Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποφυλακίστηκε και ο ναζί Γ. Πατέλης — Η εξοργιστική αιτιολογία της απόφασης

«Δια­κρί­νο­μαι για την ευθύ­τη­τα της γνώ­μης μου ανε­ξάρ­τη­τα από το ποιους έχω μπρο­στά μου». Αυτή ήταν η τελευ­ταία φρά­ση του εισαγ­γε­λέα Ιωάν­νη Κού­τρα και απευ­θυ­νό­ταν στην έδρα του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Ανα­στο­λών που εξέ­τα­ζε την αίτη­ση απο­φυ­λά­κι­σης του χρυ­σαυ­γί­τη Γιώρ­γου Πατέλη.

Λίγα λεπτά νωρί­τε­ρα ο εισαγ­γε­λέ­ας είχε προ­τεί­νει να απο­φυ­λα­κι­στεί ο κρα­τού­με­νος που έχει κατα­δι­κα­στεί σε κάθειρ­ξη δέκα ετών και δύο μηνών για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσσα.

Ετσι, ο Γ. Πατέ­λης έγι­νε ο τρί­τος χρυ­σαυ­γί­της που απο­φυ­λα­κί­στη­κε πριν ολο­κλη­ρω­θεί ένας χρό­νος από τη μέρα (22/10/2021) που το Α’ Τρι­με­λές Εφε­τείο Αθη­νών έστει­λε στη φυλα­κή την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση. Οι άλλοι δύο είναι οι Γιώρ­γος Τσα­κα­νί­κας και Νίκος Παπα­βα­σι­λεί­ου (ο τελευ­ταί­ος απο­φυ­λα­κί­στη­κε για σοβα­ρό λόγο υγεί­ας και πέθα­νε δύο μήνες αργότερα).

Αλλά ποιο ήταν το σκεπτικό του εισαγγελέα;

α) Οτι «φαί­νε­ται να προ­κύ­πτει σοβα­ρό πρό­βλη­μα δια­τά­ρα­ξης της ψυχο­κοι­νω­νι­κής ζωής του παι­διού τού Γ. Πατέ­λη». Ο δικη­γό­ρος του κατη­γο­ρού­με­νου επι­κα­λέ­στη­κε ψυχο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα του 15χρονου παι­διού εξαι­τί­ας της απου­σί­ας του πατέ­ρα του και προ­σκό­μι­σε στο δικα­στή­ριο σχε­τι­κή ψυχια­τρι­κή γνω­μά­τευ­ση. Ετσι, ο εισαγ­γε­λέ­ας είπε ότι «μπο­ρεί κάποιος ευπρό­σω­πα να υπο­στη­ρί­ξει ότι η συνέ­χι­ση της παρα­μο­νής του πατέ­ρα στη φυλα­κή θα προ­κα­λέ­σει επί­τα­ση του προ­βλή­μα­τος του παιδιού».

β) Οτι ο κατη­γο­ρού­με­νος αφε­νός έχει «το τεκ­μή­ριο της αθω­ό­τη­τας μέχρι την αμε­τά­κλη­τη από­φα­ση του δευ­τε­ρο­βάθ­μιου δικα­στη­ρί­ου», αφε­τέ­ρου «ανε­ξάρ­τη­τα από την ιδε­ο­λο­γία του και τη φύση της κατη­γο­ρί­ας, ήταν υπο­δειγ­μα­τι­κός κατη­γο­ρού­με­νος καθώς έθε­σε τον εαυ­τό του στη διά­θε­ση των Αρχών». Ως προς αυτό, είχε επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σει και ο δικη­γό­ρος του Γ. Πατέ­λη, λέγο­ντας ότι «πήγε και παρα­δό­θη­κε μόνος του μόλις απο­φα­σί­στη­κε η φυλά­κι­σή του και, ως ελαιο­χρω­μα­τι­στής, έχει κάνει θαύ­μα­τα στη φυλα­κή, την έχει ανα­και­νί­σει όλη!»

γ) Οτι ο Γ. Πατέ­λης δεν είναι ύπο­πτος φυγής ή φυγο­δι­κί­ας και «έχω την αίσθη­ση ότι η πρά­ξη (σ.σ. η δολο­φο­νία Φύσ­σα) έγι­νε για συγκε­κρι­μέ­νους λόγους εν όψει συγκε­κρι­μέ­νων συν­θη­κών και δεν υπάρ­χει σοβα­ρά μεγά­λη πιθα­νό­τη­τα τέλε­σης νέας πράξης».

Προ­φα­νώς ο εισαγ­γε­λέ­ας δεν εκτι­μά ότι οι πολύ πρό­σφα­τες επι­θέ­σεις χρυ­σαυ­γι­τών στη Σταυ­ρού­πο­λη Θεσ­σα­λο­νί­κης και στο Νέο Ηρά­κλειο Αττι­κής είναι παρό­μοιες συν­θή­κες με θύμα­τα αντι­φα­σί­στες, παρ’ όλο που γι’ αυτές ακρι­βώς τις υπο­θέ­σεις έχει δια­τα­χθεί έρευ­να από τον εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου, Βασί­λη Πλιώ­τα, για να διε­ρευ­νη­θεί το αδί­κη­μα της συγκρό­τη­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης με ναζι­στι­κά και ρατσι­στι­κά χαρακτηριστικά.
Τρα­γι­κή ειρωνεία

Πρό­ε­δρος της χθε­σι­νής σύν­θε­σης του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Αθη­νών ήταν η Ουρα­νία Κου­ζέ­λη και αυτή ήταν η τρί­τη φορά που ψήφι­ζε υπέρ της απο­φυ­λά­κι­σης χρυσαυγιτών.

Οι άλλες δύο περι­πτώ­σεις ήταν των Αντώ­νη Γρέ­γου και Νίκου Απο­στό­λου, αλλά τότε η πρό­ε­δρος είχε μειο­ψη­φή­σει. Τρα­γι­κή ειρω­νεία, στη χθε­σι­νή σύν­θε­ση του δικα­στη­ρί­ου ήταν οι Ανδρέ­ας Ντό­κος (που με τη Μαρία Λεπε­νιώ­τη και Γεσθη­μα­νή Τσουλ­φό­γλου απο­φά­σι­σαν την κατα­δί­κη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης) και ο Χρή­στος Παπα­κώ­στας (που ως ανα­κρι­τής χει­ρί­στη­κε τη δικο­γρα­φία της Χρυ­σής Αυγής).

Ομως και οι δύο αυτο­ε­ξαι­ρέ­θη­καν από την υπό­θε­ση Πατέ­λη για λόγους αμε­ρο­λη­ψί­ας. Ετσι, η έδρα που απο­φά­σι­σε κατά πλειο­ψη­φία απο­τε­λού­νταν από τις: Κου­ζέ­λη Ουρα­νία, Πολέ­μη Μόσχα, Κοτσί­φη Ευτέρ­πη, Τρί­κα Μαρία, Ρου­σέα Αριστέα.

«Οταν οι συμπά­θειες δεν κρύ­βο­νται έχου­με απο­φά­σεις σαν τη χθε­σι­νή του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Ανα­στο­λών Αθή­νας», σχο­λί­α­σαν οι συνή­γο­ροι της οικο­γέ­νειας Φύσ­σα, Χρύ­σα Παπα­δο­πού­λου και Ελευ­θε­ρία Τομπα­τζό­γλου, και πρό­σθε­σαν: «Προ­φα­νώς, για την πλειο­ψη­φία της σύν­θε­σης του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου οι δρά­στες-μέλη εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και συνερ­γοί σε ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση δεν είναι επι­κίν­δυ­νοι όταν είναι ναζιστές».

Για την ιστο­ρία, ο πυρη­νάρ­χης της Χρυ­σής Αυγής στη Νίκαια που το βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας Φύσ­σα οργά­νω­σε στο άψε-σβή­σε το τάγ­μα εφό­δου, αυτός με τον οποίο επι­κοι­νώ­νη­σε ο Ρου­πα­κιάς μόλις συνε­λή­φθη, αυτός που όρκι­ζε νεο­σύλ­λε­κτους χρυ­σαυ­γί­τες στη Νέδα, που έλε­γε πως «ό,τι κινεί­ται σφά­ζε­ται, αρκεί να πάρω το ok από τον Λαγό», έμει­νε στη φυλα­κή (μαζί με τον χρό­νο της προ­φυ­λά­κι­σης) 30 μήνες…

Πηγή: efsyn.gr

ΥΓ: Εμείς θα προ­σθέ­σου­με ότι ο κ. Κού­τρας ολο­κλή­ρω­σε αυτό που δεν κατά­φε­ρε η εισαγ­γε­λέ­ας Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου στη δίκη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο