Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βαρουφάκης και ΣΥΡΙΖΑ: «Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα, πες μου πως υπάρχει ελπίδα ακόμα»…

Αυτή η παλιά επι­τυ­χία θα μπο­ρού­σε να είναι ο τίτλος της συνέ­ντευ­ξης του Γ. Βαρου­φά­κη στη σημε­ρι­νή Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών, και των… συναι­σθη­μά­των που ξεχει­λί­ζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τι δε μάθα­με γι’ αυτή τη σχέση.

Πως «όταν πλέ­ον οι δρό­μοι μας χώρι­σαν παρέ­μει­να ενερ­γός πολι­τι­κά, αλλά όπως θα θυμά­στε δεν έσπευ­σα να δημιουρ­γή­σω κόμ­μα. Περί­με­να, δίνο­ντας ευκαι­ρί­ες στον ΣΥΡΙΖΑ … να τιμή­σουν εκεί­νο το μεγα­λειώ­δες “Οχι”».

Μετά από τρία χρό­νια και τόσες ευκαι­ρί­ες που έδω­σε στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρ­μό­σει ένα μνη­μό­νιο ‑όχι το τρί­το για το οποίο προ­ε­τοί­μα­σε το έδα­φος αλλά το τέταρ­το όπως λέει- το 2018 το πήρε προ­φα­νώς από­φα­ση πως πρέ­πει να «προ­χω­ρή­σει» παρα­κά­τω… ο «εξα­πα­τη­μέ­νος» Βαρουφάκης.

Μάθα­με ακό­μα πως «Και βέβαια δεν πιστεύω ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι. Και παρα­κα­λώ να ανα­κα­λέ­σε­τε ότι δήλω­σα ποτέ κάτι τέτοιο. Το αντί­θε­το ισχύ­ει. Τόσο στη Βου­λή όσο και εκτός δηλώ­νω ότι είναι, ιδε­ο­λο­γι­κά, ανθρω­πο­λο­γι­κά, ακό­μα και αισθη­τι­κά, “άλλοι κόσμοι”», και γι’ αυτό λέει στε­να­χω­ρή­θη­κε τόσο να τους βλέ­πει να εφαρ­μό­ζουν μνημόνια.

Δεν ξέρου­με σε ποιο βαρου­φα­κι­κό κόσμο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που οι ίδιοι οι εκπρό­σω­ποί τους δηλώ­νουν ότι στα «μεγά­λα και σημα­ντι­κά» δεν έχουν δια­φο­ρές, είναι «άλλοι κόσμοι». Ξέρου­με πάντως πως την ιστο­ρία ότι οι «ράγες το τρέ­νου» ‑οι δεσμεύ­σεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, το «υπερ­μνη­μό­νιο» του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, η «πρά­σι­νη μετά­βα­ση» και τόσα άλλα που όλοι μαζί υπη­ρε­τούν- μπο­ρεί τελι­κά να πάνε και εκεί που δεί­χνει η… αισθη­τι­κή των αντι­λαϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων, δεν περ­νά­ει ούτε για σενά­ριο σε αισθη­μα­τι­κή κομεντί.

Μάθα­με ακό­μα πως τον ενδια­φέ­ρει «δια­κα­ώς» το ποια κυβέρ­νη­ση θα προ­κύ­ψει από τις εκλο­γές και πως «Ακρι­βώς επει­δή στο Μέρα25 και­γό­μα­σταν κυριο­λε­κτι­κά να προ­κύ­ψει μια κυβέρ­νη­ση που θα ανα­τρέ­ψει τη “Μητσο­τά­κης ΑΕ” … παρα­με­ρί­σα­με τις πικρί­ες μας, κι από τον Μάη του 2022 καλού­με την ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ σε προ­γραμ­μα­τι­κό διά­λο­γο» για τα «δύο προ­α­παι­τού­με­να της προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης (…): ένα ελά­χι­στο κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα και μια ευκαι­ρία ο κόσμος μας να δημιουρ­γή­σει στη βάση το λαϊ­κό μέτω­πο που θα κλη­θεί να στη­ρί­ξει μια προ­ο­δευ­τι­κή διακυβέρνηση».

Όχι πως είχα­με και καμία αμφι­βο­λία πως ο «δια­κα­ής πόθος» του Μερα25 για την επό­με­νη κυβέρ­νη­ση είναι όχι πώς θα την πολε­μή­σει ως από χέρι αντι­λαϊ­κή, αλλά το πώς θα τη στη­ρί­ξει ενσω­μα­τώ­νο­ντας λαϊ­κές δυνά­μεις στη μού­φα της «προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης» μέσα στα πλαί­σια του καπιταλισμού.

Ξέρου­με πάντως πως ο λαός και η νεο­λαία δεν χρειά­ζε­ται τις σκου­ρια­σμέ­νες αυτα­πά­τες που δια­κι­νού­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνά­μεις το 2015 και χρε­ο­κό­πη­σαν τόσο πανη­γυ­ρι­κά σε βάρος του, σε νέο περιτύλιγμα…

Αν και για τα αισθή­μα­τα Μερα25 και ΣΥΡΙΖΑ δεν μας πέφτει λόγος, ε ένα τηλε­φώ­νη­μα το αξίζει…

Ο λαός και η νεο­λαία πάλι αξί­ζουν πολ­λά περισ­σό­τε­ρα, και γι’ αυτό έχουν μόνο μια επι­λο­γή: ισχυ­ρό ΚΚΕ!

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο