Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και τη νέα χρονιά, “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”!

Η κυβέρ­νη­ση δεν προ­λα­βαί­νει να τυλί­γει δώρα… Αυξή­σεις στα διό­δια για τους «παρα­χω­ρη­σιού­χους». Πλει­στη­ρια­σμοί και ξεσπι­τώ­μα­τα για funds, τρά­πε­ζες και επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια για τους εμπό­ρους της γνώσης

Λογα­ρια­σμοί ρεύ­μα­τος: Ηλε­κτρο­σόκ για εκα­τομ­μύ­ρια λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά από 1/1/2024

«Πολύ­χρω­μα» τιμο­λό­για ρεύ­μα­τος για εγγυ­η­μέ­να κέρ­δη στους ενερ­γεια­κούς ομί­λους. Φορο­λη­στεία και των γονέ­ων στον λαό για φορο­α­παλ­λα­γές με ουρά στο κεφά­λαιο. «Μεταρ­ρυθ­μί­σεις» για κάθε γού­στο των καπι­τα­λι­στών. Πολ­λή δου­λειά…

Φυσι­κά δεν θα μεί­νουν παρα­πο­νε­μέ­νοι ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ. Φρε­γά­τα στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, επι­κίν­δυ­νες «διευ­θε­τή­σεις» στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, πάνω από 6 δισ. για ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς με τις «υπο­γρα­φές» και ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ. Ακό­μα και το γιορ­τι­νό τρα­πέ­ζι, λιγό­τε­ρους μεζέ­δες είχε…

Τα καλι­καν­τζα­ρά­κια στα­θε­ρά στο πόστο τους (εκεί, στους δια­δρό­μους των ΜΜΕ). Ούτε χρο­νιά­ρες μέρες δεν ησυ­χά­ζουν… Να εξη­γούν για­τί πρέ­πει να στεί­λου­με φρε­γά­τες εκτός συνό­ρων για την «ασφά­λεια της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας». Δηλα­δή για τα συμ­φέ­ρο­ντα και τα κέρ­δη των εφοπλιστών.

Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την απο­στο­λή ελλη­νι­κής φρε­γά­τας στην Ερυ­θρά Θάλασσα

Αυτοί βγή­καν άλλω­στε πρώ­τοι απ’ όλους να ζητή­σουν τη συν­δρο­μή του κρά­τους και με στρα­τιω­τι­κά μέσα. Σου λέει …«εθνι­κό κεφά­λαιο» ο εφο­πλι­σμός πρέ­πει να προ­στα­τευ­θεί με κάθε τρό­πο. Αλί­μο­νο στους χιλιά­δες ναυ­τερ­γά­τες που γι’ αυτούς το μερο­κά­μα­το έχει γίνει του τρόμου.Μια στο Αντεν, μια στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα δεν ξέρουν τι θα τους ξημε­ρώ­σει…

Τι άλλο παπα­γα­λί­ζουν οι περι­σπού­δα­στοι ανα­λυ­τές των ΜΜΕ αυτές τις μέρες;

  • Ότι τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια είναι ανα­γκαία για να μη φεύ­γουν τα παι­διά στο εξω­τε­ρι­κό. Δεν λένε όμως ότι τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια τα φέρ­νει η ίδια πολι­τι­κή που διώ­χνει τα παι­διά στο εξω­τε­ρι­κό… Η πολι­τι­κή της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Παιδείας.
  • Υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια επει­δή θεω­ρούν αυτο­νό­η­το να πλη­ρώ­νει κάποιος για τις σπου­δές του. Οπό­τε, για­τί να χάνε­ται και συνάλ­λαγ­μα στο εξω­τε­ρι­κό; Το δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία για όλους δεν περ­νά­ει καν από τον νου τους!
  • Το θεω­ρούν …«ανα­χρο­νι­σμό». Ενώ «πρό­ο­δος» είναι να αγο­ρά­ζεις την Παι­δεία από τους ιδιώ­τες (εσω­τε­ρι­κού και εξω­τε­ρι­κού). Όπως γινό­ταν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα!
  • Τέτοια …πρό­ο­δος. Λίγο ακό­μα και θα επα­νέλ­θει η …αλλη­λο­δι­δα­σκα­λία. Για να γλι­τώ­νει το κρά­τος και καμιά πρό­σλη­ψη εκπαι­δευ­τι­κού. Εκεί βρί­σκε­ται λοι­πόν το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα και όχι πού θα πλη­ρώ­νει ο κόσμος για να σπου­δά­σει το παι­δί του (στον ιδιώ­τη του εξω­τε­ρι­κού ή στον ιδιώ­τη του εσω­τε­ρι­κού):
  • Παι­δεία – εμπό­ρευ­μα για τα κέρ­δη μιας χού­φτας πανε­πι­στη­μί­ων ΑΕ και επι­χει­ρή­σε­ων; ‘Η δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία στην υπη­ρε­σία των λαϊ­κών ανα­γκών; Όλα τα υπό­λοι­πα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
  • Παρε­μπι­πτό­ντως, όσοι μας σκο­τί­ζουν ότι τα ιδιω­τι­κά θα ανα­βαθ­μί­σουν και τα δημό­σια περι­μέ­νου­με κάποια στιγ­μή να μας εξη­γή­σουν τι είδους «ανα­βάθ­μι­ση» έγι­νε στα δημό­σια νοσο­κο­μεία από τη συνύ­παρ­ξη με τα ιδιω­τι­κά. Όχι πως θα το κάνουν, αλλά λέμε τώρα…

Θυμά­στε που μετά την παν­δη­μία η κυβέρ­νη­ση θα έφτια­χνε «το καλύ­τε­ρο σύστη­μα Υγεί­ας»; Που κόμπα­ζε για το πόσο ενί­σχυ­σε τα νοσο­κο­μεία; Ε, με μια έξαρ­ση της Covid, της γρί­πης και των ιώσε­ων, τα υπο­στε­λε­χω­μέ­να νοσο­κο­μεία καταρ­ρέ­ουν ξανά με μικρά παι­διά να περι­μέ­νουν 8ωρο στις ουρές.

Πώς το ‘λεγε εκεί­νο το σύν­θη­μα που βγή­κε στην πανδημία;

🆘 «Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο καπιταλισμός».

Φυλ­λά­διο ΚΚΕ: Δεν θυσιά­ζου­με την υγεία για των κερ­δών την “ανο­σία” – Ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο πιο επι­κίν­δυ­νος “ιός”

Σόι­μπλε και Ντε­λόρ, μας άφη­σαν χρό­νους τη βδο­μά­δα που πέρα­σε. Ευκαι­ρία για νεκρο­λο­γί­ες και επα­να­λή­ψεις στο μάθη­μα για τα «καλά» της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Πέθα­νε ο Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε

Ας κάνου­με κι εμείς μια πολύ σύντο­μη επα­νά­λη­ψη για τα καλά:

  • 23 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά, ένα στα τέσ­σε­ρα (!) «σε κίν­δυ­νο φτώ­χειας ή κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού».
  • Πάνω από 35 εκα­τομ­μύ­ρια Ευρω­παί­οι δεν μπο­ρούν να κρα­τή­σουν τα σπί­τια τους ζεστά τον χειμώνα.
  • 13 εκα­τομ­μύ­ρια άνεργοι.
  • Πόλε­μοι από την Ουκρα­νία έως τη Λιβύη και τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού.
  • Στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης μετα­να­στών.
  • Λιγό­τε­ρο από το 10% του πλη­θυ­σμού κατέ­χει το 50% του πλούτου.

Ανά­τα­ση…

Να πού­με κι άλλα;
Μάλ­λον δεν χρειά­ζε­ται…

Μέρες που είναι, η ανα­μόρ­φω­ση της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας μοιά­ζει λίγο με την ται­νία «Home alone».
Εχει κου­ρά­σει, αλλά παί­ζει σε επα­νά­λη­ψη ξανά και ξανά. ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, ΠΑΣΟΚ στον ρόλο των κλε­φτών. Κατα­στρώ­νουν σχέ­δια για το πώς θα ξεγε­λά­σουν ξανά τον λαό, αλλά λογα­ριά­ζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Κάθε τέτοιες μέρες του χρό­νου (μέρες απο­λο­γι­σμών) Εκεί­νοι, οι λίγοι, οι καπι­τα­λι­στές, κάνουν ισο­λο­γι­σμούς, μετρά­νε κέρ­δη βλέ­πουν «ευκαι­ρί­ες», «προ­ο­πτι­κές» και ρίσκα, εκεί που οι λαοί ζουν εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια και πολέ­μους. Εμείς, οι πολ­λοί, ο λαός, κάνου­με άλλους απο­λο­γι­σμούς κι άλλα σχέ­δια για μια ζωή «στο μπόι των ονεί­ρων και των ανθρώπων».

Και τη νέα χρο­νιά, «τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας».
Καλή δύνα­μη, καλούς αγώνες!

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Πολλά 2021 όπως αξίζει ο άνθρωπος

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο