Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραγωδία ανοιχτά της Πύλου: Τουλάχιστον 17 σοροί σε ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες

Του­λά­χι­στον 17 σοροί και 100 δια­σω­θέ­ντες έχουν περι­συλ­λε­γεί από το Λιμε­νι­κό Σώμα 47 ναυ­τι­κά μίλια νοτιο­δυ­τι­κά της Πύλου, στα διε­θνή ύδα­τα, μετά την ανα­τρο­πή αλιευ­τι­κού σκά­φους με αδιευ­κρί­νι­στο αριθ­μό μεταναστών.

Τέσ­σε­ρα άτο­μα μετα­φέρ­θη­καν με ελι­κό­πτε­ρο super puma στο νοσο­κο­μείο της Καλα­μά­τας. Όλοι οι δια­σω­θέ­ντες επι­βαί­νο­ντες του αλιευ­τι­κού σκά­φους ανα­μέ­νε­ται να μετα­φερ­θούν στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας, όπου έχει οργα­νω­θεί υπο­δο­χή σε συνερ­γα­σία με τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προστασίας.

Στο σημείο των ερευ­νών επι­χει­ρούν δύο περι­πο­λι­κά σκά­φη, ένα ναυα­γο­σω­στι­κό του ΛΣ, μία φρε­γά­τα του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, επτά παρα­πλέ­ο­ντα πλοία, ένα ελι­κό­πτε­ρο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και ένα μη επαν­δρω­μέ­νο αεροσκάφος.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, το αλιευ­τι­κό σκά­φος είχε απο­πλεύ­σει από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Σύμ­φω­να με το λιμε­νι­κό, το σκά­φος είχε εντο­πι­στεί το μεση­μέ­ρι της Τρί­της από αερο­σκά­φος της Frontex, να πλέ­ει σε διε­θνή ύδα­τα, χωρίς να ζητά βοήθεια.

Το σκά­φος παρα­κο­λου­θού­νταν από περι­πο­λι­κό και ελι­κό­πτε­ρο του Λιμε­νι­κού, ενώ όπως ισχυ­ρί­ζε­ται το Λιμε­νι­κό, σε συνε­χό­με­νες τηλε­φω­νι­κές κλή­σεις του Θαλά­μου Επι­χει­ρή­σε­ων προς το αλιευ­τι­κό σκά­φος για την παρο­χή συν­δρο­μής έλα­βε αρνη­τι­κή απάντηση.

Το από­γευ­μα της Τρί­της, ένα φορ­τη­γό πλοίο, προ­σέγ­γι­σε το σκά­φος και του παρεί­χε τρο­φο­ε­φό­δια, ενώ οι επι­βαί­νο­ντες αρνή­θη­καν την παρο­χή οποιασ­δή­πο­τε περαι­τέ­ρω συνδρομής.

Το βρά­δυ της Τρί­της, οι επι­βαί­νο­ντες στο αλιευ­τι­κό, δήλω­σαν προς το περι­πο­λι­κό του Λιμε­νι­κού, ότι θέλουν να συνε­χί­σουν το ταξί­δι τους για την Ιτα­λία, αρνού­με­νοι την οποια­δή­πο­τε συν­δρο­μή. Το περι­πο­λι­κό πλοίο, παρέ­μει­νε κοντά στο αλιευ­τι­κό για την τυχόν συν­δρο­μή του, το οποίο συνέ­χι­ζε την πορεία του.

Πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα το ανω­τέ­ρω αλιευ­τι­κό ανε­τρά­πη και εν τέλει βυθί­στη­κε και ξεκί­νη­σε επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διάσωσης.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο