Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νιγηρία: Πάνω από 100 νεκροί από ναυάγιο σκάφους στον ποταμό Νίγηρα

Περισ­σό­τε­ροι από 100 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στη Νιγη­ρία, στον ποτα­μό Νίγη­ρα, σε ναυά­γιο σκά­φους που μετέ­φε­ρε οικο­γέ­νειες οι οποί­ες επέ­στρε­φαν από γάμο στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας, ανα­κοί­νω­σε η αστυ­νο­μία και οι τοπι­κές αρχές, ενώ οι έρευ­νες για τυχόν επι­ζώ­ντες συνεχίζονται.

Το σκά­φος μετέ­φε­ρε επι­βά­τες στην πολι­τεία Κουά­ρα από την πολι­τεία του Νίγη­ρα όταν σημειώ­θη­κε το δυστύ­χη­μα, τη Δευ­τέ­ρα τα ξημε­ρώ­μα­τα, επε­σή­μα­νε η αστυ­νο­μία και το γρα­φείο του εισαγ­γε­λέα, χωρίς να διευ­κρι­νί­σουν τα αίτια της τραγωδίας.

«Μέχρι στιγ­μής έχου­με κατα­με­τρή­σει 103 νεκρούς. Περισ­σό­τε­ροι από 100 άνθρω­ποι κατά­φε­ραν να δια­σω­θούν», δήλω­σε ο Οκα­σάν­μο Αζά­γι εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας της πολι­τεί­ας Κουά­ρα. «Οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται, κάτι που σημαί­νει ότι ο απο­λο­γι­σμός ενδέ­χε­ται να αυξη­θεί», πρόσθεσε.

Τα θύμα­τα – ανά­με­σά τους γυναί­κες και παι­διά– επέ­στρε­φαν στην περιο­χή Πατί­γκι της πολι­τεί­ας Κουά­ρα, έπει­τα από γάμο που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο χωριό Εγκ­μπό­τι στην πολι­τεία του Νίγη­ρα, σύμ­φω­να με το γρα­φείο του κυβερ­νή­τη της πολι­τεί­ας Κουάρα.

Οι καλε­σμέ­νοι είχαν πάει στον γάμο με μοτο­σι­κλέ­τες, αλλά ανα­γκά­στη­καν να φύγουν με το πλοίο καθώς λόγω των σφο­δρών βρο­χο­πτώ­σε­ων είχαν πλημ­μυ­ρί­σει οι δρό­μοι, εξή­γη­σε ο Αμπ­ντούλ Γκά­να Λουκ­πά­ντα, τοπι­κός αξιωματούχος.

«Το σκά­φος ήταν υπερ­φορ­τω­μέ­νο, με σχε­δόν 300 ανθρώ­πους να έχουν επι­βι­βα­στεί σε αυτό (…) το πλοίο χτύ­πη­σε σε ένα μεγά­λο κού­τσου­ρο στο νερό και κόπη­κε στα δύο», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Πολ­λοί από τους επι­βά­τες πνί­γη­καν επει­δή το σκά­φος βυθί­στη­κε περί­που στις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα, με την είδη­ση να γίνε­ται γνω­στή ώρες αργότερα.

Όταν έγι­νε γνω­στό το συμ­βάν, κάτοι­κοι γει­το­νι­κών χωριών έσπευ­σαν στο σημείο της τρα­γω­δί­ας και κατά­φε­ραν να σώσουν αρχι­κά περί­που 50 ανθρώ­πους, επε­σή­μα­νε ο Λουκ­πά­ντα, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τις πρώ­τες προ­σπά­θειες να δια­σω­θούν οι επι­βά­τες αργές και «πολύ δύσκολες».

Ο κυβερ­νή­της εξέ­φρα­σε «τη θλί­ψη του» για την τρα­γω­δία και απηύ­θυ­νε «τα ειλι­κρι­νά του συλ­λυ­πη­τή­ρια», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του γρα­φεί­ου του στην οποία προ­στί­θε­ται ότι «εξα­κο­λου­θεί να παρα­κο­λου­θεί τις προ­σπά­θειες έρευ­νας και διά­σω­σης, που ξεκί­νη­σαν από τη νύκτα της Δευ­τέ­ρας προς ανα­ζή­τη­ση τυχόν επιζώντων».

Συχνά δυστυχήματα

Τα ναυά­για πλοί­ων σε ποτα­μούς της Νιγη­ρί­ας είναι συχνό φαι­νό­με­νο. Συνή­θως οφεί­λο­νται στη μη τήρη­ση των κανό­νων ασφα­λεί­ας, στην κακή συντή­ρη­ση ή στο γεγο­νός ότι είναι υπερφορτωμένα.

Τον Μάιο 15 παι­διά πνί­γη­καν ενώ άλλα 25 εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται μετά την ανα­τρο­πή υπερ­φορ­τω­μέ­νου πλοί­ου στην πολι­τεία Σοκό­το, όταν πήγαι­ναν να μαζέ­ψουν ξύλα στην άλλη όχθη του ποτα­μού Σαγκάρι.

Στις αρχές Δεκεμ­βρί­ου 2021 το ναυά­γιο άλλου υπερ­φορ­τω­μέ­νου σκά­φους είχε προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το 29 ανθρώ­πων, στην πλειο­νό­τη­τά τους παιδιά.

Στη διάρ­κεια των σοβα­ρών πλημ­μυ­ρών που σημειώ­θη­καν στη Νιγη­ρία τον Δεκέμ­βριο του­λά­χι­στον 76 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους όταν βυθί­στη­κε το σκά­φος στο οποίο επέ­βαι­ναν, αφού παρα­σύρ­θη­κε από τα ορμη­τι­κά νερά χει­μάρ­ρου, στην πολι­τεία Ανάμπρα.

Ο ποτα­μός Νίγη­ρας είναι η βασι­κή πλω­τή οδός στη δυτι­κή Αφρι­κή, ζωτι­κής σημα­σί­ας για το εμπό­ριο πολ­λών χωρών, ανά­με­σά τους η Νιγηρία.

Η Εθνι­κή Αρχή Δια­χεί­ρι­σης Υδά­των έχει προ­σπα­θή­σει να απα­γο­ρεύ­σει τα νυχτε­ρι­νά δρο­μο­λό­για σκα­φών, με στό­χο να μειώ­σει τα δυστυ­χή­μα­τα, ενώ έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι η υπερ­φόρ­τω­σή τους απο­τε­λεί αδί­κη­μα. Όμως οι κανό­νες αυτοί σπά­νια γίνο­νται σεβαστοί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο