Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από πυραύλους ισραηλινού αεροσκάφους σκοτώθηκαν τα στελέχη της Χαμάς στη Βηρυτό

Ένας υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τού­χος των λιβα­νέ­ζι­κων υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας είπε σήμε­ρα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ότι ο υπαρ­χη­γός της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρού­ρι σκο­τώ­θη­κε από «τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­νους πυραύ­λους» που εκτο­ξεύ­τη­καν από ένα ισραη­λι­νό μαχη­τι­κό αερο­σκά­φος στα νότια προ­ά­στια της Βηρυτού.

Ο Αρού­ρι και άλλα έξι μέλη και στε­λέ­χη της Χαμάς σκο­τώ­θη­καν από πλήγ­μα, που απο­δί­δε­ται από τη Βηρυ­τό στο Ισρα­ήλ, στα γρα­φεία του ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος, το βρά­δυ της Τρί­της, στο προ­πύρ­γιο της πανί­σχυ­ρης, φιλοϊ­ρα­νι­κής οργά­νω­σης Χεζ­μπο­λάχ. Το επί­ση­μο ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο του Λιβά­νου Ani μετέ­δω­σε την Τρί­τη ότι η επί­θε­ση αυτή πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με μη επαν­δρω­μέ­νο αερο­σκά­φος. Ήταν η πρώ­τη φορά, μετά την έναρ­ξη του πολέ­μου στη Γάζα, που μπή­καν στο στό­χα­στρο τα προ­ά­στια της Βηρυτού.

Ο αξιω­μα­τού­χος των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας, που ενη­με­ρώ­θη­κε για τις πρώ­τες έρευ­νες και ζήτη­σε να τηρη­θεί η ανω­νυ­μία του, είπε ότι ο Αρού­ρι δεν σκο­τώ­θη­κε από δρό­νο αλλά «από τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­νους πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­τη­καν από ένα ισραη­λι­νό μαχη­τι­κό αερο­σκά­φος». Εξή­γη­σε ότι αφε­νός το πλήγ­μα ήταν εξαι­ρε­τι­κής «ακρι­βεί­ας» και αφε­τέ­ρου οι πύραυ­λοι ζύγι­ζαν περί­που «100 κιλά» ο καθένας.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός δεν έχει ανα­λά­βει την ευθύ­νη για το πλήγ­μα, ωστό­σο ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι προ­ε­τοι­μά­ζε­ται «για κάθε σενάριο».

Από τους έξι πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­τη­καν, οι τέσ­σε­ρις εξερ­ρά­γη­σαν, πρό­σθε­σε ο Λιβα­νέ­ζος αξιω­μα­τού­χος. Δύο από αυτούς κατέ­στρε­ψαν δύο ορό­φους και έφτα­σαν στην αίθου­σα όπου συνε­δρί­α­ζαν τα στε­λέ­χη της Χαμάς. Ο στρα­τός του Λιβά­νου δια­πί­στω­σε ότι τα υπο­λείμ­μα­τα των πυραύ­λων είναι παρό­μοια με εκεί­να των βλη­μά­των που το Ισρα­ήλ έχει εκτο­ξεύ­σει στον νότιο Λίβα­νο, πρό­σθε­σε η ίδια πηγή.

Από την έναρ­ξη του πολέ­μου στη Γάζα, η Χεζ­μπο­λάχ ανταλ­λάσ­σει σχε­δόν καθη­με­ρι­νά πυρά με το Ισρα­ήλ στα νότια σύνο­ρα του Λιβά­νου, σε ένδει­ξη υπο­στή­ρι­ξης, όπως λέει, προς τη Χαμάς. Περισ­σό­τε­ροι από 165 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στον Λίβα­νο. Οι περισ­σό­τε­ροι ήταν μαχη­τές της Χεζ­μπο­λάχ, όμως στα θύμα­τα περι­λαμ­βά­νο­νται επί­σης του­λά­χι­στον 20 άμα­χοι και τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισρα­ήλ έχουν σκο­τω­θεί εννέα στρα­τιώ­τες και πέντε άμαχοι.

Αμέ­σως μετά την επί­θε­ση στα προ­ά­στια της Βηρυ­τού, η Χεζ­μπο­λάχ ανα­κοί­νω­σε ότι «η δολο­φο­νία δεν θα μεί­νει ατιμώρητη».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Λιβά­νου Νατζίμπ Μικά­τι κατη­γό­ρη­σε το Ισρα­ήλ ότι προ­σπα­θεί να σύρει τη χώρα του «σε μια νέα φάση της αντιπαράθεσης».

Πολ­λά εξό­ρι­στα στε­λέ­χη της Χαμάς έχουν εγκα­τα­στα­θεί στον Λίβα­νο, υπό την προ­στα­σία της Χεζμπολάχ.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο