι­κο κορί­τσι (3:06). Η πόρ­τα ανοί­γει, τα περισ­σό­τε­ρα άτο­μα εισέρ­χο­νται στην τουα­λέ­τα, παρ’ όλα αυτά, ένας αστυ­νο­μι­κός φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα να χτυ­πά με γκλοπ δια­δη­λω­τή στο κεφά­λι, πριν ακο­λου­θή­σει η σύλ­λη­ψή του. Εκεί­νη τη στιγ­μή, ο ίδιος άνδρας που έκα­νε νόη­μα στους αστυ­νο­μι­κούς για την παρου­σία του κορι­τσιού, εμφα­νί­ζε­ται να βγαί­νει από την τουα­λέ­τα κρα­τώ­ντας το ανή­λι­κο στην αγκα­λιά του, και να απο­χω­ρεί από το σημείο, υπό το βλέμ­μα της συγκλο­νι­σμέ­νης μητέ­ρας του.

galatsi karotsi

Την επο­μέ­νη των επει­σο­δί­ων, η ΕΛ.ΑΣ εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση, στην οποία διέ­ψευ­δε τις καταγ­γε­λί­ες που έκα­ναν λόγο για απρό­κλη­τη επί­θε­ση σε βάρος δια­δη­λω­τών αλλά και αυτές που ανέ­φε­ραν ότι κατά το περι­στα­τι­κό κιν­δύ­νε­ψε η ζωή ενός 5χρονου παι­διού. Ανέ­φε­ρε δε, πως “δύο (2) περί­που ώρες μετά από αυτά τα περι­στα­τι­κά ανα­φέρ­θη­κε ότι δύο (2) ανή­λι­κα παι­διά, τα οποία με συγ­γε­νι­κά τους πρό­σω­πα διέρ­χο­νταν εκεί­νη τη στιγ­μή (δηλα­δή μετά από δύο ώρες) από παρα­κεί­με­νο σημείο, ανέ­φε­ραν ενό­χλη­ση στο λαιμό”.

Όσο για τα επει­σό­δια με τους δια­δη­λω­τές σημεί­ω­σε ότι “οι περισ­σό­τε­ροι από τους συγκε­ντρω­μέ­νους είχαν καλυμ­μέ­να τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του προ­σώ­που τους και έφε­ραν αντι­κεί­με­να πρό­σφο­ρα για την άσκη­ση βίας και συγκε­κρι­μέ­να ξύλι­να και μεταλ­λι­κά κοντά­ρια. Αστυ­νο­μι­κοί που προ­σέ­τρε­ξαν στο σημείο κάλε­σαν επα­νει­λημ­μέ­να και επί­μο­να τα συγκε­ντρω­μέ­να άτο­μα να δια­λυ­θούν, λόγω κιν­δύ­νου δια­σά­λευ­σης της δημό­σιας ασφά­λειας και για την απο­φυ­γή δια­σπο­ράς διά­δο­σης του covid ‑19. Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι αρνή­θη­καν να απο­χω­ρή­σουν και στη συνέ­χεια κάποιοι από αυτούς κινή­θη­καν απει­λη­τι­κά προς το μέρος των αστυ­νο­μι­κών, ενερ­γώ­ντας επί­θε­ση σε βάρος τους, με τα κοντά­ρια που κρα­τού­σαν καθώς και με τρα­πέ­ζια και καρέ­κλες από παρα­κεί­με­νο κατά­στη­μα εστίασης”.

Μάλι­στα, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα και συγκε­κρι­μέ­να στις 16 Μαρ­τί­ου, το Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη συμπε­ριέ­λα­βε το εν λόγω περι­στα­τι­κό σε ανα­κοί­νω­ση με τίτλο “26 στα­χυο­λο­γη­μέ­να ψέμα­τα, ανα­κρί­βειες, fake news, μισές αλή­θειες και συκο­φα­ντί­ες από τα άφθο­να Δελ­τία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυ­νο­μι­κή βία”, ανα­φέ­ρο­ντας σχετικά:

“Ψέμα: οι άνδρες των ΜΑΤ ψέκα­σαν πεντά­χρο­νο παι­δί και τη μητέ­ρα του σε έφο­δο σε καφετέρια.

Αλή­θεια: Υπήρ­ξε μη προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Αγ. Ανδρέα συγκε­ντρώ­θη­καν 50 άτο­μα με κου­κού­λες και ξύλι­να και μεταλ­λι­κά κοντά­ρια. Αστυ­νο­μι­κοί προ­σπά­θη­σαν επα­νει­λημ­μέ­νως να πεί­σουν τους συγκε­ντρω­μέ­νους να δια­λυ­θούν προς απο­φυ­γή της δια­σπο­ράς του κορω­νοϊ­ού. Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι αρνή­θη­καν και επι­τέ­θη­καν στους αστυ­νο­μι­κούς χρη­σι­μο­ποιώ­ντας εκτός από τα κοντά­ρια, τρα­πέ­ζια και καρέ­κλες από κατά­στη­μα εστί­α­σης. Από τις επι­θέ­σεις τραυ­μα­τί­στη­καν 3 αστυ­νο­μι­κοί. Συνε­λή­φθη­σαν 13 άτο­μα. Στη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις έκα­ναν χρή­ση δακρυ­γό­νων αερί­ου μία φορά. Μετά δύο ώρες από τα επει­σό­δια ανα­φέρ­θη­κε ότι δύο ανή­λι­κα παι­διά με συγ­γε­νι­κά τους πρό­σω­πα διέρ­χο­νταν εκεί­νη τη στιγ­μή (δηλα­δή 2 ώρες μετά τη χρή­ση δακρυ­γό­νων) δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν για ενο­χλή­σεις στο λαι­μό. Καμία επί­θε­ση λοι­πόν, κανέ­νας ψεκα­σμός σε βάρος πεντά­χρο­νου και μητέ­ρας από την ΕΛΑΣ”.

Το βίντεο του NEWS 24/7 επι­βε­βαιώ­νει τις καταγ­γε­λί­ες των εργα­ζο­μέ­νων και των κατοί­κων της περιο­χής, δια­ψεύ­δο­ντας τους ισχυ­ρι­σμούς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δια­δη­λω­τές δεν φάνη­καν σε κανέ­να σημείο του βίντεο να “επι­τί­θε­νται στους αστυ­νο­μι­κούς χρη­σι­μο­ποιώ­ντας εκτός από τα κοντά­ρια, τρα­πέ­ζια και καρέ­κλες από κατά­στη­μα εστί­α­σης”. Αντι­θέ­τως, δια­δη­λω­τές δια­κρί­νο­νται να πέφτουν πάνω σε τρα­πέ­ζια και καρέ­κλες από τα αλλε­πάλ­λη­λα χτυ­πή­μα­τα αστυ­νο­μι­κών και πελά­τες να απο­χω­ρούν εσπευ­σμέ­να, στην προ­σπά­θειά τους να τα αποφύγουν.

Την ίδια ώρα, η (τρί­τη) λήψη μέσα από την καφε­τέ­ρια και η εικό­να του τρο­μαγ­μέ­νου ανή­λι­κου, εγκλω­βι­σμέ­νου στο πλή­θος που δέχε­ται συνε­χό­με­να χτυ­πή­μα­τα με γκλοπ δεν ανή­κουν σε γεγο­νό­τα που δια­δρα­μα­τί­στη­καν “δύο (2) περί­που ώρες μετά από αυτά τα περι­στα­τι­κά”, ούτε αφο­ρούν σε πρό­σω­πα που “διέρ­χο­νταν εκεί­νη τη στιγ­μή (δηλα­δή μετά από δύο ώρες) από παρα­κεί­με­νο σημείο”, αλλά την ίδια εκεί­νη ώρα του από­λυ­του χάους και του τρό­μου που έχει σκορ­πί­σει η αστυ­νο­μία, εντός κι εκτός της καφετέριας.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο