Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο βάζει στο στόχαστρο τους εργατικούς αγώνες

Κλιμακώνονται διώξεις κατά πρωτοπόρων συνδικαλιστών

Την αντι­λαϊ­κή της επί­θε­ση κλι­μα­κώ­νει σε όλα τα μέτω­πα η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Ν. Μαδού­ρο στη Βενε­ζου­έ­λα, καθώς παράλ­λη­λα με το απα­ρά­δε­κτο σχέ­διο επέμ­βα­σης στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας εντεί­νει και τις διώ­ξεις κατά πρω­το­πό­ρων συν­δι­κα­λι­στών που πρω­το­στα­τούν στην οργά­νω­ση του αγώ­να για δου­λειά με δικαιώματα.

Ενδει­κτι­κή είναι η σύλ­λη­ψη συν­δι­κα­λι­στών στην κρα­τι­κή μεταλ­λουρ­γία «Sidor», οι εργα­ζό­με­νοι της οποί­ας αντι­δρούν στη δια­τή­ρη­ση χαμη­λών μισθών και ζητούν την απο­κα­τά­στα­ση κρί­σι­μων δικαιω­μά­των, όπως αυτών στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περίθαλψη.

Μετα­ξύ άλλων στο στό­χα­στρο των κυβερ­νη­τι­κών μηχα­νι­σμών βρέ­θη­καν οι συν­δι­κα­λι­στές Λεά­ντρο Ασό­καρ, Χουάν Καμπρέ­ρα και Ντά­νιελ Ρομέ­ρο, οι οποί­οι συνε­λή­φθη­σαν από δυνά­μεις ασφα­λεί­ας την Κυρια­κή, στη διάρ­κεια επι­χεί­ρη­σης για να στα­μα­τή­σουν οι πολυ­ή­με­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις που άρχι­σαν στις 7 Ιού­νη στη μονά­δα της περιο­χής Πέγιας.

Με τις κινη­το­ποι­ή­σεις οι εργά­τες της μεταλ­λουρ­γί­ας ζητούν άμε­ση κατα­βο­λή όσων τους χρω­στά η διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας, ενώ οι μισθοί τους είναι ήδη πενι­χροί: «Εχου­με κου­ρα­στεί με αυτήν την κατά­στα­ση, πάμε στην αγο­ρά, ψωνί­ζου­με τρία πράγ­μα­τα και έπει­τα δεν έχου­με τι να φάμε… Θέλου­με να παρά­γου­με και να κερ­δί­ζου­με κάτι, όχι να πει­νά­με…», δήλω­ναν χαρα­κτη­ρι­στι­κά σε ΜΜΕ.

Οι εργά­τες καταγ­γέλ­λουν ότι του­λά­χι­στον 12 συνά­δελ­φοί τους τραυ­μα­τί­στη­καν κατά την επι­χεί­ρη­ση των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας, που οδή­γη­σε και στη σύλ­λη­ψη των συνδικαλιστών.

Σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας κατήγ­γει­λε τις διώ­ξεις και την ποι­νι­κο­ποί­η­ση των συν­δι­κα­λι­στι­κών αγώ­νων από την κυβέρνηση.

Οπως σημεί­ω­σε η Ζακλίν Λόπες, μέλος του ΠΓ, «απαι­τού­με από την κυβέρ­νη­ση να στα­μα­τή­σει τις διώ­ξεις των εργα­ζο­μέ­νων και την κρα­τι­κή κατα­στο­λή». Εξέ­φρα­σε την αλλη­λεγ­γύη του κόμ­μα­τος «στους εργά­τες της κρα­τι­κής μεταλ­λουρ­γί­ας “Sidor”, που έχουν συλ­λη­φθεί από την περα­σμέ­νη Κυρια­κή (…) για­τί αντέ­δρα­σαν στους μισθούς πεί­νας και απαί­τη­σαν την επα­να­φο­ρά της ιατρι­κής περίθαλψης».

Επί­σης, εκφρά­στη­κε αλλη­λεγ­γύη στους 4 εργα­ζό­με­νους του σού­περ μάρ­κετ «Φόρουμ» στο Μπαρ­κι­σι­μέ­το που διεκ­δί­κη­σαν τα δικαιώ­μα­τά τους από την εργο­δο­σία και βρέ­θη­καν στη φυλα­κή, με το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας να κάνει τα στρα­βά μάτια.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλλη­λεγ­γύη του στους διω­κό­με­νους συν­δι­κα­λι­στές και γενι­κά τους εργά­τες της Βενε­ζου­έ­λας εκφρά­ζει το ΠΑΜΕ που σε ανα­κοί­νω­σή του τονί­ζει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταγ­γέλ­λει την κλι­μά­κω­ση της κατα­στο­λής ενα­ντί­ον εργα­ζο­μέ­νων και συν­δι­κα­λι­στών στη Βενε­ζου­έ­λα με νέες συλ­λή­ψεις συνδικαλιστών.

Καταγ­γέλ­λου­με τη σύλ­λη­ψη του Leonardo Azocar, γραμ­μα­τέα του Συν­δι­κά­του Μεταλ­λερ­γα­τών Sutiss, και άλλων εργα­τών κατά την διάρ­κεια κινη­το­ποί­η­σης των εργα­ζο­μέ­νων στο εργο­στά­σιο SIDOR de Pellas στις 11 Ιούνη.

Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στη Συνο­μο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων Βενε­ζου­έ­λας CUT και στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων της Βενε­ζου­έ­λας για τα δικαιώ­μα­τά τους.

Απαι­τού­με την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση των Leonardo Azocar και όλων των συλληφθέντων».

Ριζο­σπά­στης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο