Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Κατάλογος από …κούφια λόγια περί αλληλεγγύης και επεξεργασίας κυρώσεων στην Τουρκία

Κού­φια λόγια για άλλη μια φορά από την ΕΕ για την επι­θε­τι­κό­τη­τα Τουρ­κί­ας σε βάρος της Ελλά­δας και της Κύπρου με τα περί κυρώ­σε­ων να μένουν στα χαρ­τιά και τα ευχο­λό­για περί αλλη­λεγ­γύ­ης να ανα­κυ­κλώ­νο­νται και στο άτυ­πο Συμ­βού­λιο Υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών που συνε­δρί­α­σε χθες και σήμε­ρα Παρα­σκευή στέλ­νο­ντας μήνυ­μα για «απευ­θεί­ας διά­λο­γο» Αθή­νας και Άγκυ­ρας για επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις που οδη­γούν σε συνεκμετάλλευση.

Στις δηλώ­σεις που έγι­ναν μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνε­δρί­α­σης, ο Χάι­κο Μάας, υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νί­ας που έχει την προ­ε­δρία της ΕΕ ανέ­φε­ρε ότι για τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά πως η ΕΕ θέλει «διπλω­μα­τι­κή λύση με άμε­σες συνο­μι­λί­ες» και πως «αυτός είναι ο άμε­σος στό­χος, ένα εποι­κο­δο­μη­τι­κός διά­λο­γος», προ­σθέ­το­ντας πως «είναι η μόνη διέ­ξο­δος». Προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θη­θεί ο «διά­λο­γος» κάλε­σε την Τουρ­κία «να απο­φύ­γει τις προ­κλή­σεις» και ανέ­φε­ρε ότι τα όποια προ­βλή­μα­τα μπο­ρούν να επι­λυ­θούν στο Διε­θνές Δικαστήριο.

Για το ενδε­χό­με­νο κυρώ­σε­ων ο Χάι­κο Μάας είπε «άλλα λόγια να αγα­πιό­μα­στε». Ανέ­φε­ρε ότι οι σχέ­σεις ΕΕ — Τουρ­κί­ας θα συζη­τη­θούν ανα­λυ­τι­κά στη Σύνο­δο Κορυ­φής του Σεπτέμ­βρη και πως «υπάρ­χουν προ­τά­σεις για περιο­ρι­στι­κά βήμα­τα σε βάρος της Τουρ­κί­ας» και ότι εξε­τά­ζε­ται ένας κατά­λο­γος που θα ολο­κλη­ρω­θεί τον επό­με­νο μήνα. Κατά τα άλλα εξέ­φρα­σε τη «σαφή αλλη­λεγ­γύη» προς την Ελλά­δα και την Κύπρο.

Οι τοπο­θε­τή­σεις αυτές προ­φα­νώς και δεν είναι εμπό­διο στις επι­διώ­ξεις της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης που κλι­μα­κώ­νει τις προ­κλή­σεις στον Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Παράλ­λη­λα η άρνη­ση της ΕΕ να απο­φα­σί­σει κυρώ­σεις δεί­χνεις πως αφε­νός μεν ότι σταθ­μί­ζει τα οικο­νο­μι­κά και στρα­τιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που έχει με την Τουρ­κία και αφε­τέ­ρου δε πως η ΕΕ δεν απο­τε­λεί εγγύ­η­ση των ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.

Ανά­λο­γες δηλώ­σεις και από τον επι­κε­φα­λής της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ Ζοσέπ Μπο­ρέλ που ανέ­φε­ρε ότι υπάρ­χει συμ­φω­νία για να προ­ε­τοι­μα­σθούν κυρώ­σεις ενα­ντί­ον της Τουρ­κί­ας που πρέ­πει να απέ­χει από μονο­με­ρείς ενέρ­γειες στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Πηγή: 902.gr

Δηλώσεις «συμπάθειας» και διάψευση των κάλπικων προσδοκιών περί κυρώσεων στην Τουρκία

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε το εξής σχό­λιο για το άτυ­πο συμ­βού­λιο των Υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ:

«”Τα ίδια Παντε­λά­κη μου…” στο Συμ­βού­λιο των ΥΠΕΞ με τις γνω­στές δηλώ­σεις “συμπά­θειας”. Δια­ψεύ­δο­νται μια ακό­μη φορά οι κάλ­πι­κες προσ­δο­κί­ες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ περί κυρώ­σε­ων κατά της Τουρ­κί­ας. Η αδιέ­ξο­δη αυτή στρα­τη­γι­κή στή­ρι­ξης των επι­κίν­δυ­νων σχε­δί­ων των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει ότι οι οποί­ες κυρώ­σεις της ΕΕ δεν αναι­ρούν τις ισχυ­ρές οικο­νο­μι­κές πολι­τι­κές και στρα­τιω­τι­κές σχέ­σεις της με την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη προ­ω­θώ­ντας τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα κατά των λαών».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο