Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Ένταλμα σύλληψης του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό

Το γρα­φείο του εισαγ­γε­λέα της Βενε­ζου­έ­λας ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη πως εξέ­δω­σε ένταλ­μα σύλ­λη­ψης ηγέ­τη της αντι­πο­λί­τευ­σης, του Χουάν Γκουαϊ­δό, κάτι χωρίς προη­γού­με­νο, και ζήτη­σε επί­σης να εκδο­θεί κόκ­κι­νη ειδο­ποί­η­ση ‑διε­θνές ένταλ­μα σύλ­λη­ψης- της Ιντερ­πόλ σε βάρος του, στη βάση στοι­χεί­ων που προ­έ­κυ­ψαν από έρευ­να της δικαιο­σύ­νης των ΗΠΑ και απο­κα­λύ­φθη­καν από τον Τύπο.

Σε στε­λέ­χη της εισαγ­γε­λί­ας δόθη­κε εντο­λή να «εκδώ­σουν ένταλ­μα σύλ­λη­ψης σε βάρος του και να υπο­βά­λουν αίτη­μα στην Ιντερ­πόλ για να εκδο­θεί κόκ­κι­νη ειδο­ποί­η­ση ώστε να πλη­ρώ­σει για τα εγκλή­μα­τά του», ανέ­φε­ρε ο εισαγ­γε­λέ­ας Τάρεκ Ουί­λιαμ Σάαμπ.

Εξό­ρι­στος στις ΗΠΑ, ο πρώ­ην «μετα­βα­τι­κός» πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας κατη­γο­ρεί­ται μετα­ξύ άλλων από το Καρά­κας για προ­δο­σία, νομι­μο­ποί­η­ση εσό­δων από εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και σύστα­ση και συμμορία.

Ο κ. Γκουαϊ­δό «χρη­σι­μο­ποί­η­σε πόρους της PdVSA», της γιγα­ντιαί­ας δημό­σιας επι­χεί­ρη­σης Petróleos de Venezuela, προ­κα­λώ­ντας «ζημί­ες σχε­δόν ίσες με ή μεγα­λύ­τε­ρες από 19 δισεκ. δολά­ρια», σύμ­φω­να με τον εισαγ­γε­λέα, ο οποί­ος επι­κα­λέ­στη­κε «απο­κα­λύ­ψεις» που έκα­νε ο Τύπος βάσει στοι­χεί­ων που προ­σκο­μί­στη­καν σε «ομο­σπον­δια­κό δικα­στή­ριο των ΗΠΑ».

Άλλο­τε πρό­ε­δρος της Βου­λής, ο Χουάν Γκουαϊ­δό αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε τον Ιανουά­ριο του 2019 «μετα­βα­τι­κός πρό­ε­δρος» της Βενε­ζου­έ­λας, μετά την επα­νε­κλο­γή του σοσια­λι­στή προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο το 2018.

Ο κ. Γκουαϊ­δό, στην προ­σπά­θειά του να εκδιώ­ξει από την εξου­σία τον κ. Μαδού­ρο, βασί­στη­κε κυρί­ως στην υπο­στή­ρι­ξη της Ουά­σιγ­κτον, που επέ­βα­λε ομο­βρο­ντία κυρώ­σε­ων στο Καρά­κας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου εμπάρ­γκο στο πετρέ­λαιο της Βενεζουέλας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο